Αρχισε και συνεχίζεται η αναβάθμιση του αστικού κέντρου της Αγίας Νάπας

a1 3 Γιάννης Καρούσος, Ειδήσεις, Νέα Αμμοχώστου
Με την κατασκευή πεζοδρομίων κατά μήκος της Οδού Ευαγόρου άρχισε η αναβάθμιση του αστικού κέντρου της Αγίας Νάπας, η οποία θα συνεχιστεί με έργα στο παραλιακό μέτωπο και άλλα, που θα κάνουν τη ζωή τόσο των ντόπιων όσο και των ξένων επισκεπτών πιο εύκολη.

a1 36 Γιάννης Καρούσος, Ειδήσεις, Νέα Αμμοχώστου

Όπως δήλωσε ο Δήμαρχος Αγίας Νάπας Γιάννης Καρούσος, “έχουμε ένα στρατηγικό σχεδιασμό που περιλαμβάνει διάφορα έργα και δραστηριότητες. Οι τρεις κύριες δραστηριότητες αφορούν την ανάπλαση και μετατροπή του Μοναστηριού της Αγίας Νάπας σε αρχαιολογικό – θρησκευτικό μουσείο, θρησκευτικό και ερευνητικό κέντρο, την ανάπλαση των δρόμων του κέντρου της Αγίας Νάπας και τη δημιουργία Περιβαλλοντικού Πάρκου”.
Πρόσθεσε ότι τα συγκεκριμένα έργα “έχουν εγκριθεί από το Υπουργείο Εσωτερικών και το Γραφείο Προγραμματισμού, σύντομα ολοκληρώνονται οι σχεδιασμοί και θα ακολουθήσει η προκήρυξη προσφορών”.

Ο κ. Καρούσος εξέφρασε την εκτίμηση ότι πρώτα θα υλοποιηθεί η ανάπλαση του Μοναστηριού της Αγίας Νάπας και θα ακολουθήσουν η ανάπλαση των δρόμων στο κέντρο της Αγίας Νάπας και τέλος το Περιβαλλοντικό Πάρκο.

Σημείωσε πως “εκτός από τις δραστηριότητες αυτές υπάρχουν και έργα τα οποία υλοποιεί ο ίδιος ο Δήμος ούτως ώστε να ενωθεί το παραλιακό μέτωπο με το κέντρο του Δήμου και να μπορούν οι πολίτες και οι επισκέπτες να χρησιμοποιούν και άλλους δρόμους εκτός από τους υφιστάμενους, προκειμένου να μεταβούν από το κέντρο στην παραλία και αντίστροφα”.

Ανέφερε επίσης ότι “ένα μεγάλο έργο – πρόκληση για το Δήμο είναι η ανάπλαση της Οδού Καταλυμάτων, που είναι ένας δρόμος υποβαθμισμένος και προβληματικός. Στόχος του Δήμου είναι με την ανάπλαση του συγκεκριμένου δρόμου να ενωθεί το αστικό κέντρο της Αγίας Νάπας με την παραλία, να αναβαθμιστεί το κέντρο και να προσελκύσει κόσμο στη συγκεκριμένη περιοχή”.

Στα πλαίσια των στόχων του Δήμου Αγίας Νάπας, συνέχισε είναι “και η δημιουργία πεζοδρομίων στην Οδό Ευαγόρου, μια περιοχή με ξενοδοχεία, αλλά χωρίς πεζοδρόμια .Στην ίδια οδό θα τοποθετηθεί οδικός φωτισμός και το κόστος του όλου έργου περιλαμβάνεται στον προϋπολογισμό του Δήμου για το 2016, εντάσσεται στο πλαίσιο της αναβάθμισης του Αστικού Κέντρου της Αγίας Νάπας. Το έργο αναμένεται να ολοκληρωθεί πριν την έναρξη της νέας τουριστικής περιόδου”.

Ο Δήμαρχος αναφέρθηκε και στο έργο ανάπλασης της Αγίας Μαύρης, το οποίο όπως είπε “ήταν δυστυχώς αποτυχία. Ωστόσο έχουμε δώσει το σχεδιασμό ολόκληρου του κέντρου σε αρχιτεκτονικό γραφείο, το οποίο με βάση το στρατηγικό μας σχέδιο, θα επανασχεδιάσει ολόκληρη τη περιοχή και αναμένεται ότι σύντομα θα προκηρυχθούν προσφορές”.

Εξήγησε πως “το όλο πρόγραμμα αφορά ένα έργο ύψους 7 – 8 εκατομμυρίων ευρώ, με κύριο στόχο του Δήμου να δημιουργηθεί ένα κέντρο ταυτότητας και εμπειρίας, μία περιοχή φιλόξενη και βιώσιμη ώστε οι επισκέπτες να επιδιώκουν να μεταβούν εκεί. Το συγκεκριμένο έργο θα περιλαμβάνει στεγασμένες διαδρομές, δημιουργία πρασίνου, θα τοποθετηθούν παγκάκια ακόμα και έργα τέχνης”.

Ερωτηθείς σχετικά ο κ. Καρούσος είπε ότι “εδώ και καιρό έχουν γίνει αρκετές μονοδρομήσεις δρόμων στο κέντρο της Αγίας Νάπας με στόχο τόσο την υλοποίηση των έργων που έχουμε σχεδιάσει όσο και τη δημιουργία χώρων στάθμευσης για τους πολίτες”.

Ταυτόχρονα, συνέχισε, “σχεδιάζουμε και εργαζόμαστε στο ενδεχόμενο να αποκτήσουμε μια πανεπιστημιακή σχολή στο κέντρο της Αγίας Νάπας. Υπάρχει πρόταση από το Δήμο να κατεδαφιστεί ο πολυώροφος χώρος στάθμευσης στο κέντρο της Αγίας Νάπας, να δημιουργηθούν υπόγειοι χώροι στάθμευσης και από πάνω να κτιστεί ένα κτίριο με αίθουσες διδασκαλίας και εργαστήρια. Στόχος μας είναι να προχωρήσουμε σε συνεργασίες με διάφορα πανεπιστήμια ή άλλες σχολές προκειμένου να έρθουν στην Αγία Νάπα και να ανοίξουν παραρτήματα”.

Πηγή: ΚΥΠΕ