Τζιοβάνης: Το μνημόνιο εισήχθη με δούρειο ίππο τις τράπεζες

a4 39 Ειδήσεις
a4 39 Ειδήσεις

Το μνημόνιο είναι αποτέλεσμα της συστηματικής κρίσης και εισήλθε στην κυπριακή οικονομία με δούρειο ίππο τις τράπεζες, δήλωσε από το βήμα της Ολομέλειας της Βουλής, κατά τη συζήτηση του Κρατικού Προϋπολογισμού του 2013, ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ Χριστάκης Τζιοβάνης.

Είπε ότι πρέπει ορισμένοι να αναλάβουν τις ευθύνες για τις τραγικές αποφάσεις τους, προσθέτοντας ότι στο βωμό του κέρδους οι τράπεζες αγνόησαν τους κινδύνους που παραμόνευαν και αγνοώντας τις προειδοποιήσεις της πολιτείας “ενήργησαν ανεύθυνα”, με αποτέλεσμα οι σημερινές κεφαλαιουχικές τους ανάγκες να επιβαρύνουν τον κάθε πολίτη.

Αναφέροντας ότι ο κύριος λόγος για τον οποίο οδηγηθήκαμε στο μονόδρομο του μνημονίου είναι η κάλυψη της τεράστιας κεφαλαιουχικής τρύπας των τραπεζών, ο κ. Τζιοβάνης πρόσθεσε ότι οι εξελίξεις στον ευρωπαϊκό οικονομικό ορίζοντα και η μεταδιδόμενη συστημική κρίση που εισήχθη από την Ελλάδα με δούρειο ίππο τις τράπεζες μάς οδήγησαν αναμφίβολα στην κατάσταση που βρισκόμαστε σήμερα.

Είναι φανερό, είπε, πως η Κυβέρνηση έδωσε τη δική της μάχη και εξάντλησε όλα τα περιθώρια κατά τη διαπραγμάτευση με την Τρόικα και κατάφερε να επιτύχει όσο το δυνατό το λιγότερο οδυνηρό μνημόνιο, προσθέτοντας πως όσο και αν ακούγεται οξύμωρο είναι πραγματικότητα ότι το μνημόνιο θα μπορούσε να ήταν αρκετά πιο επώδυνο για όλες τις τάξεις του πληθυσμού και αυτό μπορεί να γίνει αντιληπτό αν αναλογιστούμε την τακτική που έχει ακολουθήσει η Τρόικα σε άλλες παθούσες γειτονικές χώρες.
Κατά τον κ. Τζιοβάνη, πολλοί Βουλευτές επέλεξαν να αγνοήσουν τα συστημικά λάθη που έγιναν στο παρελθόν και ψάχνοντας άλλοθι φόρτωσαν όλες τις πολιτικές αμαρτίες των προηγούμενων Κυβερνήσεων στον Πρόεδρο Χριστόφια.

Ανέφερε ότι ο κόσμος θυμάται τις εγκληματικές πολιτικές αποφάσεις σε βάρος των εργαζομένων και των πολιτών και πρόσθεσε πως είναι τουλάχιστον τραγικό αυτοί που ρήμαξαν τη μεσαία τάξη την εποχή του χρηματιστηρίου, να εμφανίζονται σήμερα εθνοπατέρες και σωτήρες των θυμάτων τους.

Είπε ακόμα ότι ο Κύπριος απέδειξε στο παρελθόν ότι είναι φτιαγμένος από σκληρό κράμα και κάλεσε όλες τις πολιτικές δυνάμεις να στείλουν στον κόσμο μήνυμα ενότητας και να τον ενθαρρύνουν με επιχειρήματα που θα τον κάνουν να συνεχίσει να ελπίζει σε καλύτερες μέρες.

Καταλήγοντας, ο κ. Τζιοβάνης είπε ότι η είσοδος της Κύπρου στη νέα πραγματικότητα του μνημονίου, ως συγκυρία μπορεί να αποτελέσει το κίνητρο για να δημιουργήσουμε μια νέα Κύπρο, πιο ανθρώπινη και πιο προοδευτική.

Πηγή: iKypros.com