Εκδήλωση Μνήμης της κατεχόμενης Αχερίτου

a 149 Ειδήσεις
a 3788 Ειδήσεις

Συντονισμό και ομοψυχία σε όλα τα επίπεδα προέταξε ο Υπουργός Άμυνας Φώτης Φωτίου, έναντι της κρισιμότητας των στιγμών, σε επιμνημόσυνο λόγο στην εκδήλωση Μνήμης της κατεχόμενης Αχερίτου.

Ο Υπουργός Άμυνας είπε πως οι έντονες γεωπολιτικές και γεωστρατηγικές ζυμώσεις στην περιοχή, ύστερα από την ανακάλυψη των υδρογονανθράκων στην ΑΟΖ μας, σε συνδυασμό με την αστάθεια στην ευρύτερη Μέση Ανατολή, επιβάλλουν την αναθεώρηση και προσαρμογή της στρατηγικής μας στις σύγχρονες εξελίξεις.

«Μέσα από συμφωνίες με φίλες χώρες στην περιοχή αλλά και ευρύτερα, επιδιώκουμε την ανάδειξη του νέου σταθεροποιητικού ρόλου που μπορεί και διαδραματίζει πλέον η χώρα μας στο εύθραυστο περιβάλλον της νοτιοανατολικής Μεσογείου» είπε ο Υπουργός Άμυνας.

Δημιουργούμε, συνέχισε, «μια ασπίδα προστασίας για προώθηση της ενεργειακής και θαλάσσιας ασφάλειας, η οποία θα μας επιτρέψει να υλοποιήσουμε του σχεδιασμούς μας, προς όφελος της ανάπτυξης και της ευημερίας του λαού μας. Προς όφελος των μελλοντικών γενιών που έχουν δικαίωμα, όσο κι εμείς υποχρέωση, να τους διασφαλίσουμε τη βάση μιας αξιοπρεπούς ζωής».

Ο κ. Φωτίου επεσήμανε ότι «οι εξελίξεις αυτές, σχετίζονται άμεσα με το εθνικό μας θέμα το οποίο συνεχίζει να αποτελεί την κορωνίδα στις προτεραιότητες της Κυβέρνησης».

Όπως ανέφερε, «η ενίσχυση της ενεργειακής διπλωματίας και η υλοποίηση των σχεδιασμών για αξιοποίηση του υποθαλάσσιου πλούτου μας, εκτός από οικονομικές, έχει και άμεσες προεκτάσεις που άπτονται της κυριαρχίας της πατρίδας μας. Τα δικαιώματα, τα οποία έχουμε τονίσει επανειλημμένα ότι δεν θα απεμπολήσουμε, γιατί ακριβώς στηρίζονται σε διεθνείς συμβάσεις και συμφωνίες. Γιατί σχετίζονται με την επιβίωση του λαού μας και μπορούν να διαδραματίσουν ρόλο καταλύτη για κάμψη της τουρκικής αδιαλλαξίας στις επερχόμενες συνομιλίες επίλυσης του κυπριακού».

Ο Υπουργός Άμυνας σημείωσε ότι «η κρισιμότητα των στιγμών, απαιτεί ενότητα και εγρήγορση. Συντονισμό και ομοψυχία σε όλα τα επίπεδα», προσθέτοντας ότι στο πλαίσιο αυτό, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα επιδιώξει τον καταρτισμό ενός περιγράμματος λύσης σε επίπεδο Εθνικού Συμβουλίου, προκειμένου να επιτύχει την μεγαλύτερη δυνατή συναίνεση. «Γιατί αυτά που μας ενώνουν είναι πολύ περισσότερα από αυτά που μας χωρίζουν και γιατί η απελευθέρωση της πατρίδας μας, παραμένει ο μέγιστος κοινός μας στόχος» είπε ο κ. Φωτίου.

«Ο αγώνας θα συνεχιστεί, μέχρι την αποχώρηση των κατοχικών στρατευμάτων και την άρση των διαχωριστικών συρματοπλεγμάτων» ανέφερε.