Οι Βάσεις Δεκέλειας η σημαντικότερη περιοχή παγίδευσης πουλιών

Οι Βρετανικές Βάσεις Δεκέλειας αποδείχτηκαν να είναι με μεγάλη διαφορά η σημαντικότερη περιοχή παγίδευσης πουλιών στην Κύπρο και πιθανότατα σε ολόκληρη την Ευρώπη, αναφέρεται σε ανακοίνωση της Επιτροπή Ενάντια στη Σφαγή των Πουλιών (CABS) και του Ιδρύματος για την Προστασία της Βιοποικιλότητας (SPA) αναφορικά με τις Περιοδείες Προστασίας Πουλιών κατά τις περιόδους του Φθινοπώρου 2014 και του Χειμώνα 2014/2015.

Οπως αναφέρεται, σύμφωνα με τα δεδομένα παρακολούθησης της χειμερινής παγίδευσης πουλιών και λαμβάνοντας υπόψη ότι η επικράτεια των Βρετανικών Βάσεων Δεκέλειας καλύπτει μία περιοχή συνολικής έκτασης 81 τετραγωνικών χιλιομέτρων (τετρ.χλμ.), ενώ οι επαρχίες της Λάρνακας και της Αμμοχώστου καλύπτουν περίπου 1,100 τετρ.χλμ. (200 στην επαρχία Αμμοχώστου και περίπου 900 στην επαρχία Λάρνακας), παρατηρείται ότι στις Βρετανικές Βάσεις Δεκέλειας υπάρχει κατά μέσο όρο ένα ενεργό σημείο παγίδευσης κάθε 2.5 τετρ.χλμ., ενώ στην επικράτεια της Κυπριακής Δημοκρατίας υπάρχει κατά μέσο όρο ένα ενεργό σημείο παγίδευσης κάθε 35 τετρ.χλμ.

Συνεπώς, υπήρχε ένα δίχτυ σε κάθε 0.8 τετρ.χλμ. στην επικράτεια των Βρετανικών Βάσεων Δεκέλειας, ενώ στην επαρχία Αμμοχώστου υπήρχε ένα δίχτυ σε κάθε 3 τετρ.χλμ. και στην επαρχία Λάρνακας ένα δίχτυ σε κάθε 39 τετρ.χλμ, σημειώνεται και προστίθεται πως επομένως, η πυκνότητα των σημείων παγίδευσης και των διχτύων παγίδευσης στις Βρετανικές Βάσεις Δεκέλειας ήταν τρεις φορές μεγαλύτερη συγκριτικά με την Κυπριακή Δημοκρατία, ενώ ο μέσος όρος των διχτύων παγίδευσης ανά σημείο παγίδευσης ήταν επίσης μεγαλύτερος στις Βρετανικές Βάσεις Δεκέλειας συγκριτικά με οποιαδήποτε άλλη περιοχή του νησιού.

Οπως αναφέρεται, το 2015 πραγματοποιήθηκε η 1η Χειμερινή Περιοδεία Προστασίας Πουλιών, καλύπτοντας μία περίοδο 10 ημερών, από τις 21 Ιανουαρίου μέχρι την 1η Φεβρουαρίου. Συνολικά, στην περιοδεία συμμετείχαν 8 εθελοντές από την Κύπρο, τη Γερμανία, την Ιταλία, την Ουγγαρία και τη Σλοβενία. Αυτή τη φορά, οι εθελοντές της CABS και του SPA διεξήγαγαν από κοινού την έρευνα πεδίου τόσο με το ΚΠΛ της Κυπριακής Αστυνομίας όσο και με την ΟΠΛ της Αστυνομίας των Βρετανικών Βάσεων Δεκέλειας.

Μέσα σε 7 εργάσιμες μέρες, ελέγχθησαν 30 σημεία παγίδευσης με τη συνοδεία των περιπόλων της αστυνομίας και 16 από αυτά βρέθηκαν να είναι ενεργά. Συνολικά, κατασχέθηκαν 57 δίχτυα και 10 ηλεκτρονικές ηχομιμητικές συσκευές, ενώ παράλληλα 3 άτομα καταγγέλθηκαν για το αδίκημα της παράνομης παγίδευσης πουλιών. Η συνεργασία με το Κλιμάκιο Πάταξης Λαθροθηρίας (ΚΠΛ) της Κυπριακής Αστυνομίας και την Ομάδα Πάταξης Λαθροθηρίας (ΟΠΛ) της Αστυνομίας των Βρετανικών Βάσεων Δεκέλειας ήταν επαρκής, καθώς κατά τη διάρκεια της κοινής έρευνας πεδίου ελέχθησαν τα περισσότερα από τα σημεία παγίδευσης που είχαν καταγγελθεί και διασφαλίστηκε η ασφάλεια των εθελοντών. Ωστόσο, τα αποτελέσματα δεν είναι ακόμη ιδανικά, εάν ληφθεί υπόψη ο αριθμός των καταγγελιών που έγιναν, καθώς καταγγέλθηκαν 3 παγιδευτές από το ΚΠΛ της Κυπριακής Αστυνομίας αλλά δυστυχώς κανένας από την ΟΠΛ της Αστυνομίας των Βρετανικών Βάσεων Δεκέλειας, σημειώνεται.

Εξάλλου, το 2014 πραγματοποιήθηκε η 5η Φθινοπωρινή Περιοδεία Προστασίας Πουλιών, καλύπτοντας μία περίοδο τεσσάρων εβδομάδων, από τις 15 Σεπτεμβρίου μέχρι τις 12 Οκτωβρίου. Συνολικά, στην περιοδεία συμμετείχαν 14 εθελοντές, από την Κύπρο, τη Γερμανία, την Ιταλία, την Ουγγαρία, τη Σλοβενία, το Ηνωμένο Βασίλειο και την Ελβετία. Όλοι οι εθελοντές είχαν συμμετάσχει στο παρελθόν σε παρόμοιες Περιοδείες Προστασίας Πουλιών και γνώριζαν καλά την περιοχή. Η περιοδεία πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με το ΚΠΛ, η οποία αποδείχθηκε ιδιαίτερα σημαντική, τόσο για την καταγγελία των παγιδευτών, όσο και για την κατάσχεση των μέσων παγίδευσης. Μέσα σε 26 εργάσιμες μέρες, κατασχέθηκαν 3,950 ξόβεργα, 116 δίχτυα, 35 ηλεκτρονικές ηχομιμητικές συσκευές και 13 σιδεροπαγίδες, ενώ παράλληλα καταγγέλθηκαν 27 άτομα για το αδίκημα της παράνομης παγίδευσης πουλιών. Ο αριθμός των μέσων παγίδευσης που κατασχέθηκαν και των παγιδευτών που καταγγέλθηκαν το φθινόπωρο του 2014 θα ήταν κατά πολύ υψηλότερος, εάν οι δύο διεθνείς περιβαλλοντικές οργανώσεις είχαν επίσης και τη συνεργασία της ΟΠΛ της Αστυνομίας των Βρετανικών Βάσεων Δεκέλειας και συνεπώς την ευκαιρία να διεξάγουν την έρευνα τους και στην επικράτεια των Βρετανικών Βάσεων Δεκέλειας, όπως σημειώνεται.

Στην ανακοίνωση τονίζεται πως μελλοντικά, θα πρέπει να καταβληθεί ακόμη μεγαλύτερη προσπάθεια για την επιτόπια καταγγελία των παγιδευτών για να καταπολεμηθεί αποτελεσματικά και οριστικά η παράνομη, μη-επιλεκτική και μαζική παγίδευση, θανάτωση και εμπορία άγριων πτηνών στην Κύπρο. Η CABS και το SPA καλούν τις αρμόδιες αρχές της Κυπριακής Δημοκρατίας να υιοθετήσουν και να εφαρμόσουν τις εισηγήσεις της Επιτρόπου Διοικήσεως και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, της Γενικής Διεύθυνσης Περιβάλλοντος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της Γραμματείας της Σύμβασης της Βέρνης για τη Διατήρηση της Άγριας Ζωής και των Φυσικών Οικοτόπων του Συμβουλίου της Ευρώπης.

Η CABS και το SPA καλούν επίσης τη Διοίκηση και την Αστυνομία των Βρετανικών Βάσεων να υιοθετήσουν και να εφαρμόσουν τις εισηγήσεις του Κλάδου Σύμπραξης της Βρετανικής Αστυνομίας Ενάντια στα Εγκλήματα Άγριας Ζωής και της Γραμματείας της Σύμβασης της Βέρνης για τη Διατήρηση της Άγριας Ζωής και των Φυσικών Οικοτόπων του Συμβουλίου της Ευρώπης.

Πηγή: ΚΥΠΕ/ΑΠΕ

Ροη Ειδησεων

Θεόδωρος Πυρίλλης: “Δε χρωστάω τίποτα σε κανένα κόμμα” (ΒΙΝΤΕΟ-ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ)

Ο Δήμαρχος Παραλιμνίου Θεόδωρος Πυρίλλης καλεσμένος στην εκπομπή Famagusta Talks με τη Γαβριέλλα Ζάρτηλα. Μιλάει…

18 Μαΐου, 2024

Κουμής: Εντός των στόχων μας τα στατιστικά στοιχεία των αφίξεων

Τα στατιστικά στοιχεία αφίξεων του πρώτου τετραμήνου του 2024 καταδεικνύουν ότι είμαστε μέσα στους στόχους…

17 Μαΐου, 2024

Κιβωτός του Κόσμου: Ξεκίνησε η δίκη του πατέρα Αντώνιου για τις κακοποιήσεις παιδιών

Με την κατάθεση της Σαμάνθας Στρατιδάκη, η οποία είναι ειδική επιστήμονας στον Συνήγορο του Πολίτη…

17 Μαΐου, 2024

Υπουργός Εσωτερικών: «Ταύτιση απόψεων στην Υπουργική»

Από τη σημερινή συζήτηση καταγράφεται η ταύτιση απόψεων σε σχέση με την πρωτοβουλία της Κυπριακής…

17 Μαΐου, 2024

H ανακοίνωση του Υπουργείου Παιδείας για τα απειλητικά email στα σχολεία

Το Υπουργείο Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας (ΥΠΑΝ), ενημερώνει ότι μεγάλος αριθμός δημόσιων σχολείων στην Κύπρο…

17 Μαΐου, 2024

Νεκρή 77χρονη στην άσφαλτο – Την εγκατέλειψε ο οδηγός

Σε νέα θανατηφόρα οδική σύγκρουση που σημειώθηκε γύρω στις 6:00 το πρωί σήμερα στην Κοκκινοτριμιθιά,…

17 Μαΐου, 2024