Συνελήφθη εθνοφρουρός για τις πυρκαγιές στη Χοιροκοιτία

Ένα άτομο 19 χρόνων, στρατιώτη από το την Κοφίνου συνέλαβε την Τετάρτη το απόγευμα η Αστυνομία για διευκόλυνση των ανακρίσεων σχετικά με τις πυρκαγιές που ξέσπασαν γύρω στις δέκα το πρωί και εξακολουθούν μέχρι αυτή την ώρα να μαίνονται ανεξέλεγκτα στην περιοχή Σκαρίνου, Αγίου Θεοδώρου, Ψεματισμένου, Χοιροκοιτίας, Τόχνης και Μαρωνίου.

Λίγο πριν το μεσημέρι της Τετάρτης η Αστυνομία σε συνεργασία με την Πολιτική Αμυνα και την Πυροσβεστική Υπηρεσία, προχώρησε σε εκκένωση της Χοιροκοιτίας, ενώ η φωτιά κατευθύνθηκε σε κάποια στιγμή στην ορεινή περιοχή Λάρνακας μέχρι την κοινότητα της Βάβλας. Ωστόσο οι ισχυροί άνεμοι που πνέουν στην περιοχή καθιστούν το έργο της πυρόσβεσης αρκετά δύσκολο. Σύμφωνα με την Αστυνομία η πυρκαγιά ξέσπασε σε 4 ταυτόχρονες διαφορετικές εστίες και πρόκειται για κακόβουλη πυρκαγιά.

Επί τόπου μετέβησαν οι Υπουργοί Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης, Ιωνάς Νικολάου, Εσωτερικών, Σωκράτης Χάσικος και Συγκοινωνιών και Εργων, Τάσος Μητσόπουλος οι οποίοι παρακολουθούν από κοντά το έργο των πυροσβεστών για κατάσβεση της φωτιάς, η οποία στο πέρασμα της έκαψε αυτοκίνητα, βαριά μηχανήματα, ένα εργοστάσιο σκυροδέματος και ένα φυλάκιο της Εθνικής Φρουράς στη Χοιροκοιτία. Οι τρεις εθνοφρουροί που βρίσκονταν στο φυλάκιο είναι καλά στην υγεία τους.

Όπως ανέφερε στο ΚΥΠΕ η Εκπρόσωπος Τύπου της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, Λίζα Κεμιτζή η κατάσταση είναι εκτός ελέγχου και ενώ υπάρχουν περιπτώσεις όπου φαίνεται πως η φωτιά μπορεί να τεθεί υπό έλεγχο, υπάρχουν νέες αναζωπυρώσεις. Πρόσθεσε ότι πολλοί κάτοικοι της Χοιροκοιτίας που ήταν εγκλωβισμένοι στα σπίτια τους μεταφέρθηκαν από πυροσβέστες σε ασφαλείς περιοχές, ενώ προληπτικά η Χοιροκοιτία έχει εκκενωθεί.

Στη μάχη με τις φλόγες έχουν ριχθεί περίπου 100 πυροσβέστες με 30 οχήματα από τους πυροσβεστικούς σταθμούς Λεμεσού, Λάρνακας, του Τμήματος Δασών και της ΕΜΑΚ καθώς μέλη της Πολιτικής Αμυνας, της Εθνικής Φρουράς και ασθενοφόρα μέλη των οποίων παρέχουν τις πρώτες βοήθειες σε άτομα που χρειάζεται αφού οι πυκνοί καπνοί από τη φωτιά δημιουργούν αναπνευστικά προβλήματα.

Τις προσπάθειες για κατάσβεση της φωτιάς βοήθησαν από αέρος δύο ελικόπτερα της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, ένα αεροπλανάκι του Τμήματος Δασών, ένα ελικόπτερο της Αστυνομίας, τα δύο ελικόπτερα των Βρετανικών Βάσεων Επισκοπής, ενώ υπάρχει βοήθεια από την Επαρχιακή Διοίκηση Λάρνακας

Σε δηλώσεις του ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης, Ιωνάς Νικολάου ανέφερε ότι «δυστυχώς η κατάσταση παραμένει δύσκολη και γίνεται μεγάλη προσπάθεια τόσο από την Πυροσβεστική Υπηρεσία όσο και από τις άλλες δυνάμεις, το Τμήμα Δασών και την Πολιτική Αμυνα για να μπορέσουμε να χειραγωγήσουμε τα διάφορα μέτωπα τα οποία φαίνεται ότι ήταν πάρα πολλά».

Πρόσθεσε ότι «οι λόγοι για τους οποίους εξελίχθηκε αυτή η κατάσταση δεν είναι τυχαίοι. Δυστυχώς είναι εσκεμμένες προσπάθειες κάποιων ελαφρόμυαλων, οι οποίοι για ακόμα μια φορά έδειξαν το πόσο άμυαλοι είναι».

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση ο Υπουργός είπε πως «από την ενημέρωση που υπάρχει φαίνεται ότι ήταν πολλές οι εστίες της φωτιάς οι οποίες μάλιστα ήταν και ανεξάρτητες μεταξύ τους. Αυτό σημαίνει πολλά και αν κάποιοι νομίζουν ή νοιώθουν αυτή την ικανοποίηση να βλέπουν το περιβάλλον από τη μια να καταστρέφεται και κάποιοι να χάνουν τις περιουσίες τους και από την άλλη κάποιοι άνθρωποι να καταβάλλουν μια τόσο μεγάλη, έντονη προσπάθεια θέτοντας ακόμα και σε κίνδυνο τη ζωή τους, δεν νομίζω να υπάρχει οποιαδήποτε δικαιολογία ή εξήγηση γι αυτό το οποίο κάνουν» είπε.

Κληθείς να σχολιάσει το γεγονός ότι κάποια άτομα κινδύνεψαν από τη φωτιά, ο κ. Νικολάου σημείωσε πως «έγιναν πάρα πολλές προσπάθειες και αξίζουν συγχαρητήρια τα παιδιά (πυροσβέστες και άλλους). Εκείνο το οποίο έχει μεγάλη σημασία είναι το πώς αυτές οι προσπάθειες που έχουν γίνει μέχρι στιγμής να μπορέσουν να έχουν αποτέλεσμα γιατί φαίνεται πως υπάρχουν ακόμα εστίες αναζωπύρωσης που προκαλούν μεγάλα προβλήματα».

Είπε ακόμα ότι «παίζουμε με το χρόνο, παίζουμε με τις δυνάμεις που έχουμε και όσο το δυνατό το καλύτερο συντονισμό για να έχουμε καλύτερα αποτελέσματα».

Από την πλευρά του ο Υπουργός Συγκοινωνιών και Εργων, Τάσος Μητσόπουλος είπε πως ο αρχαιολογικός χώρος στη Χοιροκοιτία είναι «ένας από τους σημαντικότερους αρχαιολογικούς χώρους της Κύπρου, ένα μνημείο της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς και για μας είναι θέμα τιμής και αξιοπρέπειας να διασώσουμε αυτό το χώρο».

Πρόσθεσε πως «παρά το γεγονός ότι οι φλόγες έχουν εισέλθει στο χώρο, ζημιές δεν έχουν γίνει στα αρχαία μνημεία ή σε οποιαδήποτε άλλα υποστατικά χρησιμοποιούνται από το Τμήμα Αρχαιοτήτων. Υπάρχουν και υπάλληλοι από το Τμήμα Αρχαιοτήτων καθώς και άλλα τμήματα σε διαρκή ετοιμότητα προκειμένου να αποτρέψουν το ενδεχόμενο αναζωπύρωσης της φωτιάς που είναι υπαρκτό λόγω των σφοδρών ανέμων και της αλλαγής της φοράς των ανέμων».

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση ο κ. Μητσόπουλος είπε πως «η βλάστηση μέσα στο χώρο του αρχαιολογικού μνημείου της Χοιροκοιτίας έχει σε μεγάλο βαθμό καταστραφεί. Η έγνοια μας και η προσπάθεια μας είναι να διασώσουμε αυτή την ώρα τα μνημεία» σημείωσε.

Ροη Ειδησεων

Θεόδωρος Πυρίλλης: “Δε χρωστάω τίποτα σε κανένα κόμμα” (ΒΙΝΤΕΟ-ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ)

Ο Δήμαρχος Παραλιμνίου Θεόδωρος Πυρίλλης καλεσμένος στην εκπομπή Famagusta Talks με τη Γαβριέλλα Ζάρτηλα. Μιλάει…

18 Μαΐου, 2024

Κουμής: Εντός των στόχων μας τα στατιστικά στοιχεία των αφίξεων

Τα στατιστικά στοιχεία αφίξεων του πρώτου τετραμήνου του 2024 καταδεικνύουν ότι είμαστε μέσα στους στόχους…

17 Μαΐου, 2024

Κιβωτός του Κόσμου: Ξεκίνησε η δίκη του πατέρα Αντώνιου για τις κακοποιήσεις παιδιών

Με την κατάθεση της Σαμάνθας Στρατιδάκη, η οποία είναι ειδική επιστήμονας στον Συνήγορο του Πολίτη…

17 Μαΐου, 2024

Υπουργός Εσωτερικών: «Ταύτιση απόψεων στην Υπουργική»

Από τη σημερινή συζήτηση καταγράφεται η ταύτιση απόψεων σε σχέση με την πρωτοβουλία της Κυπριακής…

17 Μαΐου, 2024

H ανακοίνωση του Υπουργείου Παιδείας για τα απειλητικά email στα σχολεία

Το Υπουργείο Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας (ΥΠΑΝ), ενημερώνει ότι μεγάλος αριθμός δημόσιων σχολείων στην Κύπρο…

17 Μαΐου, 2024

Νεκρή 77χρονη στην άσφαλτο – Την εγκατέλειψε ο οδηγός

Σε νέα θανατηφόρα οδική σύγκρουση που σημειώθηκε γύρω στις 6:00 το πρωί σήμερα στην Κοκκινοτριμιθιά,…

17 Μαΐου, 2024