Παπακώστας, Αργυρού και Γεωργιάδης θεωρούσαν το φορτίο στο Μαρί ακίνδυνο!

a 69 Ειδήσεις, Νέα Αμμοχώστου
a 5547 Ειδήσεις, Νέα ΑμμοχώστουO αξιωματικός του ΤΑΕ Αρχηγείου Γιάννος Γιωρκάτζης κατέθεσε χτες ως 10ος μάρτυρας κατηγορίας ενώπιον του Μόνιμου Κακουργιοδικείου που συνεδρίασε στη Λάρνακα για την φονική έκρηξη που σημειώθηκε στη ναυτική βάση «Ευάγγελος Φλωράκης» στο Μαρί στις 11 Ιουλίου 2011.

Ο μάρτυρας ανέγνωσε στο δικαστήριο την έκθεση γεγονότων του τέως Υπουργού Αμυνας Κώστα Παπακώστα αναφορικά με την έκρηξη της 11ης Ιουλίου 2011 στο Μαρί, η οποία συντάχθηκε στις 20/7/2011.

Στην έκθεση γεγονότων ο κ. Παπακώστας αναφέρεται μεταξύ άλλων στη σύσκεψη της 6/2/2009 στο Προεδρικό Μέγαρο της οποίας προήδρευε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας και παρευρίσκοντο μεταξύ άλλων ο ΥΠΕΞ, ο Υφυπουργός παρά τω Προέδρω, ο Κυβερνητικός εκπρόσωπος, ο αναπληρωτής αρχηγός Αστυνομίας, ο τότε Αρχηγός του ΓΕΕΦ, ο συνταγματάρχης Υλικού Πολέμου Γ. Γεωργιάδης, ο Αντιπλοίαρχος Κώστας Φυτηρής και ο Βοηθός Γενικός Εισαγγελέας Ακης Παπασάββας.

Στη σύσκεψη ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ενημέρωσε για το πολιτικό πρόβλημα που είχε δημιουργηθεί με το υπό κυπριακή σημαία πλοίο Monchegorsk και τόνισε την «αδήριτη ανάγκη ότι πρέπει να συμμορφωθούμε με το σχετικό ψήφισμα του Σ.Α. του ΟΗΕ και υπέδειξε ότι είμαστε υποχρεωμένοι να παραλάβουμε και να εξασφαλίσουμε το ύποπτο φορτίο, αφού προηγηθεί πλήρης και λεπτομερής φυσικός έλεγχος του φορτίου από ειδικούς εμπειρογνώμονες».

Ο κ. Παπακώστας ανέφερε επίσης ότι ο ίδιος διαφώνησε με την παραλαβή του φορτίου και έθεσε «πολύ έντονα το πρόβλημα που θα δημιουργηθεί με το να αναλάβει η Κυπριακή Δημοκρατία την ευθύνη εκφόρτωσης και ασφαλούς φύλαξης του ύποπτου υλικού. Η αντίδραση μου αυτή οφειλόταν κυρίως στη γενική εκτίμηση ότι το εν λόγω φορτίο πιθανό να αποτελούσε στόχο δολιοφθοράς από ξένες δυνάμεις».

Εφ’ όσον όμως συνέχισε στην έκθεση του ο τέως ΥΠΑΜ «η παραλαβή του φορτίου φαινόταν ως αδήριτη ανάγκη με οδηγίες του Προέδρου της Δημοκρατίας η ευθύνη φύλαξης του φορτίου ανατέθηκε στην Εθνική Φρουρά και στο ΥΠΑΜ ανατέθηκε ρόλος συντονιστή όλων των εμπλεκομένων υπηρεσιών για την εκφόρτωση και μεταφορά του στρατιωτικού υλικού σε στρατόπεδο της Εθνικής Φρουράς».

Αναφέροντας ότι από τον Νοέμβριο του 2009 μέχρι τον Ιούνιο του 2010 το Υπουργείο Αμυνας δεν επαναπαύθηκε αλλά αντιθέτως «ενοχλούσε συχνά με επιστολές του το ΥΠΕΞ για επανεξέταση του θέματος και λήψη τελικής απόφασης» ο Κώστας Παπακώστας προσθέτει πως «πίστευα και πιστεύω ότι η πολιτική πτυχή του θέματος ήταν αρμοδιότητα του ΥΠΕΞ γι’ αυτό το λόγο ήμασταν φορτικοί προς αυτό για να απαλλαγούμε από το φορτίο και εμείς ως ΥΠΑΜ εξασκούσαμε πιέσεις προς αυτό το σκοπό».

Ακόμα στην έκθεση γεγονότων ο τέως Υπουργός αναφέρθηκε στη σύσκεψη στις 7/2/2011 στο ΥΠΑΜ και είπε πως «εγείρονται σοβαρά θέματα ασφάλειας ειδικά από τις πυρίτιδες που υπόκεινται σε ψηλές θερμοκρασίες και σε υγρασία ειδικά κατά τους θερινούς μήνες» ότι ο Αρχηγός του ΓΕΕΦ ανέφερε ότι «είναι σε θέση να εγγυηθεί την ασφάλεια του φορτίου όχι όμως επ’ αόριστον και επανέλαβε τις γνωστές σε όλους ανησυχίες» ενώ ο αντισυνταγματάρχης Υλικού Πολέμου Νίκος Γεωργιάδης είπε πως «εμπεριέχεται κίνδυνος να αλλοιωθεί το μείγμα της πυρίτιδας αντιδρώντας με ανάφλεξη ακόμα και έκρηξη και ότι η Εθνική Φρουρά μπορεί να καταστρέψει την πυρίτιδα με απλή καύση».

«Όταν άκουσα τη λέξη «έκρηξη» ζήτησα από τον ΥΠΕΞ όπως μεριμνήσει το συντομότερο δυνατό, για να εξευρεθεί πολιτική λύση του προβλήματος και να καταστρέψουμε την πυρίτιδα» είπε ο τέως ΥΠΑΜ Κώστας Παπακώστας.

Η έκθεση του τέως ΥΠΑΜ αναφέρεται επίσης σε άλλες συσκέψεις που ακολούθησαν, σε ανταλλαγή επιστολών μεταξύ του ΥΠΕΞ, του ΥΠΑΜ και του ΓΕΕΦ, στην επιτόπια επιθεώρηση του φουσκωμένου εμπορευματοκιβωτίου που έγινε από ομάδα ειδικών την 6/7/2011 και στην τραγική ημέρα της φονικής έκρηξης στις 11/7/2011 στη ναυτική βάση. Από τις ενημερώσεις που έτυχε κατά καιρούς ο κ. Παπακώστας, σύμφωνα με τα όσα ανέφερε στην έκθεσή του «η εντύπωση που μου δόθηκε είναι ότι η κατάσταση ήταν υπό έλεγχο, οι οδηγίες του εκτελούνταν και ότι το θέμα τύγχανε διαρκούς χειρισμού υπό την ευθύνη της ηγεσίας της Εθνικής Φρουράς». Ταυτόχρονα σημείωνε πως η έκθεση της ομάδας ειδικών έφτασε στα χέρια του μετά την έκρηξη και ύστερα από αναζήτηση του ιδίου.

Ο Γιάννος Γιωρκάτζης ανέγνωσε στη συνέχεια την ανακριτική έκθεση του κ. Παπακώστα που λήφθηκε από την Αστυνομία μετά την έκρηξη και για την παραίτηση του είπε πως «έχω ήσυχη τη συνείδησή μου, ότι με βάση τις αρμοδιότητες μου ως ΥΠΑΜ, έκανα το καθήκον μου και έπραξα στο έπακρο ό,τι ήταν δυνατόν. Ως Υπουργός δεν είχα άλλη επιλογή από την παραίτησή μου εις μνήμη των 13 θυμάτων όχι επειδή νοιώθω ενοχές αλλά για λόγους ευθιξίας».

Σε διάφορες ερωτήσεις της Αστυνομίας, ο κ. Παπακώστας ανέφερε ότι μετά την έκρηξη στη ναυτική βάση έδωσε οδηγίες «για φύλαξη όλων των εγγράφων για την υπόθεση για να μη γίνει αλλοίωση ή καταστροφή τους από οποιονδήποτε» και χαρακτήρισε «μπελά για την Κυπριακή Δημοκρατία τη διαχείριση του φορτίου που ήταν δύσκολη αφού το πολεμικό υλικό διεκδικούσαν ξένες δυνάμεις και υπήρχε κίνδυνος δολιοφθοράς».

Πρόσθεσε ακόμα πως «η ηγεσία της Εθνικής Φρουράς, ο υπαρχηγός Σάββας Αργυρού και ο Γιώργος Γεωργιάδης μου είχαν αναφέρει πως εξαιρουμένων των πυροσωλήνων το φορτίο ήταν ακίνδυνο και γι ’αυτό έκανα τις περιβόητες δηλώσεις πως το φορτίο μπορούσε να τοποθετηθεί ακόμα και σε κατοικημένη περιοχή. Κανένας δεν μου έδωσε την εντύπωση ότι τα εμπορευματοκιβώτια ήταν επικίνδυνα για έκρηξη» είπε.

Σε ερώτηση γιατί το φορτίο τοποθετήθηκε δίπλα από τον ηλεκτροπαραγωγό σταθμό της ΑΗΚ απάντησε πως «δεν ήξερα το ακριβές σημείο. Είχα διαβεβαιώσεις από τον Γεωργιάδη και την ηγεσία του ΓΕΕΦ ότι το φορτίο ήταν ακίνδυνο», ερωτηθείς γιατί δεν λήφθηκε υπόψη το γεγονός ότι η ναυτική βάση βρισκόταν δίπλα από την ΑΗΚ είπε πως «ο χώρος υποδείχθηκε από τον αρχηγό του ΓΕΕΦ ή από τον Σάββα Αργυρού» και χαρακτήρισε «ασύστολο ψεύδος» αυτό που λέχθηκε ότι δηλαδή ο ίδιος είχε υποδείξει τρεις χώρους για εναποθέτηση του φορτίου. «Δεν είχα τέτοια αρμοδιότητα, ήταν ευθύνη του αρχηγού του ΓΕΕΦ» είπε.

Ερωτηθείς κατά πόσον το ΓΕΕΦ μπορούσε να πάρει μέτρα για το φουσκωμένο εμπορευματοκιβώτιο, ο κ. Παπακώστας απάντησε «βεβαίως, μπορούσαν να πάρουν μόνοι τους μέτρα. Στη σύσκεψη στις 7/2/2011 αποφασίστηκαν πολλά πράγματα τα οποία δεν υλοποιήθηκαν δυστυχώς και οι οδηγίες μου δεν εκτελούνταν» είπε και σε άλλες ερωτήσεις απάντησε πως «δεν ήταν δουλειά μου να ελέγξω του φουσκωμένο εμπορευματοκιβώτιο, ήταν δουλειά του αρχηγού του ΓΕΕΦ. Δεν υπήρξε από μένα αδράνεια, ο Υπουργός δεν έχει εκτελεστική αρμοδιότητα» ανέφερε.

Οσον αφορά τον τρόπο εναποθέτησης των εμπορευματοκιβωτίων στη ναυτική βάση είπε πως «δεν ξέρω, ήταν ευθύνη της Εθνικής Φρουράς, δεν είχα λόγο να αμφισβητήσω την επιλογή της Ε.Φ», ενώ όταν στη σύσκεψη της 7/2/2011 έγινε λόγος για πρώτη φορά για «πιθανή έκρηξη, ήμουν πιο πιεστικός στον ΥΠΕΞ για καταστροφή ή εκποίηση του φορτίου»

Τέθηκε υπόψη του κ. Παπακώστα από την Αστυνομία ότι υπάρχει μαρτυρία πως το πρακτικό της σύσκεψης της 5/7/2011 στο ΥΠΑΜ ετοιμάστηκε στις 12/7/2011 για να καλύψει τις δικές του ευθύνες, και απάντησε πως «αυτό είναι τελείως ανυπόστατο και ανήθικο. Εγινε παραποίηση εγγράφων κάτι που δεν έκανα» είπε.

Εξάλλου κατά την τελετή παράδοσης του Υπουργείου στο νέο ΥΠΑΜ Δημήτρη Ηλιάδη, ο κ. Παπακώστας ρώτησε τον τότε αρχηγό του ΓΕΕΦ Πέτρο Τσαλικίδη γιατί δεν του έστειλε την έκθεση ασφαλείας και σύμφωνα με τον τέως Υπουργό «μου απάντησε ότι η έκθεση ασφαλείας του Γιώργου Γεωργιάδη δεν ήταν εμπεριστατωμένη και θα την έστελλα πίσω στο Γεωργιάδη για διευκρινήσεις».

Η ακροαματική διαδικασία θα συνεχίσει την Δευτέρα στις 09.00 το πρωί με την κατάθεση του 11ου μάρτυρα κατηγορίας αντισυνταγματάρχη Νίκου Γεωργιάδη.

Πηγή: koukouvagia.com