Ασχημη η οικονομική κατάσταση των Δήμων

a 6212 Ειδήσεις
a 6212 Ειδήσεις

Υπόμνημα προς τον Πρόεδρο για τους κινδύνους και τα πιθανά μέτρα που θα λάβουν

Υπόμνημα προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και προς τον Πρόεδρο της Βουλής, θα αποστείλει η Ένωση Δήμων για τους κινδύνους από την άσχημη οικονομική κατάσταση των Αρχών Τοπικής Αυτοδιοίκησης και τα πιθανά μέτρα που θα λάβουν… 

Αυτά δήλωσε ο Πρόεδρος της Ενωσης και Δήμαρχος Αμμοχώστου, Αλέξης Γαλανός, πριν από την έναρξη της Γενικής Συνέλευσης των Δήμων, στη Λευκωσία, αναφέροντας, επίσης, ότι αρχές της επόμενης εβδομάδας θα έχουν νέα συνάντηση με τον Υπουργό Οικονομικών.

Με τα μέτρα αυτά, ανέφερε ο κ. Γαλανός, δεν έχουν πρόθεση να εκβιάσουν οποιαδήποτε απόφαση “και δεν πρόκειται για κοινωνικό συμβόλαιο”, αλλά “για λειτουργία του κράτους” και επιθυμία των Δήμων είναι “να δοθεί ένα μήνυμα για τους κινδύνους μπροστά μας και μια γεύση του τί μέλλει γενέσθαι, όταν αρχίσει πλέον αυτός ο μαρασμός να επεκτείνεται από Δήμο σε Δήμο”.

Όπως ανέφερε ο Πρόεδρος της Ενωσης Δήμων, το υπόμνημα θα δοθεί και προς τον Πρόεδρο Χριστόφια και προς τον Πρόεδρο της Βουλής, Γιαννάκη Ομήρου, αναμένοντας “άμεση ανταπόκριση”.

Ερωτηθείς εάν με το υπόμνημά τους θα ζητήσουν επίσης και επαναφορά του επαγγελματικού φόρου και είσπραξή του από τους Δήμους, ή μήπως έχει λήξει αυτή η συζήτηση, ο κ. Γαλανός είπε πως, “όχι, υπάρχουν πολλές σκέψεις και εισηγήσεις και αυτές οι εισηγήσεις έγιναν από τους Δημάρχους της Λευκωσίας και είναι στην ολότητά τους σωστές εισηγήσεις”.

Αλλά, πρόσθεσε, “αυτά θα πάρουν κάποιο χρόνο να αποφασισθούν και εκείνο, το οποίο είναι άμεσο, είναι η επιστροφή, με συμπληρωματικό προϋπολογισμό ή με άλλο τρόπο, τουλάχιστον, του κονδυλίου το οποίο απέκοψε η Βουλή και, ταυτόχρονα, κονδύλια”.

Ο κ. Γαλανός είπε ότι δημιουργήθηκαν “έξι νέοι Δήμοι, τους οποίους εμείς θεωρούμε ισότιμους και οφείλει η Κυβέρνηση, αφ’ ης στιγμής τους δημιούργησε, να έρθει να τους δώσει τα απαραίτητα κονδύλια, ισότιμα και χωρίς να προσπαθεί να κάνει διαφοροποίηση, για να μπορούν να λειτουργήσουν”.

Ήδη, δήλωσε, “είχαμε συνάντηση με τον Υπουργό Οικονομικών, τη δεύτερη συνάντηση, πριν τρεις ημέρες και έχουμε καθορίσει συνάντηση για τις αρχές της επόμενης εβδομάδας, όπου θα μπούμε πλέον, νομίζω, στην τελική φάση”.

Δήλωσε, επίσης, ότι η Εκτελεστική της Ενωσης Δήμων συγκάλεσε την Εκτακτη Γενική Συνέλευση όλων των Δήμων “για να εκθέσουμε το οικονομικό πρόβλημα στην έκταση που υπάρχει, μετά και τις περικοπές που έγιναν τόσο από την Κυβέρνηση όσο και από τη Βουλή, περικοπές που δεν μας επιτρέπουν να συνεχίσουμε την ομαλή λειτουργία των Δήμων”.

Κανονικά, είπε, “θα αρχίσουν να κλείνουν οι Δήμοι, ο ένας μετά τον άλλο, μετά από αυτές τις περικοπές”.

Στη Συνέλευση, συνέχισε ο κ. Γαλανός, “θα κατατοπίσουμε για τις επαφές που έγιναν και με την Κυβέρνηση και με τη Βουλή και με τους Αρχηγούς των κομμάτων και με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, σε ποιο σημείο ευρισκόμαστε και θα ανταλλάξουμε απόψεις για το πώς προχωρούμε”.

“Εκείνο, το οποίο θέλουμε να αποφύγουμε με κάθε θυσία”, πρόσθεσε, “είναι το να αρχίσουν να κλείνουν οι Δήμοι της Κύπρου ο ένας μετά τον άλλο, σε μιαν πολύ κρίσιμη περίοδο, κατά την οποία η Κύπρος θα προεδρεύει της Ευρωπαϊκής Ενωσης, σε μιαν πολύ δύσκολη οικονομική περίοδο, με πολλαπλασιαστικά αποτελέσματα εις βάρος ολόκληρης της οικονομίας”.

Ισως, είπε ο Δήμαρχος της κατεχόμενης Αμμοχώστου, “να μην έχουν συνειδητοποιήσει κάποιοι σε πόσο σκληρή θέση ευρίσκονται σήμερα οι Δήμοι και ίσως να μην έχουν συλλάβει την πραγματικότητα όπως είναι σήμερα και ελπίζουμε να γίνουμε κατανοητοί, όπως και ελπίζω να γίνει αντιληπτό ότι οι Δήμοι δεν είναι ημικρατικοί οργανισμοί ή εταιρείες δημοσίου συμφέροντος και δεν είναι συνδικαλιστικές οργανώσεις”, αλλά η Τοπική Αυτοδιοίκηση είναι μέρος του κράτους και είναι μέρος των δημοκρατικών διαδικασιών”.

“Οι Δήμαρχοι και Δημοτικοί Σύμβουλοι”, δήλωσε ο κ. Γαλανός, “εκλέγονται από τους ίδιους πολίτες από τους οποίους εκλέγονται οι Βουλευτές και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, κατά συνέπεια οτιδήποτε πλήττει τους Δήμους πλήττει και τις ίδιες τις δημοκρατικές διαδικασίες αυτού του τόπου και είναι πάρα πολύ λυπηρό το να μην υπάρχει αυτή η κατανόηση και να υπάρχει και ένας λαϊκισμός εις βάρος των Δήμων”.

“Εάν υπάρχουν κάποιες λύσεις μακροπρόθεσμες, που πρέπει να υπάρξουν, όσον αφορά την Τοπική Αυτοδιοίκηση και τη βελτίωσή της, με τη δυνατότητα των Δήμων να έχουν τα δικά τους οικονομικά, αυτό θα το δούμε, αλλά δεν είναι το άμεσο πρόβλημα”, συμπλήρωσε. Επίσης, συνέχισε, “εάν υπάρχουν κάποια πράγματα, που μπορούν να γίνουν για περισυλλογή, λιτότητα, παγοποίηση κάποιων προσλήψεων και για κάποια μεγαλύτερη προσοχή από κάποιους Δήμους όσον αφορά τα έξοδά τους και αυτό μπορεί να διορθωθεί και υπάρχουν αρκετές εισηγήσεις από τη Γενική Ελέγκτρια”.

“Εκείνο, όμως, που είναι άμεσο”, δήλωσε ο κ. Γαλανός, “είναι η λειτουργία των Δήμων κάτω από πολύ άσχημες συνθήκες, με τα 18 εκατομμύρια ευρώ, τα οποία έχουν αποκοπεί από Κυβέρνηση και από Βουλή και με τις αυξημένες δαπάνες, την ανάγκη αποπληρωμής δανείων και τα γενικά αυξημένα λειτουργικά έξοδα και μάλιστα για ένα ποσόν μειωμένο που αφορά 30 Δήμους και όχι 24 όπως ήταν προηγουμένως”.