Διαβόητο χημικό συνδέεται και με την παχυσαρκία και το διαβήτη

Ειδήσεις

Μια ακόμη μελέτη έρχεται να καθίσει τη δισφαινόλη Α (BPA) στο εδώλιο του κατηγορουμένου. Ισπανοί ερευνητές διαπίστωσαν ότι το χημικό, ακόμη και σε πολύ μικρές δόσεις, διπλασιάζει την έκκριση ινσουλίνης οδηγώντας σε παχυσαρκία και διαβήτη. Εδειξαν μάλιστα για πρώτη φορά και τον χημικό μηχανισμό της δράσης του… 

Εως τώρα αρκετές μελέτες έχουν αποφανθεί ότι η δισφαινόλη Α, η οποία χρησιμοποιείται ευρέως σε διάφορα προϊόντα καθημερινής χρήσης, από τα πλαστικά μπουκάλια ως τις κονσέρβες, δρα ως ορμονικός διαταράκτης οδηγώντας σε σοβαρά προβλήματα υγείας. Μεταξύ άλλων έχει συνδεθεί με τον καρκίνο του προστάτη και του μαστού, καθώς και με προβλήματα στον μεταβολισμό.

Αλλες όμως την έχουν αθωώσει, με αποτέλεσμα να μην υπάρχει σαφής απόφαση για την ασφαλή χρήση της. Ο Καναδάς – ο οποίος είναι και η μόνη χώρα που έχει κρίνει το χημικό ως «τοξικό» –, η Ευρωπαϊκή Ενωση και η Κίνα έχουν απαγορεύσει τη χρήση της στα μπιμπερό.

Δράση σε απειροελάχιστες δόσεις

Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου Μιγκέλ Ερνέντεθ της Ισπανίας διαπίστωσαν ότι ακόμη και σε απειροελάχιστες ποσότητες –ένα τέταρτο του δισεκατομμυριοστού του γραμμαρίου– η BPA επιδρά στο πάγκρεας πυροδοτώντας την έκκριση διπλάσιας ινσουλίνης από αυτή που είναι απαραίτητη για τη διάσπαση των τροφών.

Τα υψηλά επίπεδα ινσουλίνης, με την πάροδο του χρόνου, ενδέχεται να προκαλέσουν αντίσταση του οργανισμού στη δράση της ορμόνης οδηγώντας σε παχυσαρκία ή διαβήτη τύπου 2.

«Όταν κάποιος τρώει κάτι που περιέχει BPA είναι σαν να λέει στα ζωτικά όργανά του ότι τρώει περισσότερο από ό,τι στην πραγματικότητα» δήλωσε ο Ανχελ Ναδάλ, ειδικός στη δισφαινόλη Α και επικεφαλής της μελέτης.

Μίμηση των οιστρογόνων

Η δισφαινόλη Α φαίνεται ότι μιμείται τα οιστρόγονα και «ξεγελά» τους υποδοχείς τους. Για να αποδείξουν αυτή τη δράση της οι ερευνητές αφαίρεσαν δυο υποδοχείς οιστρογόνων από το πάγκρεας ποντικών.

Οπως περιγράφουν στη μελέτη τους, η οποία δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση «Public Library of Science One» («PLoS One»), μετά την αφαίρεση των συγκεκριμένων υποδοχέων η έκκριση της ινσουλίνης επανήλθε στα φυσιολογική επίπεδα, γεγονός το οποίο αποδεικνύει για πρώτη φορά πειραματικά τον χημικό μηχανισμό δράσης της BPA. Οι ερευνητές τονίζουν ότι σε δοκιμές σε ανθρώπινα κύτταρα στο εργαστήριο η απόκριση εμφανίστηκε ακόμη πιο ισχυρή.

«Αυτό σε γενικές γραμμές πιστοποιεί τη δράση» δήλωσε ο Μπρους Μπλούμπεργκ του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας στο Ερβάιν, ο οποίος δεν μετείχε στη μελέτη, μιλώντας στην ειδησεογραφική ιστοσελίδα «Huffington Post».Ο ειδικός πρόσθεσε ότι αν και στο παρελθόν η BPA έχει συνδεθεί με μεταβολικά προβλήματα, η σύνδεση αντιμετωπιζόταν από ορισμένους με δυσπιστία επειδή η κατανόηση του μηχανισμού της δράσης της ήταν ελλιπής.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, news.in.gr