Ξεσηκώθηκε Αστυνομία και Υπουργείο Δικαιοσύνης από την γκαγκστερική δολοφονία στην Αγία Νάπα (βίντεο)

a 62 Ειδήσεις, Νέα Αμμοχώστου
a 6174 Ειδήσεις, Νέα Αμμοχώστου
Λουκά: Σε αρχικό στάδιο η διερεύνηση του φονικού

Δύο άτομα από τη Λευκωσία, οι Φίλιππος Λουκαϊδης 33 χρόνων και Μάριος Καραολής 28 χρόνων και ο Γιώργος Γεωργίου άλλως «Ρουσιάς» 35 χρόνων από το Παραλίμνι, που εργάζονταν ως φρουροί ασφαλείας επιχειρηματία της επαρχίας Αμμοχώστου, είναι τα άτομα τα οποία δολοφονήθηκαν σήμερα τα ξημερώματα στην Αγία Νάπα…

Τα άλλα δύο άτομα κατάγονται από τη Ρουμανία, είναι ηλικίας 25 και 33 χρόνων και αναμένεται επαλήθευση των ονομάτων τους από την Interpol. Για την υπόθεση έχει ενημερωθεί από την πρώτη στιγμή ο Πρέσβης της Ρουμανίας στη Κύπρο.

Σε δηλώσεις του ο εκπρόσωπος Τύπου της Αστυνομικής Διεύθυνσης Αμμοχώστου Υπαστυνόμος Γιώργος Οικονόμου ανέφερε ότι «η Αστυνομία διερευνά υπόθεση φόνου εκ προμελέτης πέντε ατόμων, τριών Κυπρίων και δύο αλλοδαπών που διαπράχθηκε σήμερα τα ξημερώματα γύρω στις 03.30 σε δρόμο της Αγίας Νάπας».

Συγκεκριμένα, πρόσθεσε, «άγνωστος ή άγνωστα πρόσωπα με τη χρήση πυροβόλου όπλου κατάφεραν να δολοφονήσουν πέντε άτομα τα οποία επέβαιναν σε αυτοκίνητο. Από τη σκηνή έχουν παραληφθεί διάφορα τεκμήρια για επιστημονικές εξετάσεις. Στη σκηνή έχουν βρεθεί 14 κάλυκες πυροβόλου όπλου και τα θύματα έχουν μεταφερθεί στο νεκροτομείο για τη νενομισμένη νεκροτομή η οποία θα διενεργηθεί αργότερα σήμερα από δύο ιατροδικαστές».

Ανέφερε ακόμα ότι «από τη πρώτη στιγμή έναρξης της υπόθεσης στο Αρχηγείο Αστυνομίας έχει λειτουργήσει αίθουσα κρίσεως με επικεφαλής τον Υπαρχηγό και άλλους επιτελείς ενώ στην επαρχία Αμμοχώστου βρίσκεται από τις πρώτες ώρες ο Βοηθός Αρχηγός Επιχειρήσεων ο οποίος συντονίζει τις έρευνες και εξετάσεις».

Ο Γιώργος Οικονόμου είπε επίσης πως «στα ΤΑΕ όλων των επαρχιών, έχουν συσταθεί ομάδες οι οποίες καλούν διάφορα ύποπτα άτομα για ανακρίσεις, σε μια προσπάθεια εξιχνίασης του στυγερού αυτού εγκλήματος».

Ερωτηθείς κατά πόσον οι δράστες ήταν ένας ή περισσότεροι, απάντησε πως «αυτό είναι θέμα της έρευνας το οποίο δεν μπορεί στο παρών στάδιο να απαντηθεί».

Σε άλλη ερώτηση εάν ο θάνατος των πέντε ήταν ακαριαίος, ο κ. Οικονόμου απάντησε ότι «αυτό θα εξακριβωθεί μετά την διενέργεια της νενομισμένης νεκροτομής επί των σωρών των θυμάτων».

Κληθείς να αναφέρει κατά πόσον το ένα από τα θύματα κατάφερε να βγει από το αυτοκίνητο και πυροβολήθηκε εκτός του οχήματος, είπε πως «ναι, ένα από τα θύματα κατέβηκε από το αυτοκίνητο, ίσως τραυματισμένος ίσως όχι και σε κάποια απόσταση έπεσε νεκρός».

Απαντώντας σε άλλη ερώτηση ο κ. Οικονόμου είπε ότι «οι νεκροί είναι οι Φίλιππος Λουκαϊδης 33 χρόνων και Μάριος Καραολής 28 χρόνων από τη Λευκωσία και Γιώργος Γεωργίου άλλως Ρουσιάς, 35 χρόνων από το Παραλίμνι. Αναφορικά με τους δύο Ρουμάνους έχουμε ενημερωθεί για ονόματα αλλά θα αναμένουμε επιβεβαίωση τους από την Interpol. Από την πρώτη στιγμή έφτασε στη σκηνή και ο Πρέσβης της Ρουμανίας ο οποίος και ενημερώθηκε για το συμβάν και τις έρευνες της Αστυνομίας», ανέφερε.

Αυτοψία στη σκηνή διενήργησαν οι ιατροδικαστές Σοφοκλής Σοφοκλέους και Νικόλας Χαραλάμπους. Σε δηλώσεις του ο ιατροδικαστής Σοφοκλής Σοφοκλέους ανέφερε ότι «διενεργήσαμε αυτοψία στη σκηνή του πενταπλού φόνου. Όλα τα θύματα φέρουν τραύματα από πυροβόλο όπλο. Τα ακριβή αίτια θα διαπιστωθούν κατά τη νενομισμένη νεκροτομή» κατέληξε.

«Παίρνονται προληπτικά μέτρα», δήλωσε ο Υπ. Δικαιοσύνης

Ως “συγκλονιστικό επεισόδιο” χαρακτήρισε ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης, Λουκάς Λουκά, το σημερινό έγκλημα στην Αγία Νάπα, με πέντε νεκρούς από πυροβολισμούς που ρίφθηκαν εναντίον τους. “Είναι σε αρχικό στάδιο ακόμη οι ανακρίσεις και η διερεύνηση της υπόθεσης” και “παίρνονται προληπτικά μέτρα”.

Σε δηλώσεις του σήμερα στους δημοσιογράφους, στο Αρχηγείο Αστυνομίας, στη Λευκωσία, ο κ. Λουκά ανέφερε ότι “από την πρώτη στιγμή, όλες οι υπηρεσίες της Αστυνομίας ενεργοποιήθηκαν, είναι ενεργοποιημένες” και, “βασικά, δεν μπορούμε να πούμε οποιαδήποτε άλλη λεπτομέρεια, μέχρι να έχουμε κάτι θετικότερο”.

Οταν ερωτήθηκε εάν έχουν ληφθεί κάποια μέτρα πρόληψης του ενδεχομένου διαφυγής του δράστη ή των δραστών του εγκλήματος προς το εξωτερικό ή στα κατεχόμενα, ο Υπουργός Δικαιοσύνης είπε ότι “εξετάζονται όλα τα ενδεχόμενα” και δεν πρόκειται να δώσει λεπτομέρειες, ενώ οι αστυνομικές έρευνες “στρέφονται παντού”.

“Ολα τα ενδεχόμενα εξετάζονται”, δήλωσε ο Υπουργός απαντώντας σε σωρεία ερωτήσεων δημοσιογράφων για τα κίνητρα, τον τρόπο διάπραξης του 5πλού φόνου και τους δράστες, επαναλαμβάνοντας πως “δεν μπορούμε να πούμε σε αυτό το στάδιο οτιδήποτε, είναι σε αρχικό στάδιο ακόμα οι ανακρίσεις και, όταν θα υπάρξει κάτι πιο θετικό, θα το ανακοινώσουμε”.

Σε ερώτηση εάν είναι Κύπριοι που διέπραξαν αυτό το έγκλημα ή ενδεχομένως κάποιος ή κάποιοι από το εξωτερικό, ο κ. Λουκά ανέφερε ότι, “στο παρόν στάδιο, οποιαδήποτε λεπτομέρεια δοθεί ίσως να κάνει κακό στην όλη υπόθεση”.

Ερωτηθείς εάν σχετίζεται με την υπόθεση αυτή ο εμπρησμός πρακτορείου, που έγινε στη Λευκωσία λίγα λεπτά πριν το έγκλημα και μήπως επρόκειτο για κάποιο “μήνυμα” που ήθελαν να στείλουν, ο Υπουργός δήλωσε ότι “εξετάζονται όλα τα ενδεχόμενα”.

Απαντώντας σε άλλη ερώτηση για τις συνθήκες του εγκλήματος, ο κ. Λουκά δήλωσε ότι “είναι πέντε οι νεκροί”, ενώ σε ερώτηση εάν υπάρχει κάτι για τους δράστες και τον τρόπο εκτέλεσης του πολλαπλού φονικού απάντησε πως “υπάρχει, αλλά δεν είναι ανακοινώσιμο”.

Σχετικά με τα όπλα που χρησιμοποιήθηκαν, ο Υπουργός δήλωσε ότι “είναι του ιδίου τύπου τα όπλα που χρησιμοποιήθηκαν, μπορεί να ήταν ένα, μπορεί να ήσαν δύο, μπορεί τρία”.

“Συνεχίζονται οι εξετάσεις και να μην προτρέχουμε”, είπε ο κ. Λουκά, ενώ, απαντώντας στην ερώτηση εάν ευσταθούν οι πληροφορίες για σκηνοθετημένο τροχαίο ατύχημα που ανάγκασε τα πέντε θύματα να σταματήσουν το αυτοκίνητο στο οποίο επέβαιναν και το οποίο γαζώθηκε ακολούθως με σφαίρες, ο Υπουργός επανέλαβε: “Εξετάζονται όλα τα ενδεχόμενα” και “δεν μπορούμε να δώσουμε λεπτομέρειες αυτήν τη στιγμή”.

Απαντώντας στην ερώτηση εάν, από τις έρευνες, προκύπτει πως ήταν καλά σχεδιασμένο το έγκλημα, ο κ. Λουκά είπε ότι “σίγουρα, ένα επεισόδιο με πέντε νεκρούς βεβαίως ήταν σχεδιασμένο, αλλά”, πρόσθεσε, “σε λίγο θα είμαστε έτοιμοι να δώσουμε πιο πολλά στοιχεία”.

Στον κ. Λουκά ετέθησαν υπ` όψη, από τους δημοσιογράφους, δηλώσεις αρχηγών ή άλλων στελεχών πολιτικών κομμάτων για κλίμα ανασφάλειας και ανομία στην Κύπρο.

Κληθείς να σχολιάσει τις δηλώσεις αυτές, ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης δήλωσε ότι “η Αστυνομία έχει πολλές φορές ενεργήσει προληπτικά και έχει αποσοβήσει πάρα πολλές φορές ακόμη και φόνους και άτομα καταδικάσθηκαν για αυτά”.

“Ηταν”, όπως ανέφερε ο κ. Λουκά, “ένα επεισόδιο πολύ σοβαρό, αλλά δεν θέλουμε να κάνουμε ανεύθυνες δηλώσεις”.

Ερωτηθείς εάν κυβερνά ο υπόκοσμος, ο κ. Λουκά τόνισε πως “σίγουρα, όχι”, όμως, “εάν περιμέναμε έτσι επεισόδιο”, είπε, “σίγουρα θα λαμβάναμε και τα μέτρα μας”, ενώ “τώρα, πάντα λαμβάνονται μέτρα και για σκοπούς αντιποίνων, βεβαίως”.

Ο Υπουργός διευκρίνισε, επίσης, ότι “δεν ευσταθεί, αυτό που ελέχθη, ότι δεν θα λαμβάνονταν μέτρα”, ή “ότι θα ήσαν ελλιπή τα μέτρα μας” στην Αγία Νάπα, λόγω απασχόλησης του μεγαλυτέρου μέρους της αστυνομικής δύναμης για τις εκδηλώσεις της κυπριακής Προεδρίας του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

“Εγιναν ήδη οι σχεδιασμοί, όμως η Προεδρία μας δεν έχει αρχίσει ακόμη, αλλά έγιναν όλοι οι σχεδιασμοί για να είναι αποτελεσματικά τα μέτρα τα οποία παίρνουμε”, είπε ο κ. Λουκά


SotiraNews.com/ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ