Τα οικονομικά των Δήμων συζήτησαν Αναστασιάδης-Γαλανός

a 449 Ειδήσεις
a 7451 Ειδήσεις
Τα οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι Δήμοι ως συνέπεια των περικοπών της Κυβέρνησης και της Βουλής, συζήτησε αντιπροσωπεία της Ενωσης Δήμων με επικεφαλής τον Πρόεδρό της Αλέξη Γαλανό με τον Πρόεδρο του ΔΗΣΥ Νίκο Αναστασιάδη… 

Ο κ. Γαλανός ανέφερε ότι οι περικοπές ύψους 12 εκατομμυρίων καθιστούν πολύ δύσκολη την περαιτέρω λειτουργία των Δήμων, ενώ ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ εξέφρασε την άποψη ότι θα μπορούσε η Βουλή να ψηφίσει συμπληρωματικό προϋπολογισμό.

Ο Πρόεδρος της Ενωσης Δήμων είπε ότι στη συνάντηση ζητήθηκε να επιδειχθεί κατανόηση σε ό,τι αφορά το 8%, το μισό περίπου ποσοστό από το συνολικό που αποκόπηκε και αφορά τις περικοπές που επέβαλε η Βουλή.

Ο κ. Γαλανός είπε ότι το ποσό αυτό είναι πέραν από το όριο που η ίδια η Κυβέρνηση ήθελε να αποκόψει.

Είπε ότι ο κ. Αναστασιάδης επέδειξε κατανόηση ειδικότερα σε ό,τι αφορά το ποσό που αποκόπηκε από τη Βουλή, προσθέτοντας ότι αναμένεται τώρα η συζήτηση του θέματος στην Επιτροπή Οικονομικών. Εξέφρασε την ελπίδα η Επιτροπή να ζητήσει από την Κυβέρνηση να στείλει συμπληρωματικό προϋπολογισμό.

«Το αρχικά προϋπολογιζόμενο ποσό ήταν 71 εκατομμύρια και έπρεπε να αυξηθεί ένεκα των μεγάλων αυξήσεων στο ρεύμα, των αποπληρωμών δανείων κ.λπ., αλλά αντί τούτου περικόπηκαν 6 εκατομμύρια από την Κυβέρνηση και αργότερα ακόμη 6 από τη Βουλή , άρα είναι 60 εκατομμύρια από τα 71 εκ. 300 χιλιάδες», εξήγησε ο κ. Γαλανός.

Πρόσθεσε ακόμη ότι έχουν αυξηθεί και οι Δήμοι από 33 σε 39 και επιπλέον γίνονται αποκοπές και στα λειτουργικά έξοδα, λέγοντας ότι θα υπάρξουν και απολύσεις εάν δεν αποκατασταθεί ένα μεγάλο μέρος του ποσού.

Για πολύ δημιουργική συνάντηση στην οποία έγινε επεξήγηση για τα προβλήματα των Δήμων, έκανε λόγο ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ, λέγοντας ότι οι δεσμεύσεις των Κυβερνήσεων κατά καιρούς ήταν να αυξηθεί η χορηγία στο 4% των προϋπολογισμών και τώρα βρισκόμαστε στο 1,7%, προσθέτοντας ότι στα πλαίσια της οικονομικής περισυλλογής, η Βουλή προέβη σε περαιτέρω αποκοπή από ό,τι η Κυβέρνηση πρότεινε.

«Θεωρώ ότι κάτω από τα δεδομένα και όπως έχουν αναλυθεί από πλευράς των Δήμων, χρειάζεται κατά την άποψή μου μια θαρραλέα αναθεώρηση της απόφασης από πλευράς Βουλής για να δούμε πώς ενισχύουμε την προσπάθεια έργων ανάπτυξης των Δήμων για να δημιουργηθούν δουλειές και να αναζωογονηθεί η οικονομία», συνέχισε.

Ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ πρόσθεσε ότι από πλευράς της παράταξής του, θεωρεί ότι «θα είναι θετική η δική μας τοποθέτηση και- πιστεύω σε συνεργασία με τις άλλες δυνάμεις να έχουμε την ίδια ανταπόκριση- έτσι ώστε να ενημερωθεί η Κυβέρνηση ότι θα ήταν έτοιμη η Βουλή να επαναφέρει ή να ψηφίσει σε ένα ενδεχόμενο συμπληρωματικό προϋπολογισμό που θα αναφέρεται στο 8%, δηλαδή των περικοπών της Βουλής».

Ανέφερε ακόμη ότι αυτό που πείθει στην επιχειρηματολογία των Δήμων δεν είναι μόνο το γεγονός ότι με την αποκοπή αποστερούνται της προοπτικής να δημιουργήσουν έργα, αλλά είναι και τα αυξημένα κόστη ως αποτέλεσμα της αύξησης του ηλεκτρικού ρεύματος, απώλειας εσόδων λόγω της κρίσης με αποτέλεσμα να πολλαπλασιάζονται και τα προβλήματα.

Πηγή: Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων