Το πρόγραμμα εκδηλώσεων κατά την Προεδρία

a 6 Ειδήσεις
a 6118 Ειδήσεις

Παρουσίασε ο Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού Γιώργος Δημοσθένους

Την ιστορική πορεία του κυπριακού πολιτισμού θα παρουσιάζουν όλες οι εκδηλώσεις που σχετίζονται με την Κυπριακή Προεδρία…

Οι διαχρονικές αξίες της πολιτιστικής κληρονομιάς της Κύπρου, η χώρα παραγωγής σύγχρονου πολιτισμού, το νησί της Αφροδίτης, αλλά και το σημείο αναφοράς της τουρκικής εισβολής και κατοχής, η πόλη – φάντασμα, η χωσμένη στην χρυσή άμμο, Αμμόχωστος, καθρεφτίζονται μαζί με πολλές άλλες πτυχές της κυπριακής ιστορίας, μέσα από τις 160 συνολικά πολιτιστικές εκδηλώσεις που θα πραγματοποιηθούν κατά τη διάρκεια της εξάμηνης κυπριακής προεδρίας του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, που αρχίζει την 1η Ιουλίου 2012.

Ο Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού Γιώργος Δημοσθένους παρουσίασε το πρόγραμμα εκδηλώσεων κατά τη διάρκεια της Κυπριακής Προεδρίας, οι οποίες έχουν συνολικό κόστος ένα εκατομμύριο και εφτακόσιες εικοσιτέσσερις χιλιάδες ευρώ και θα πραγματοποιηθούν στην Κύπρο, σε κεντρικές ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, αλλά και διατλαντικά στις ΗΠΑ και στην Αυστραλία.

Στην καρδιά της Ευρωπαϊκής Ενωσης, τις Βρυξέλλες, έχουν ήδη στηθεί στο Κέντρο Καλών Τεχνών «BOZAR» δύο εκθέσεις η μία με τίτλο «Χαρτογραφώντας την Κύπρο 1191 – 1960: Σταυροφόροι, Εξερευνητές και Έμποροι» και η άλλη «Σύγχρονη Κυπριακή Δημιουργία», τα επίσημα εγκαίνια των οποίων θα τελέσει ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Δημήτρης Χριστόφιας, στις 2 Ιουλίου.

Στο «BOZAR» θα πραγματοποιηθούν και συνοδευτικές εκδηλώσεις, όπως διαλέξεις, κονσέρτα, παραστάσεις καραγκιόζη, χορού καθώς και προβολές κυπριακών ταινιών και ντοκιμαντέρ. Περιλαμβάνεται αναδρομική προβολή κινηματογραφικών ταινιών του Μιχάλη Κακογιάννη.

Αναφορικά με την τελετή έναρξης της κυπριακής προεδρίας στις 5 Ιουλίου στο Αρχαίο Θέατρο του Κουρίου στην Λεμεσό, πληροφορίες έδωσε η Επικεφαλής της Γραμματείας της Κυπριακής Προεδρίας, Εμμανουέλλα Λαμπριανίδου, η οποία είπε ότι η εκδήλωση θα περιλαμβάνει στο πρώτο της μέρος, ομιλίες από τον Πρόεδρο Χριστόφια, τον Πρόεδρο του Συμβουλίου της ΕΕ Χέρμαν Βαν Ρομπέι, τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο και τους Πρωθυπουργούς της Πολωνίας και Δανίας, που συμπληρώνουν το τρίο της προεδρίας.

Η κ. Λαμπριανίδου είπε στο πρώτο μέρος της τελετής θα παρουσιαστεί η Συμφωνική Ορχήστρα Κύπρου, ενώ το δεύτερο μέρος της τελετής θα έχει καθαρά καλλιτεχνικό χαρακτήρα και μέσα από διάφορες μορφές της τέχνης θα επιχειρηθεί η παρουσίαση της κυπριακής ιστορίας. Η τελετή αρχίζει στις 20.00 θα έχει διάρκεια μιάμιση ώρας και για λόγους ασφάλειας, αλλά και της ιδιαιτερότητας του χώρου, οι προσκεκλημένοι σε αυτήν δεν θα ξεπερνούν τους 550.

Οι τρεις άξονες δράσης του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού συνοψίζονται, σύμφωνα με τον κ. Δημοσθένους, «στην προώθηση της ευρωπαϊκής πολιτικής στα θέματα εκπαίδευσης, πολιτισμού, νεολαίας και αθλητισμού, στην ανάδειξη του κυπριακού πολιτισμού τόσο στην Κύπρο όσο και στο εξωτερικό και στην ενίσχυση της γνώσης των εκπαιδευτικών σε θέματα ΕΕ και ανάδειξη του έργου των σχολείων μας».

Ο Διευθυντής των Πολιτιστικών Υπηρεσιών Παύλος Παρασκευάς, ανακοινώνοντας το αναλυτικό πρόγραμμα των εκδηλώσεων, είπε ότι ένα ποσό του συνολικού προϋπολογισμού της τάξης των 450 χιλιάδων ευρώ δόθηκε στο Τμήμα Αρχαιοτήτων, το οποίο θα διοργανώσει στο εξωτερικό τέσσερεις εκθέσεις.

Μία στα Βασιλικά Μουσεία Τέχνης και Ιστορίας των Βρυξελλών, μία στο Μουσείο του Λόυβρου στο Παρίσι, μία στο Πανεπιστήμιο Princeton στις ΗΠΑ και μία στο Παλάτι «Quirinale» της Ρώμης, και οι τέσσερεις με διάρκεια μέχρι και τις αρχές του 2013, ενώ το Τμήμα Αρχαιοτήτων πραγματοποιεί και μία εκδήλωση στην Κύπρο.

Οι διπλωματικές αποστολές της Κυπριακής Δημοκρατίας, με κονδύλι που αγγίζει τις 292 χιλιάδες ευρώ, έχουν αναλάβει τη διοργάνωση ή στηρίζουν πάρα πολλές εκδηλώσεις που οργανώνουν πολιτιστικοί φορείς σε όλο τον κόσμο.

Στις εκδηλώσεις των διπλωματικών αποστολών περιλαμβάνεται έκθεση στην Κοπεγχάγη «1974, Το φάντασμα της Κύπρου: Μια έκθεση φωτογραφίας για την πόλη της Αμμοχώστου», καθώς και έκθεση στην Μελβούρνη για την «Κεραμική Τέχνη της Αρχαίας Κύπρου».

Μια πολύ σημαντική εκδήλωση είναι αυτή που οργανώνει ο Σύνδεσμος Κυπρίων Ιταλίας «ΝΗΜΑ» με τη στήριξη των Πρεσβειών της Κύπρου στην Ιταλία και την Αγία Εδρα.

Περί τα μέσα Οκτωβρίου 2012, θα πραγματοποιηθεί στο Κυρηνάλιο στη Ρώμη, συναυλία του Εργαστηρίου Εγχόρδων υπό την καλλιτεχνική διεύθυνση του Ματθαίου Καριόλου, την οποία θα παρακολουθήσουν ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας και ο Πρόεδρος της Ιταλίας Μάριο Μόντι.

Επιπλέον, αποφασίστηκε ότι στο Πολιτιστικό Πρόγραμμα της Κυπριακής Προεδρίας Συμβουλίου ΕΕ, θα συμπεριληφθούν και οι εκδηλώσεις που θα επιχορηγούνταν στα πλαίσια του Διεθνούς Πολιτιστικού Φεστιβάλ «ΚΥΠΡΙΑ», καθώς και σειρά πολλών άλλων πολιτιστικών δράσεων που είχαν συγχρηματοδοτηθεί από διάφορα Προγράμματα Συγχρηματοδότησης των Πολιτιστικών Υπηρεσιών.

Αποφασίστηκε, επίσης, ότι θα περιληφθούν στο πρόγραμμα εκδηλώσεων της κυπριακής προεδρίας και οι εκδηλώσεις των Πολιτιστικών Κέντρων της Κυπριακής Δημοκρατίας στο Λονδίνο, την Αθήνα και το Βερολίνο.

Και πάλι υπό την αιγίδα της προεδρίας έχει τεθεί, το 16ο Διεθνές Φεστιβάλ Αρχαίου Δράματος, το οποίο θα παρουσιάσει τις παραστάσεις του στο παγκύπριο, καθώς και το 14ο Pafos Aphrodite Festival με την Οπερα του Εθνικού Θεάτρου Σλοβακίας να παρουσιάζει τη δημοφιλή όπερα του Giuseppe Verdi «Otello», έργο το οποίο έχει επιλεγεί γιατί συνδέεται με την ιστορία της Κύπρου, αφού η πλοκή διαδραματίζεται στο Κάστρο της Αμμοχώστου.

Στη διάσκεψη Τύπου ανακοινώθηκε ότι κατά τη διάρκεια των Δείπνων Υψηλού Επιπέδου των συναντήσεων της Κυπριακής Προεδρίας, οι υψηλοί καλεσμένοι θα έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν σύντομο πολιτιστικό πρόγραμμα, που μπορεί να περιλαμβάνει σύγχρονο χορό, χορωδίες, καλλιτέχνες και μουσικά σχήματα, συγκροτήματα λαϊκού πολιτισμού (χορό ή τραγούδι), καθώς επίσης σχήματα από τα Μουσικά Σχολεία της Κύπρου σε διάφορα είδη μουσικής και μαθητικά χορευτικά σχήματα.

Ο Πρόεδρος του Κυπριακού Οργανισμού Αθλητισμού Πάμπος Στυλιανού, είπε ότι οι εκδηλώσεις του ΚΟΑ περιστρέφονται γύρω από την ανάδειξη της αθλητικής κληρονομιάς αυτού του τόπου και μέσα από εκθέσεις και εκθέματα που έχουν εξασφαλίσει από διάφορα μουσεία της Κύπρου θα καταδείξουμε ότι ο αθλητισμός στην Κύπρο έχει τις ρίζες του βαθειά στην ιστορία.

Στην πόλη των Ολυμπιακών Αγώνων, στο Λονδίνο, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα εγκαινιάσει την έκθεση «Ο αθλητισμός στην Κύπρο, μια ιστορία αιώνων», η οποία θα περιοδεύσει και σε Αθήνα και Βρυξέλλες, ενώ θα παρουσιαστεί και στην Κύπρο, συνοδευόμενη από πολυτελή κατάλογο με τα σαράντα εκθέματα της έκθεσης.

Από τον ΚΟΑ έχει ετοιμαστεί ως δώρο μια κασετίνα με νομίσματα που απεικονίζουν θέματα παρμένα από το χώρο του αθλητισμού και τα οποία θα δοθούν στους Υπουργούς Αθλητισμού, στο Ατυπο Συμβούλιο, που θα πραγματοποιηθεί στη Λευκωσία το Σεπτέμβριο. Τον Οκτώβριο πραγματοποιείται στο Συνεδριακό Κέντρο και Ατυπο Συμβούλιο των Υπουργών Παιδείας.

Εκπρόσωποι της Δημοτικής, Μέσης αλλά και Τεχνικής Εκπαίδευσης αναφέρθηκαν στις δικές τους δράσεις και πολιτιστικές εκδηλώσεις, με ιδιαίτερη έμφαση να δίδεται στα δώρα που θα δοθούν στους εκπροσώπους των κρατών – μελών της ΕΕ που θα βρεθούν στο νησί κατά τη διάρκεια της εξάμηνης προεδρίας. Τον χώρο του Υπουργείου Παιδείας ενδεικτικά κοσμούν δημιουργίες μαθητών, οι οποίες περιλαμβάνουν από κοσμήματα και ψηφιδωτά μέχρι και κούκλες φτιαγμένες από ανακυκλώσιμα υλικά και κάδρα, όλα εμπνευσμένα από σύμβολα της κυπριακής ιστορίας.

Από το συνολικό ποσόν που έχει διατεθεί για σκοπούς καλλιτεχνικών εκδηλώσεων επί κυπριακής προεδρίας έχουν επιχορηγηθεί πολιτιστικοί οργανισμοί και φορείς με το σημαντικό ποσό των 358 χιλιάδων ευρώ για εκδηλώσεις που θα πραγματοποιήσουν το εξάμηνο της προεδρίας, ενώ και οι δήμοι έχουν επιχορηγηθεί με το ποσό των 74 χιλιάδων ευρώ για σειρά εκδηλώσεων που προγραμματίζουν.

Σε πολιτιστικές εκδηλώσεις κατά την διάρκεια της προεδρίας δυναμική είναι και η παρουσία της νέας γενιάς Κυπρίων δημιουργών, όπως των Αλκίνοου Ιωαννίδη και Αλέξιας Βασιλείου, οι οποίοι θα πραγματοποιήσουν συναυλίες, ενώ οι μαθητές των μουσικών Λυκείων θα δώσουν το στίγμα της νέας κατεύθυνσης που επιχειρείται στην εκπαίδευση με σύντομες μουσικές παρεμβάσεις τους σε δείπνα υψηλού επιπέδου. Νεολαία και μουσική συνυπάρχουν και στις συναυλίες της Συμφωνικής Ορχήστρας Κύπρου, η οποία συνεργάζεται με την «World Youth Choir».

Το δικό του μερίδιο στο πολιτιστικό ψηφιδωτό της κυπριακής προεδρίας έχει και ο σύγχρονος χορός στην Κύπρο του 2012, ενώ στα εικαστικά περιλαμβάνονται εκθέσεις για τη ναυτιλία και τη θάλασσα μαζί με τη διοργάνωση του 3ου Διεθνούς Φεστιβάλ Θάλασσας Κύπρου». Κύπριοι χαράκτες μέχρι και το Δεκέμβριο σε όλες τις πόλεις της ελεύθερης Κύπρου καταθέτουν τη δική τους πρόταση συνδυάζοντας το περιβάλλον με τον πολιτιστικό ακτιβισμό.