Δερύνεια: Η ζωή πίσω από τα συρματοπλέγματα

CEB1 33 Άντρος Καραγιάννης, Ειδήσεις, Νέα Αμμοχώστου, Οδόφραγμα Δερύνεια, Σημερινή
CEB1 102 Άντρος Καραγιάννης, Ειδήσεις, Νέα Αμμοχώστου, Οδόφραγμα Δερύνεια, Σημερινή



Του Μαρίνου Παυλικκά*:


Δερύνεια: Στενάζει υπό κατοχήν το 75% της πόλης

«Ο αγώνας για τον “ακριτικό” μας Δήμο δεν είναι εύκολος», αναφέρει στη “Σημερινή” της Κυριακής ο Δήμαρχος Δερύνειας και Πρόεδρος της Επιτροπής των έξι ημικατεχόμενων και “ακριτικών” Δήμων και Κοινοτήτων, Άντρος Καραγιάννης.

Περισσότερα από δύο χιλιάδες εκτάρια γης βρίσκονται στις κατεχόμενες περιοχές, στα οποία περιλαμβάνεται και η πανέμορφη ακτογραμμή μήκους δυόμισι χιλιομέτρων

Σαράντα τρία χρόνια έχουν περάσει από τον μαύρο Αύγουστο του 1974, όταν ο τουρκικός στρατός ολοκλήρωσε το έργο που ξεκίνησε στις 20 Ιουλίου, κατακτώντας περισσότερο από το 36% των εδαφών της Κύπρου. Ένα από τα θύματα του τουρκικού επεκτατισμού, η γειτνιάζουσα με την πόλη του Ευαγόρα, Δερύνεια, η οποία ατενίζει για 43 ολόκληρα χρόνια το μέλλον της πίσω από τα συρματοπλέγματα των οδοφραγμάτων και της κατοχικής γραμμής. Περισσότερο γνωστή για το τοπικό της προϊόν, τη φράουλα, και για το οδόφραγμα που τη χωρίζει με την κατεχόμενη Αμμόχωστο, όμως λιγότερο γνωστό είναι το γεγονός ότι η Δερύνεια είναι κατά 75% υπό κατοχήν, με τα εδάφη της να τελούν υπό τον παράνομο έλεγχο των κατοχικών “αρχών”, αλλά και σε έδαφος ελεγχόμενο από τις Βρετανικές Βάσεις.

«Ο αγώνας για τον ‘ακριτικό’ μας Δήμο δεν είναι εύκολος», αναφέρει στη “Σημερινή” της Κυριακής ο Δήμαρχος Δερύνειας και Πρόεδρος της Επιτροπής των έξι ημικατεχόμενων και “ακριτικών” Δήμων και Κοινοτήτων, Άντρος Καραγιάννης. Περισσότερα από 2 χιλιάδες εκτάρια γης βρίσκονται στις κατεχόμενες περιοχές, στα οποία περιλαμβάνεται και η πανέμορφη ακτογραμμή μήκους δυόμισι χιλιομέτρων. Αναμφίβολα επώδυνο ήταν φέτος για τους Δερυνειώτες και το γεγονός της προσπάθειας διάνοιξης από τις κατοχικές “αρχές” της παραλίας της Δερύνειας, η οποία συνορεύει με την κατεχόμενη Αμμόχωστο.

DSC 2366 Άντρος Καραγιάννης, Ειδήσεις, Νέα Αμμοχώστου, Οδόφραγμα Δερύνεια, Σημερινή

Ο καθημερινός αγώνας για δικαίωση

Όπως εξηγεί στη «Σ» ο Δήμαρχος Δερύνειας, τα προβλήματα που παρουσιάζονται καθημερινά στον Δήμο είναι πολλά και δεν αφορούν μόνο την τοπική Αρχή, αλλά παρουσιάζονται θέματα που αφορούν τον διεθνή παράγοντα, όπως οι προκλήσεις από το ψευδοκράτος, η αξιοποίηση των γεωργικών εκτάσεων, αλλά και οι παράνομοι σκυβαλότοποι εντός της νεκρής ζώνης. Έντονα είναι και τα διαβήματα στα οποία προχωρεί ο Δήμος κατά καιρούς στα Ηνωμένα Έθνη όσον αφορά τις ασκήσεις με βαρέα όπλα του τουρκικού στρατού στην περιοχή κοντά στην κατεχόμενη παραλία του.

Το οδόφραγμα της λεωφόρου Αμμοχώστου

Ιδιαίτερα έντονος ήταν ο κ. Καραγιάννης όσον αφορά την πορεία διάνοιξης του οδοφράγματος. Όπως ανέφερε, η απόφαση για τη διάνοιξή του πάρθηκε το 2015, όμως παρ’ όλα αυτά δύο χρόνια μετά παρατηρείται μία ανεξήγητη καθυστέρηση αφού απομένουν να ολοκληρωθούν έργα εντός των 150 μέτρων της νεκρής ζώνης.

Ερωτώμενος για τις φωνές διαμαρτυρίας που ακούγονται κατά καιρούς για τη διάνοιξη του οδοφράγματος, ο Δήμαρχος Δερύνειας υπογράμμισε το γεγονός πως η Δερύνεια έχει υποστεί την άδικη κατοχή του μεγαλύτερου μέρους της και την απώλεια των ομορφότερων περιοχών της. Όπως είπε, «εάν η Δερύνεια δεν ήταν θύμα της κατοχής, πιθανόν να βρισκόταν σήμερα στην ίδια ή και σε ευνοϊκότερη θέση σε σχέση με άλλους παραλιακούς Δήμους». Από την άλλη, υποστήριξε και την άποψη πως η διάνοιξη του οδοφράγματος θα επιδράσει θετικά ως προς την ενίσχυση της αλληλογνωριμίας και των επαφών μεταξύ των δύο κοινοτήτων, προσπάθεια την οποία ήδη ο Δήμος Δερύνειας υλοποιεί.

Εκδηλώσεις επαναπροσέγγισης

Η Δερύνεια αποτελεί έναν από τους λίγους Δήμους, οι οποίοι διοργανώνουν τακτικά εκδηλώσεις επαναπροσέγγισης μεταξύ των δύο κοινοτήτων. Μερικές από αυτές λειτούργησαν καταλυτικά ως προς τη σχέση ελληνοκυπρίων και τουρκοκυπρίων, μέσα από σειρές διαλέξεων, δικοινοτικές συναυλίες και δενδροφυτεύσεις καθώς και ευρωπαϊκά προγράμματα τα οποία υλοποιούνται μέσω ανταλλαγής εμπειριών με νέους από παρόμοια παραδείγματα «μοιρασμένων πατρίδων», όπως Παλαιστίνιους, Ισραηλίτες και Γερμανούς.

Αποφασισμένος να συνεχιστούν αυτές οι ενέργειες δικοινοτικών επαφών είναι ο κ. Καραγιάννης αφού εξήρε τον ρόλο τους όσον αφορά τις γενικότερες θετικές συνέπειες που δημιουργούνται ως προς τις προσπάθειες επίλυσης του κυπριακού προβλήματος.

Προώθηση τοπικού προϊόντος και λαϊκή αγορά

Ένας από τους λόγους για τους οποίους ο ακριτικός Δήμος της επαρχίας Αμμοχώστου είναι ιδιαίτερα γνωστός είναι και το τοπικό του προϊόν. Η Δερύνεια κατέχει παραδοσιακά το 60% της παγκύπριας παραγωγής φράουλας και των παραγώγων της. Στηριζόμενοι στην γεωργία, οι Δερυνειώτες έχουν επενδύσει στην προώθηση του τοπικού τους προϊόντος σε τέτοιο βαθμό, ώστε οι περισσότεροι ντόπιοι αλλά και ξένοι τουρίστες να επισκέπτονται την πόλη για να δοκιμάσουν τις δερυνειώτικες φράουλες.

Η επένδυση στην γεωργία, ήταν ένας από τους λόγους που οδήγησαν τον Δήμο από το 2013 να δημιουργήσει τη δική του Λαϊκή Αγορά, η οποία λειτουργεί κάθε Σάββατο με περισσότερους από 45 παραγωγούς οι οποίοι διαθέτουν τα φρέσκα προϊόντα τους. Η υπαίθρια Λαϊκή Αγορά της Δερύνειας, λειτουργεί κατά τα πρότυπα ξένων χωρών, ενώ είναι από τις λίγες που λειτουργούν με βάση τη σχετική νομοθεσία. Παράλληλα, η δημοτική αρχή καταβάλλει προσπάθειες ώστε να απορροφήσει κονδύλια από τα Προγράμματα Αγροτικής Ανάπτυξης με στόχο την ανακαίνισή της μέσα στα επόμενα χρόνια.

Επενδύει στον συνεδριακό και ιατρικό τουρισμό

Παρά τις αντιξοότητες στις οποίες λειτουργεί η τοπική αρχή, μεγαλόπνοα είναι τα σχέδια τα οποία ετοιμάζονται με στόχο την αξιοποίηση της εναπομείνασας από την τουρκική κατοχή ελεύθερης Δερύνειας. Ένα από τα σημαντικά έργα τα οποία προωθεί ο Δήμος είναι η δημιουργία ενός Συνεδριακού Κέντρου – Θεάτρου τετρακοσίων θέσεων. Αποτελεί ώριμο έργο για το οποίο σύμφωνα με τον Δήμαρχο Δερύνειας έχουν εκδοθεί οι απαραίτητες άδειες, θα κοστίσει 3 εκ. ευρώ και θα διαθέτει όλο τον απαραίτητο και τελευταίας τεχνολογίας εξοπλισμό που θα το κατατάσσει ανάμεσα στα πιο σύγχρονα συνεδριακά κέντρα της χώρας μας. Σε συνδυασμό με το υπαίθριο αμφιθέατρο της Δερύνειας, θα καταστεί σε μια σημαντική υποδομή για διοργάνωση εκδηλώσεων και προσέλκυση συνεδριακού τουρισμού στη χώρα μας.

Παράλληλα, ο Δήμος Δερύνειας στοχεύει και στον ιατρικό αλλά και αθλητικό τουρισμό, αφού έργο το οποίο επί χρόνια προωθείται είναι η δημιουργία επαρχιακού κολυμβητηρίου ολυμπιακών διαστάσεων. Το έργο αυτό, αλλά και η χωροθέτησή του, δίπλα από το Γενικό Νοσοκομείο Αμμοχώστου μπορεί να λειτουργήσει θετικά ως προς την προσέλκυση ιατρικού τουρισμού μέσω και της δημιουργίας υποδομής αίθουσας αποκατάστασης στο ίδιο το Νοσοκομείο.

Οι ενέργειες αυτές αποδεικνύουν ότι ένας Δήμος όπως η Δερύνεια, μπορεί αφενός να αξιοποιήσει τα έστω εναπομείναντα συγκριτικά του πλεονεκτήματα, και αφετέρου να λειτουργήσει ως πρότυπο επαναπροσέγγισης με στόχο τις σύμπτυξη δικοινοτικών σχέσεων για την ευκολότερη επίλυση του κυπριακού μας προβλήματος.

*Πηγή: ΣΗΜΕΡΙΝΗ της Κυριακής (13/8/2017)