Χάσικος: Δευτεροβάθμια όργανα για την Τοπική Αυτοδιοίκηση

Προς τη δημιουργία δευτεροβάθμιου οργάνου Τοπικής Αυτοδιοίκησης προχωρά το Υπουργείο Εσωτερικών στο πλαίσιο της μεταρρύθμισης της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και υλοποιώντας, ουσιαστικά τη βασική εισήγηση της έκθεσης των Βρετανών Εμπειρογνωμόνων. Ο Υπουργός Εσωτερικών Σωκράτης Χάσικος παρουσίασε σήμερα σε διάσκεψη Τύπου την απόφαση του Υπουργείου και κάποιες από τις πρόνοιες της πρότασης, η οποία προνοεί ουσιαστικά τη δημιουργία πέντε δευτεροβάθμιων οργάνων, ένα ανά επαρχία, χωρίς να μειώνεται ωστόσο ο αριθμός των Δήμων και των Κοινοτήτων.

Όπως δήλωσε αρχικά ο Υπουργός Εσωτερικών Σωκράτης Χάσικος, ο διάλογος για την μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης έπρεπε να διακοπεί κατά τη διάρκεια των τελευταίων εκλογών, για να μην καταστεί αυτό το σοβαρό θέμα αντικείμενο αντιπαράθεσης.

Πρόσθεσε τώρα που τελείωσαν οι εκλογές, το Υπουργείο Εσωτερικών, στη βάση της τελικής έκθεσης των Εμπειρογνωμόνων και με γνώμονα πάντα το συμφέρον του φορολογούμενου πολίτη, έχει αποφασίσει όπως υλοποιήσει τη βασική εισήγηση για δημιουργία δευτεροβάθμιου οργάνου Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

“Πρόκειται για μια ουσιαστική καινοτομία στην ιστορία της Κυπριακής Δημοκρατίας, που μοναδικό σκοπό έχει την εξυπηρέτηση του πολίτη στο μεγαλύτερο δυνατό βαθμό και στο χαμηλότερο δυνατό κόστος, ανεξαρτήτως τόπου διαμονής”, είπε, σημειώνοντας, επίσης, ότι πρόκειται για μια στρατηγική αλλαγή η οποία θα προκαλέσει συνέργειες μέσω της εκμετάλλευσης οικονομιών κλίμακας και της τήρησης υψηλών προδιαγραφών για τις παρεχόμενες υπηρεσίες προς τον πολίτη.

Ο κ. Χάσικος διευκρίνισε ότι οι Δήμοι και οι Κοινότητες θα εξακολουθήσουν να διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο σε ό,τι αφορά τη δημοκρατική αντιπροσώπευση χωρίς να μειωθεί ο αριθμός τους.

Ο Υπουργός εξήγησε πως πρόκειται για ένα δευτεροβάθμιο όργανο αιρετό, με ενισχυμένη διοίκηση βασισμένη σε ευρωπαϊκά και διεθνή πρότυπα, που θα αντλεί εξουσίες και πόρους από όλους, Υπουργεία, Επαρχιακές Διοικήσεις, Δήμους και Κοινότητες, με στόχο τον εξορθολογισμό των δαπανών και την αποτελεσματικότερη παροχή υπηρεσιών.

Πρόσθεσε ότι το δευτεροβάθμιο αυτό όργανο θα έχει εξουσίες και αρμοδιότητες σε θέματα όπως η έκδοση πολεοδομικών και άλλων αδειών, σκύβαλα και υπηρεσίες που θα μεταφερθούν από άλλα Υπουργεία.

Ο κ. Χάσικος ανέφερε ότι μέχρι το τέλος αυτού του μήνα, το Υπουργικό Συμβούλιο θα πρέπει να λάβει απόφαση για το νέο μοντέλο Τοπικής Αυτοδιοίκησης που θα έχουμε στην Κυπριακή Δημοκρατία, και πως αυτή η απόφαση θα σηματοδοτήσει και την επανέναρξη του διευρυμένου διαλόγου με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς και με τα Κόμματα, στη βάση πλέον της τελικής εισήγησης των Εμπειρογνωμόνων για δημιουργία δευτεροβάθμιου οργάνου Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

“Εντός του τελευταίου τριμήνου του τρέχοντος έτους, η Βουλή θα κληθεί να ψηφίσει το Νομοσχέδιο για τη Μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, θα ακολουθήσει η υλοποίηση του Προγράμματος Μεταρρύθμισης της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και το σχέδιο υλοποίησης θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί μέχρι τις Δημοτικές Εκλογές του 2016”, είπε.

Ερωτηθείς αν είναι μνημονιακή υποχρέωση η μείωση του αριθμού των Δήμων, ο Υπουργός διευκρίνισε πως το Μνημόνιο δεν αναφέρεται στη μείωση του αριθμού αλλά στην ανάγκη για νοικοκύρεμα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Σε ερώτηση για τον τρόπο λειτουργία του δευτεροβάθμιου οργάνου, ο κ. Χάσικος είπε τα δεδομένα που υπήρχαν προηγουμένως για την Τοπική Αυτοδιοίκηση άλλαξαν ριζικά από τον Μάρτιο του 2013. “Εκείνο που θα επιχειρήσουμε είναι εξοικονομήσεις, μειώσεις κόστους λειτουργίας αυτών των θεσμών. Άρα, μεταφέρουμε εξουσίες που έχουν σχέση κυρίως με παροχή υπηρεσιών από τους Δήμους σε αυτά τα δευτεροβάθμια όργανα”, είπε, προσθέτοντας πως θα μεταφερθεί και προσωπικό.

Ερωτηθείς αν τα όργανα αυτά θα εκλέγονται, ο κ. Χάσικος είπε πως τα μέλη τους θα είναι αιρετά. Ωστόσο, όπως πρόσθεσε, τίθεται ένα θέμα αν θα είναι άμεση ή έμμεση η εκλογή τους. Αυτό είναι ένα θέμα, όπως και πάρα πολλά άλλα που θα αποτελέσει αντικείμενο διαβούλευσης, στο πλαίσιο πάντοτε της συναίνεσης και της συναπόφασης μαζί με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς”, συμπλήρωσε.

Όσον αφορά στον αριθμό των δευτεροβάθμιων οργάνων, ο Υπουργός είπε ότι αυτά θα είναι πέντε, και θα κατανέμονται γεωγραφικά.

Απαντώντας σε άλλη ερώτηση, ο κ. Χάσικος είπε πως η αρχική εισήγηση των εμπειρογνωμόνων μπορεί να προνοούσε τη δημιουργία πέντε Δήμων, όμως μετά από τον διάλογο που είχαν κατέληξαν στο σενάριο των δευτεροβάθμιων οργάνων. “Η ουσία είναι μια, το πώς καταλήγεις να προσφέρεις στον πολίτη τις πλέον αναβαθμισμένες υπηρεσίες με το χαμηλότερο δυνατόν κόστος. Αυτό ήταν το ζητούμε τόσο για την Τρόικα, άλλο τόσο και για εμάς”, κατέληξε.

Ροη Ειδησεων

Δύσκολες ώρες για την Ελένη Αρτυματά – “Καιρός να αναπαυθεί η πονεμένη σου ψυχή”

Δύσκολες ώρες περνά η Ελένη Αρτυματά μετά την απώλεια ενός πολύ αγαπημένου της προσώπου. Η…

19 Μαΐου, 2024

Κυπελλούχος 2023-24 η Πάφος

Εντυπωσιακή η Πάφος που κατέκτησε το πρώτο της τρόπαιο στην ιστορία της καθώς επικράτησε με…

18 Μαΐου, 2024

Θεόδωρος Πυρίλλης: “Δε χρωστάω τίποτα σε κανένα κόμμα” (ΒΙΝΤΕΟ-ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ)

Ο Δήμαρχος Παραλιμνίου Θεόδωρος Πυρίλλης καλεσμένος στην εκπομπή Famagusta Talks με τη Γαβριέλλα Ζάρτηλα. Μιλάει…

18 Μαΐου, 2024

Κουμής: Εντός των στόχων μας τα στατιστικά στοιχεία των αφίξεων

Τα στατιστικά στοιχεία αφίξεων του πρώτου τετραμήνου του 2024 καταδεικνύουν ότι είμαστε μέσα στους στόχους…

17 Μαΐου, 2024

Κιβωτός του Κόσμου: Ξεκίνησε η δίκη του πατέρα Αντώνιου για τις κακοποιήσεις παιδιών

Με την κατάθεση της Σαμάνθας Στρατιδάκη, η οποία είναι ειδική επιστήμονας στον Συνήγορο του Πολίτη…

17 Μαΐου, 2024

Υπουργός Εσωτερικών: «Ταύτιση απόψεων στην Υπουργική»

Από τη σημερινή συζήτηση καταγράφεται η ταύτιση απόψεων σε σχέση με την πρωτοβουλία της Κυπριακής…

17 Μαΐου, 2024