Αντίστροφη μέτρηση για τις ευρωεκλογές της Κυριακής

Όλα είναι έτοιμα για τη διεξαγωγή των ευρωεκλογών την ερχόμενη Κυριακή, 25 Μαΐου, αφού ο Γενικός Έφορος Εκλογών σε συνεργασία με τις αρμόδιες υπηρεσίες, έχει προχωρήσει σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες και εργασίες, για την ομαλή διεξαγωγή της εκλογικής διαδικασίας.

Ο συνολικός αριθμός των εκλογέων που έχουν δικαίωμα ψήφου στις προσεχείς ευρωεκλογές ανέρχεται στις 606.916, ενώ στο συνολικό αριθμό των Ελληνοκυπρίων εκλογέων περιλαμβάνονται και οι 301 εγκλωβισμένοι εκλογείς.

Για την ομαλή διεξαγωγή των ευρωεκλογών, ο Γενικός Έφορος Εκλογών ανακοινώνει ότι κατά την ημέρα των εκλογών θα υπάρχουν μέσα στους εκλογικούς θαλάμους ψηφοφορίας διαθέσιμες πένες, χρώματος μπλε ή μαύρου, για χρήση από τους εκλογείς, για την άσκηση του εκλογικού τους δικαιώματος. Σημειώνεται ότι αν κάποιος εκλογέας ψηφίσει με πέννα οποιουδήποτε άλλου χρώματος το ψηφοδέλτιο θα είναι άκυρο, γι’ αυτό προτρέπονται όλοι οι εκλογείς να χρησιμοποιούν τις πέννες χρώματος μπλε ή μαύρου, για προστασία της ψήφου τους.

Επίσης, σύμφωνα με τον Εκλογική Νομοθεσία, τα μόνα καθορισμένα σημεία, με τα οποία μπορούν οι εκλογείς να ψηφίσουν, είναι το «χ» ή το «+» ή το «√», γι` αυτό, καλούνται οι εκλογείς να ψηφίσουν σημειώνοντας ένα από τα πιο πάνω καθορισμένα σημεία, μέσα στο τετράγωνο που βρίσκεται κάτω από τη στήλη του συνδυασμού ή στο τετραγωνάκι, που βρίσκεται δίπλα από το όνομα ενός εκ των ανεξαρτήτων υποψηφίων της προτίμησής τους.

Στην περίπτωση που ο εκλογέας επιλέγει να ψηφίσει συνδυασμό, μπορεί ταυτόχρονα να εκδηλώσει την προτίμησή του σε υποψηφίους του ιδίου συνδυασμού, χρησιμοποιώντας μέχρι και δύο σταυρούς προτίμησης.

Σε περίπτωση που ο εκλογέας σημειώσει οποιοδήποτε άλλο σημείο ή γράμμα με το οποίο είναι δυνατό να εξακριβωθεί η ταυτότητά του, το ψηφοδέλτιο θα είναι άκυρο.

Σε ό,τι αφορά στη διαφύλαξη της μυστικότητας της ψήφου και την προστασία των εκλογέων, ο Γενικός Έφορος Εκλογών σημειώνει ότι λαμβάνονται όλα τα απαραίτητα μέτρα για τη διασφάλιση της μυστικότητας της ψήφου των εκλογέων και για τη διενέργεια αδιάβλητων και αντικειμενικών εκλογών.

Οι διοικητικές και νομοθετικές διευθετήσεις είναι τέτοιες, που διασφαλίζουν την πλήρη μυστικότητα της ψήφου των εκλογέων, ιδιαίτερα των εγκλωβισμένων και των φυλακισμένων. Οι εκλογείς οφείλουν να εισέρχονται μέσα στους εκλογικούς θαλάμους ψηφοφορίας και πίσω από την κουρτίνα να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα. Με τον τρόπο αυτό διασφαλίζεται πλήρως η μυστικότητα της ψήφου τους, αφού θα ελέγχεται η είσοδος και κάθε κίνησή τους, σε τρόπο ώστε να αποφεύγεται κάθε ενδεχόμενο για τυχόν επηρεασμό τους, από οποιοδήποτε πρόσωπο.

Με βάση την ισχύουσα Εκλογική Νομοθεσία οι τυφλοί ή πρόσωπα με φυσική ανικανότητα, μπορούν να ψηφίσουν μόνοι τους, αν δηλώσουν στον προεδρεύοντα υπάλληλο ότι είναι σε θέση να ψηφίσουν. Ο εκλογέας που λόγω τυφλότητας ή άλλης φυσικής ανικανότητας δεν μπορεί να ψηφίσει μόνος του, μπορεί επίσης να ζητήσει από τον προεδρεύοντα υπάλληλο να τον βοηθήσει στην άσκηση του εκλογικού του δικαιώματος, σύμφωνα με την επιθυμία του, στην παρουσία ενός από τους βοηθούς υπαλλήλους του εκλογικού κέντρου. Οι τυφλοί ή πρόσωπα με φυσική ανικανότητα μπορούν, τέλος, αν επιθυμούν, να ζητήσουν από οποιοδήποτε άλλο πρόσωπο της απόλυτης εμπιστοσύνης τους να ψηφίσει εκ μέρους τους, χωρίς την παρέμβαση κανενός άλλου προσώπου.

Ο προεδρεύων υπάλληλος μπορεί να εξηγήσει επίσης τον τρόπο ψηφοφορίας σε οποιοδήποτε άλλο ανάπηρο ή ανίκανο ή αγράμματο εκλογέα, αποφεύγοντας επιμελώς κάθε ενέργεια που μπορεί να εκληφθεί ως συμβουλή ή οδηγία υπέρ ορισμένου συνδυασμού/υποψηφίου.

Πηγή: ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ

Ροη Ειδησεων

ΑΓΙΑ ΝΑΠΑ: Νεαρός έκλεβε τσάντες από παραλίες – Χειροπέδες από την Αστυνομία

Στη σύλληψη δύο προσώπων ηλικίας 18 και 17 ετών, προχώρησε η Αστυνομία, στο πλαίσιο διερεύνησης…

27 Ιουλίου, 2024

Διεκδίκησε μία από τις 10 υποτροφίες και σπούδασε στο InterNapa College

Το InterNapa College προσφέρει για άλλη μια χρονιά σε συνεργασία με το Famagusta.News 10 ΥΠΟΤΡΟΦΙΕΣ…

26 Ιουλίου, 2024

Παραλίμνι: Πανηγύρι και Εσπερινός στην εκκλησία του Αγίου Παντελεήμονα

Πανηγύρι και Εσπερινός θα τελεστεί στην εκκλησία του Αγίου Παντελεήμονα στο Παραλίμνι την Παρασκευή 26/7…

26 Ιουλίου, 2024

Αυγόρου: Πυρετώδεις προετοιμασίες για το 10ο Παγκύπριο Φεστιβάλ Πατάτας (ΒΙΝΤΕΟ-ΕΙΚΟΝΕΣ)

Πανέτοιμοι είναι οι εθελοντές για το 10ο Παγκύπριο Φεστιβάλ Πατάτας το οποίο θα πραγματοποιηθεί αύριο…

26 Ιουλίου, 2024

Δήμος Αγίας Νάπας: Δέχεται δηλώσεις για το 40ο Διεθνές Φεστιβάλ

Ο Δήμος Αγίας Νάπας δέχεται δηλώσεις ενδιαφέροντος με σκοπό την πραγματοποίηση των εκδηλώσεων του 40ου…

26 Ιουλίου, 2024

Εκκενώθηκε αεροδρόμιο στα σύνορα Ελβετίας-Γαλλίας για λόγους ασφαλείας

Το Αεροδρόμιο στα σύνορα Ελβετίας-Γαλλίας εκκενώθηκε για λόγους ασφαλείας, στη σκιά του σαμποτάζ που «παρέλυσε»…

26 Ιουλίου, 2024