Σχέδια για προσέλκυση αθλητικού τουρισμού από το Δήμο Αγίας Νάπας

a 44 Ειδήσεις, Νέα Αμμοχώστου
a 2970 Ειδήσεις, Νέα Αμμοχώστου

Μεγάλο αθλητικό κέντρο προγραμματίζει να κατασκευάσει ο Δήμος Αγίας Νάπας με στόχο την προσέκλυση παντός είδους αθλήματος, σύμφωνα με το Δήμαρχο Γιάννη Καρούσο, ο Δήμος του οποίου αυτό το διάστημα φιλοξενεί 50 ποδοσφαιρικές ομάδες σε ξενοδοχεία της Αγίας Νάπας, αφού οι ήπιες καιρικές συνθήκες, σε συνδυασμό με τις εξαίρετες αθλητικές εγκαταστάσεις των γηπέδων ποδοσφαίρου δημιουργούν τις ιδανικές προϋποθέσεις για προετοιμασία των ομάδων.

Όπως δήλωσε στο ΚΥΠΕ για το θέμα ο κ. Καρούσος, οι ποδοσφαιρικές ομάδες από τις σκανδιναβικές χώρες, τη Ρωσία, τη Γερμανία, την Ελβετία και την Ουκρανία χρησιμοποιούν καθημερινά τα 16 πλήρως εξοπλισμένα γήπεδα με αποδυτήρια και σύγχρονες εγκαταστάσεις.

Με την κατασκευή του νέου αθλητικού κέντρου θα έρχονται στην Κύπρο για προπόνηση ποδηλάτες, αθλητές του motor cross, του στίβου και άλλων αθλημάτων, είπε, προσθέτοντας ότι μέχρι σήμερα ο Δήμος Αγίας Νάπας έχει προβεί σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες για να προχωρήσει η κατασκευή του κέντρου και αυτή τη στιγμή έχει οριστικοποιηθεί η εκμίσθωση από τα αρμόδια Υπουργεία της έκτασης που θα χρησιμοποιηθεί.

Μετά την εξέλιξη αυτή, συνέχισε «θα προχωρήσουμε στην κατασκευή του αθλητικού κέντρου όπως εμείς το οραματιζόμαστε. Ωστόσο λόγω της οικονομικής κρίσης που μαστίζει την Κύπρο και γνωρίζοντας ότι θα υπάρξει πρόβλημα στην υλοποίηση του μεγάλου αυτού έργου, η Αγία Νάπα θα προχωρήσει κανονικά στην εκδήλωση ενδιαφέροντος για να δούμε κατά πόσον υπάρχουν επενδυτές οι οποίοι επιθυμούν να κατασκευάσουν το αθλητικό κέντρο, ή θα προχωρήσουμε σταδιακά με την κατασκευή ξεχωριστών κομματιών του κέντρου».

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο κ. Καρούσος ανέφερε ότι το αθλητικό κέντρο «αναμένεται να στοιχίσει αρκετές εκατοντάδες εκατομμύρια και σύμφωνα με τα σχέδια που έχουν ήδη ετοιμαστεί περιλαμβάνει κλειστά γήπεδα στίβου, ποδηλατοδρόμιο, εξέδρα super cross, γήπεδα καλαθόσφαιρας και μπάσκετ και άλλες εγκαταστάσεις που θα επιτρέψουν σε περισσότερες αθλητικές ομάδες να έρχονται το χειμώνα στην Κύπρο για τις προπονήσεις τους».

Σε άλλη ερώτηση ο Δήμαρχος Αγίας Νάπας απάντησε πως «στόχος είναι η κατασκευή του έργου να δοθεί σε επενδυτή ενώ την ίδια ώρα θα καταβληθεί προσπάθεια για εξασφάλιση ευρωπαϊκών κονδυλιών που σχετίζονται με τη δημιουργία και ανάπλαση αθλητικών εγκαταστάσεων. Σε περίπτωση που δεν εξευρεθεί επενδυτής και λάβουμε χρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση, θα προχωρήσουμε στην κατασκευή χωριστών τμημάτων του αθλητικού κέντρου».

Αναφορικά με την άφιξη στην περιοχή των ποδοσφαιρικών ομάδων για προπόνηση, ο Γιάννης Καρούσος είπε πως «κατά τη διάρκεια της χειμερινής περιόδου παραμένουν ανοικτά ορισμένα ξενοδοχεία για διαμονή των αθλητών και εστιατόρια για σίτιση τους, δημιουργώντας έτσι «ζωή» στην περιοχή μας. Εδώ ακριβώς είναι που ζητούμε από τον Κυπριακό Οργανισμό Τουρισμού και τα αρμόδια Υπουργεία να αντιληφθούν ότι στην περιοχή μας φτάνει το 50% των διανυκτερεύσεων και να αρχίσουν να βοηθούν τους Δήμους».

Εξήγησε ακόμα ότι το αθλητικό κέντρο της Αγίας Νάπας «που είναι ο κύριος λόγος για την άφιξη των εκατοντάδων ποδοσφαιριστών και των συνοδών τους δεν λαμβάνει οποιοδήποτε χρηματικό ποσό».

Ο Δήμος, διευκρίνισε, «λαμβάνει μια βοήθεια ύψους 30 χιλιάδων ευρώ το χρόνο αλλά έχει ζημιές 200 χιλιάδων ευρώ. Το κέντρο παραμένει ανοικτό έστω και με ζημιά σε μια προσπάθεια να διατηρήσουμε στην περιοχή μας το χειμερινό τουρισμό».