Ειδικά μέτρα ενόψει εορτών λαμβάνει η Αστυνομία

a 68 Ειδήσεις
a 5222 Ειδήσεις

Ειδικά μέτρα προτίθεται να εφαρμόσει η Αστυνομία για προστασία των πολιτών ενόψει της εορταστικής περιόδου, όπως αναφέρει σε γραπτή δήλωση που εξέδωσε σήμερα ο Εκπρόσωπος Τύπου της Αστυνομίας Ανδρέας Αγγελίδης.

Ο κ. Αγγελίδης μεταφέρει τις ευχές της Αστυνομίας προς τους πολίτες ενόψει των εορτών, για μια χρονιά ασφαλισμένη για όλους και όσο το δυνατόν αναίμακτη, μακριά από θανατηφόρα δυστυχήματα και ατυχήματα και με μειωμένο έγκλημα, και διαβεβαιώνει ότι η Αστυνομία θα καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια για ασφαλισμένες γιορτές.

Η Αστυνομία, όπως αναφέρει, στο πλαίσιο της προληπτικής πολιτικής της, έχει ήδη προβεί σε σχετικό προγραμματισμό, βάσει του οποίου θα υπάρχουν αυξημένες περιπολίες και έλεγχοι σε πολυσύχναστους δρόμους και δημόσιους χώρους, σε περιοχές όπου υπάρχουν εμπορικά κέντρα και καταστήματα, για πρόληψη διαρρήξεων και κλοπών. Ο Εκπρόσωπος Τύπου της Αστυνομίας υποδεικνύει ωστόσο πως την ίδια ώρα και οι πολίτες θα πρέπει να λαμβάνουν τα δικά τους προληπτικά μέτρα για την προστασία της περιουσίας τους.

Κλοπές τσαντών, πορτοφολιών κ.λπ.

Σε ό,τι αφορά το θέμα των κλοπών τσαντών, πορτοφολιών, χρημάτων κ.ά. σε πολυσύχναστους δρόμους/δημόσιους χώρους, η Αστυνομία συμβουλεύει τους πολίτες όταν περπατούν να έχουν τα λεφτά και τις πιστωτικές τους κάρτες στις μπροστινές τσέπες των ενδυμάτων τους, να μην μεταφέρουν μεγάλα χρηματικά ποσά, να μην τοποθετούν όλα τα χρήματα, πιστωτικές κάρτες, διαβατήρια στις τσάντες, να έχουν συνεχή οπτική επαφή με αυτήν όταν επισκέπτονται εμπορικά κέντρα και καταστήματα, να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί κατά την είσοδό τους στα δοκιμαστήρια και να μην αφήνουν εκτεθειμένα τα προσωπικά τους αντικείμενα.

Επαιτεία

Σε ό,τι αφορά την επαιτεία, ο κ. Αγγελίδης στη δήλωσή του αναφέρει ότι συνιστά ποινικό αδίκημα και απαγορεύεται ρητά από το Νόμο. Σημειώνει ότι ενδέχεται κάποιοι από τους επαίτες να είναι ήδη λήπτες δημόσιου βοηθήματος, ενώ άλλοι μπορεί να προσποιούνται κάποια πάθηση ή να επικαλούνται ότι έχουν ανάγκη, για να εκμαιεύσουν δωρεές. Επιπλέον, δεν αποκλείεται και το ενδεχόμενο κάποιοι να ενεργούν στο πλαίσιο οργανωμένου κυκλώματος που τους εκμεταλλεύεται και κάποιοι ανήλικοι να εξωθούνται από τρίτους στην επαιτεία, αναφέρει.

Επιπλέον, σε κάποιες περιπτώσεις στις οποίες διενεργούνται παράνομοι έρανοι ή επαιτεία πάνω ή κοντά σε φώτα τροχαίας και παρατηρείται παρεμπόδιση της κυκλοφορίας, οι παραβάτες μπορεί να καταγγέλλονται εξωδίκως με το χρηματικό πρόστιμο των 85 Ευρώ.
Η Αστυνομία καλεί το κοινό, όταν εντοπίζει περιπτώσεις επαιτείας και ιδιαίτερα όταν σε αυτές εμπλέκονται ανήλικοι, να ενημερώνει τον πλησιέστερο Αστυνομικό Σταθμό ή τη Γραμμή Επικοινωνίας του Πολίτη στο 1460 ή να επικοινωνεί με τα τηλέφωνα άμεσης ανταπόκρισης στους αριθμούς 112 και 199, προκειμένου να διερευνάται το ενδεχόμενο ότι τα πρόσωπα που επιδίδονται στη ζητιανιά και ειδικά οι ανήλικοι, να εξωθούνται ή/και να τυγχάνουν εκμετάλλευσης από τρίτους και εκεί που χρειάζεται να ενημερώνονται οι Υπηρεσίες Κοινωνικής Ευημερίας.

Αναφορά κάνει ο κ. Αγγελίδης και στη διεξαγωγή εράνων χωρίς άδεια και στην παράνομη πώληση λαχείων.

Διαρρήξεις – κλοπές

Ο κ. Αγγελίδης αναφέρει ακόμη ότι καθώς η περίοδος αυτή θεωρείται υψηλού κινδύνου για διαρρήξεις και κλοπές, επιβάλλεται όπως επιπρόσθετα με τις προσπάθειες που καταβάλλει η Αστυνομία για πρόληψη των διαρρήξεων και των κλοπών, το κοινό να λαμβάνει και το ίδιο μέτρα για προστασία της περιουσίας του.

Συστήνεται, μεταξύ άλλων, ιδιοκτήτες κατοικιών όταν απουσιάζουν από το σπίτι, να μην αφήνουν ενδείξεις που να προδίδουν την απουσία τους, να κλειδώνουν καλά το σπίτι και να συνεργάζονται με γείτονες της εμπιστοσύνης τους για την αλληλοεπιτήρηση, να μην αφήνουν τα κλειδιά πάνω στις κλειδαριές, ούτε στην εσωτερική πλευρά της πόρτας, να μην αφήνουν εκτεθειμένα χρήματα, κοσμήματα, σημαντικά έγγραφα ή άλλα τιμαλφή, και όπου είναι δυνατόν, αυτά να φυλάσσονται σε κατάλληλο χρηματοκιβώτιο, να βεβαιώνονται ότι έχουν ασφαλίσει πόρτες, παράθυρα και φωταγωγούς και αν διαθέτουν σύστημα συναγερμού ή/και κλειστό κύκλωμα τηλεόρασης, να βεβαιώνονται ότι τα έχουν θέσει σε λειτουργία και ότι αυτά δεν έχουν υποστεί οποιασδήποτε βλάβη.

Από την άλλη, οι ιδιοκτήτες καταστημάτων θα πρέπει να αφήνουν ανοικτές και χωρίς περιεχόμενο τις ταμειακές μηχανές των καταστημάτων τους, να μην αφήνουν μεγάλα χρηματικά ποσά σε επισφαλή σημεία, να εγκαταστήσουν συστήματα συναγερμού, σύγχρονα, αξιόπιστα και και τέλος όσον αφορά ηλεκτρικές συσκευές, να καταγράφονται οι αύξοντες αριθμοί της κατασκευάστριας εταιρείας (Serial numbers).

Κλοπές αυτοκινήτων

Σε ό,τι αφορά τις κλοπές αυτοκινήτων και τις κλοπές από αυτοκίνητα η Αστυνομία υπογραμμίζει για ακόμη μια φορά τόσο την ποινική ευθύνη που έχουν οι ιδιοκτήτες των μηχανοκινήτων οχημάτων, όσο και τους πολλαπλούς κινδύνους που ελλοχεύουν από τη μη λήψη προληπτικών μέτρων για την ασφαλή φύλαξη των οχημάτων τους.

Ειδικότερα, το κοινό καλείται να μην αφήνει τσάντες, χαρτοφύλακες, κινητά τηλέφωνα, φορητούς ηλεκτρονικούς υπολογιστές ή οποιαδήποτε άλλα αντικείμενα αξίας, σε εμφανή σημεία μέσα στο αυτοκίνητο, έστω και αν αυτό είναι κλειδωμένο, να μην αφήνει το αυτοκίνητό του σε λειτουργία, όταν δεν είναι στη θέση του οδηγού, να βεβαιώνεται ότι έχει αφαιρέσει τα κλειδιά του αυτοκινήτου του, να κλειδώνει πάντοτε τις πόρτες και να ανεβάζει πλήρως τα παράθυρα, ακόμα και αν το αυτοκίνητο είναι σταθμευμένο μπροστά από το σπίτι του, σε ασφαλές σημείο, να σταθμεύει πάντοτε το αυτοκίνητό του σε σημεία όπου υπάρχει επαρκής οδικός φωτισμός και να μην αφήνει ποτέ τα κλειδιά στη μηχανή ή στην πόρτα, ακόμα και αν θα λείψει έστω και για πολύ σύντομο χρονικό διάστημα, να τοποθετεί συναγερμό στο αυτοκίνητό του.

Εκστρατείες Αστυνομίας

Όσον αφορά θέματα πάταξης αδικημάτων κυβείας, τα οποία κατά την περίοδο των γιορτών είναι κατά πολύ αυξημένα, από τις 10 Δεκεμβρίου 2012 – 13 Ιανουαρίου 2013, διεξάγονται εκστρατείες σε χαρτοπαικτικές λέσχες, σωματεία, καφενεία και υποστατικά, τα οποία πιθανόν να χρησιμοποιούνται με σκοπό τη διεξαγωγή κυβείας. Οι εκστρατείες της Αστυνομίας είναι παγκύπριες.

Εξάλλου, Τα Τμήματα Τροχαίας έχουν προβεί σε διευθετήσεις και θα υπάρχει αυξημένη αστυνομική παρουσία στις κύριες οδικές αρτηρίες και το δευτερεύον οδικό δίκτυο με σκοπό την πρόληψη τροχαίων δυστυχημάτων κατά τη διάρκεια των γιορτών.

Η εκστρατεία θα ξεκινήσει το ερχόμενο Σάββατο 22 Δεκεμβρίου, 2012 – Κυριακή 6 Ιανουαρίου, 2013.