Η κρίσιμη ημέρα για την Καταλονία έφτασε

CEB1 1986 Ειδήσεις, Ισπανία
CEB1 Ειδήσεις, Ισπανία

Πιέσεις για να εγκαταλείψει το σχέδιο ανακήρυξης ανεξαρτησίας της Καταλονίας υφίσταται ο ηγέτης της Κάρλες Πουτζντεμόν, ο οποίος αναμένεται σήμερα να απευθυνθεί στο τοπικό κοινοβούλιο. Η Μαδρίτη ανησυχεί πως είναι πιθανό να ανακηρύξει μονομερώς την ανεξαρτησία της Καταλονίας από την Ισπανία.

Η κεντρική κυβέρνηση της Ισπανίας, που είναι αντιμέτωπη με τη μεγαλύτερη πολιτική κρίση στη χώρα μετά την απόπειρα στρατιωτικού πραξικοπήματος του 1981, έχει πει πως θα απαντήσει άμεσα σε κάθε τέτοια μονομερή κίνηση.

Έκκληση για σύνεση σε δραματικούς τόνους απηύθυνε η Ισπανίδα αντιπρόεδρος Soraya Saenz de Santamaría. «Απευθύνομαι στους λογικούς ανθρώπους στην καταλανική κυβέρνηση… Μην πηδήξετε στο κενό γιατί θα πάρετε τον κόσμο μαζί σας. Αν υπάρξει μονομερής διακήρυξη ανεξαρτησίας, θα πρέπει να ληφθούν αποφάσεις για να αποκατασταθεί ο νόμος και η δημοκρατία» τόνισε.

Σε τηλεοπτική του συνέντευξη πάντως, την Κυριακή, ο Πουτζντεμόν επέμεινε πως η Καταλονία θα εφαρμόσει τη νομοθεσία που αφορά το δημοψήφισμα, η οποία προβλέπει την ανακήρυξη της ανεξαρτησίας εφόσον τα αποτελέσματα κατέδειξαν την επικράτηση του «ναι». «Η ανακήρυξη της ανεξαρτησίας, την οποία εμείς δεν ονομάζουμε “μονομερή” ανακήρυξη της ανεξαρτησίας, προβλέπεται στο νόμο για το δημοψήφισμα ως μια εφαρμογή των αποτελεσμάτων. Εμείς θα εφαρμόσουμε όσα προβλέπει ο νόμος» δήλωσε.

Μια εβδομάδα μετά το δημοψήφισμα στην Καταλονία, η μία μετά την άλλη μεγάλες εταιρείες και τράπεζες που έχουν την έδρα τους στην περιοχή ανακοινώνουν την αποχώρησή τους για όσο διαρκεί η πολιτική κρίση. Οι εταιρείες Inmobiliaria Colonial και Abertis είναι οι τελευταίες που μεταφέρουν την έδρα τους στη Μαδρίτη και το ίδιο προανήγγειλε και η Cellnex. Προηγήθηκαν τράπεζες και τραπεζικά ιδρύματα που ανακοίνωσαν πως μετακομίζουν από τη Βαλένσια ως την Πάλμας ντε Μαγιόρκα. Η εταιρεία Grupo Planeta ανακοίνωσε πως θα προβεί σε ανάλογη κίνηση και θα μετακομίσει στη Μαδρίτη, εάν η καταλανική Βουλή ανακηρύξει μονομερώς ανεξαρτησία.

Ο υπουργός Οικονομικών της Ισπανίας καταλόγισε στην καταλανική κυβέρνηση την ευθύνη για την αποχώρηση των εταιρειών.

Με την Ευρωπαϊκή Ένωση να παρακολουθεί αμέτοχη τα τεκταινόμενα στην Ισπανία και τη βία την ημέρα του δημοψηφίσματος, Γερμανία και Γαλλία τάχθηκαν κατά του διαχωρισμού Ισπανίας– Καταλονίας.

Η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ μίλησε το Σάββατο στον Ισπανό πρωθυπουργό Μαριάνο Ραχόι, εκφράζοντας την υποστήριξή της στην ενότητα της Ισπανίας αλλά και ενθαρρύνοντας τον διάλογο.

Η Γαλλία ανακοίνωσε πως δεν θα αναγνωρίσει την Καταλονία, εάν ανακηρύξει μονομερώς την ανεξαρτησία της. Η υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, μάλιστα, τόνισε πως εάν αναγνωριστεί η απόσχιση, η Καταλονία οδηγείται αυτόματα στην έξοδο από την Ευρωπαϊκή Ένωση. «Αυτή η κρίση πρέπει να λυθεί μέσω διαλόγου σε όλα τα επίπεδα της πολιτικής στην Ισπανία» τόνισε.

Πηγή: Newsbeast.gr