Μαλλιά κουβάρια ο τομέας της Υγείας

Η σύγκρουση μεταξύ υπουργού Υγείας και διευθυντή ιατρικών υπηρεσιών «αναδεικνύει την κατάσταση που επικρατεί στο υπουργείο Υγείας», αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Παγκύπρια Συντεχνία Κυβερνητικών Ιατρών, η οποία προσθέτει: «Αποφεύγοντας τον πειρασμό να σχολιάσουμε τα λεχθέντα από τις δύο πλευρές τονίζουμε ότι αυτά επιβεβαιώνουν τις ανησυχίες μας για το τι οδήγησαν τα κρατικά νοσηλευτήρια στην παρούσα κατάσταση.

Η υποστελέχωση, ο αυξημένος όγκος εργασίας, η έλλειψη υλικών, οι χαμηλές απολαβές, το χαμηλό ηθικό, η εργασιακή αβεβαιότητα και η έλλειψη προοπτικής και οράματος για τον κρατικό τομέα υγείας αποτελούν τροχοπέδη στην παροχή ποιοτικής φροντίδας στους ασθενείς».

Απετράπη η στάση εργασίας


Το μεσημέρι της Παρασκευής, οι νοσηλευτές της ΠΑΣΥΔΥ ανακοίνωσαν ότι κατόπιν διαβουλεύσεων με τον υπουργό Υγείας αναστέλλεται η εξάωρη στάση εργασίας που είχε εξαγγελθεί για τη Δευτέρα. Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση: «Σε σχέση με το θέμα της αποπαγοποίησης των 185 θέσεων νοσηλευτικού προσωπικού, ο υπουργός Υγείας διαβεβαίωσε τους παρευρισκόμενους ότι μετά και τις σχετικές συνεννοήσεις του ιδίου με το υπουργείο Οικονομικών, τούτο θα τύχει άμεσης προώθησης και υλοποίησης.

Για το ζωτικής και ύψιστης προτεραιότητας ζήτημα της μετατροπής των συμβολαίων των συναδέλφων εκτάκτων σε συμβάσεις αορίστου χρόνου, αναφέρθηκε ότι έχουν δοθεί διαβεβαιώσεις προς την ηγεσία της ΠΑΣΥΔΥ ότι η Μικτή Επιτροπή Προσωπικού θα συγκληθεί εντός των προσεχών ημερών».

Έκτακτοι: Οι αριθμοί δεν λένε την αλήθεια

Σε ό,τι αφορά τη στελέχωση των νοσοκομείων, ο υπουργός Υγείας έδωσε μέσω της γραπτής του δήλωσης σχετικά στοιχεία. Το 2012, στα νοσοκομεία βρίσκονταν 787 γιατροί και 3.393 νοσηλευτές, το 2013 ήταν 792 γιατροί και 3.288 νοσηλευτές, το 2014 ήταν 785 γιατροί και 3.321 νοσηλευτές, ενώ το 2015 ήταν 792 γιατροί και 3.382 νοσηλευτές.

Όμως, στα στοιχεία αυτά, δεν γίνεται διαχωρισμός μεταξύ μόνιμου και έκτακτου προσωπικού, στοιχείο που όλοι οι εμπλεκόμενοι θεωρούν πολύ σημαντικό για τη σημερινή άσχημη κατάσταση στα δημόσια νοσηλευτήρια. Η εργατική ανασφάλεια των γιατρών και νοσηλευτών που εργάζονται με το καθεστώς του εκτάκτου και η μη παροχή κινήτρων από πλευράς του Κράτους προς τους εργαζόμενους αυτούς, οδηγούν συχνά σε παραιτήσεις. Αυτές οι παραιτήσεις έχουν ως αποτέλεσμα την αντικατάσταση όσων φεύγουν με άλλα άτομα, τα οποία όμως και πάλι εγκαταλείπουν και πάει λέγοντας.

Είναι λοιπόν γνωστό, ότι από τους σχεδόν 800 γιατρούς που εργάζονται στα κρατικά νοσηλευτήρια οι 300 είναι έκτακτοι και από τους σχεδόν 2.500 νοσηλευτές γενικής νοσηλευτικής, έκτακτοι είναι οι 800. Από τους 400 συνολικά νοσηλευτές ψυχικής υγείας οι 120 εργάζονται με το καθεστώς του εκτάκτου. Με το καθεστώς του εκτάκτου εργάζεται επίσης το 70% των λειτουργών των νοσοκομειακών εργαστηρίων ενώ στους υπόλοιπους κλάδους η αναλογία είναι γύρω στο 50%, αναλόγως ειδικότητας.

Για τον μεγάλο αριθμό εκτάκτων, σε δηλώσεις του την Παρασκευή στο Τρίτο Πρόγραμμα του ΡΙΚ ο υπουργός Υγείας παραδέχθηκε την ύπαρξη του προβλήματος και διερωτήθηκε: «Για τους έκτακτους δεν πολεμάμε από το πρωί ώς τη νύχτα για να βρούμε λύσεις για να μπορέσουν να σταματήσουν να καταρρακώνουν την αξιοπρέπεια των γιατρών και των νοσηλευτών μας, οι οποίοι υπηρετούν με δεκαπενθήμερα συμβόλαια;», είπε.

Πηγή: Φιλελεύθερος

Ροη Ειδησεων

ΠΑΡΑΛΙΜΝΙ: Σε θανατηφόρο κατέληξε το τροχαίο της περασμένης Πέμπτης (ΕΙΚΟΝΕΣ)

Σε θανατηφόρο κατέληξε η τροχαία οδική πρόσκρουση που σημειώθηκε το απόγευμα της Πέμπτης 9 Μαΐου…

12 Μαΐου, 2024

ΑΓΙΑ ΝΑΠΑ: Κωμικοτραγική ληστεία από Βρετανούς τουρίστες

Όπως ανέφερε ο Στηβ Θεοδούλου, εκπρόσωπος Τύπου της Αστυνομικής Διεύθυνσης Αμμοχώστου «γύρω στις 05:15 σήμερα…

12 Μαΐου, 2024

Απόψε πάμε στην «Ημέρα της Αγίας Νάπας»

Ο Δήμος Αγίας Νάπας μας προσκαλεί να χορέψουμε μαζί στην «Ημέρα της πόλης της Αγίας…

12 Μαΐου, 2024

ΠΑΡΑΛΙΜΝΙ: Πιάστηκαν «στα πράσα» με ναρκωτικά

Όπως ανέφερε ο Στηβ Θεοδούλου, εκπρόσωπος Τύπου της Αστυνομικής Διεύθυνσης Αμμοχώστου «στα πλαίσια των οργανωμένων…

12 Μαΐου, 2024

Σοκαριστικά στοιχεία για τις ώρες που περνάμε καθημερινά στις οθόνες

Τρομακτικές είναι οι εκτιμήσεις για πόσο χρόνο περνάμε στην οθόνη και το διαδίκτυο. Σύμφωνα με…

12 Μαΐου, 2024

Πληθαίνουν τα ερωτήματα για την απόσυρση του εμβολίου της AstraZeneca – Τι λένε οι ειδικοί

Πληθαίνουν τα ερωτήματα για την απόσυρση του εμβολίου της AstraZeneca, με τους ειδικούς να καλούνται…

12 Μαΐου, 2024