Αντιδρά ο Δήμος Δερύνειας για τη μη εξαγγελία έργων από τον Πρόεδρο Αναστασιάδη

CEA3CF84CEB9CEB3CEBCCEB9CEBFCC81CF84CF85CF80CEBF2015 08 222C17.53.00 Ειδήσεις, Νέα Αμμοχώστου
Κατάλογο με αιτήματα για έργα απέστειλε στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και στα εμπλεκόμενα Υπουργεία οΔήμος Δερύνειας, ανταποκρινόμενος στο αίτημα του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη προς τους Δημάρχους της ελεύθερης περιοχής Αμμοχώστου, κατά τη συνάντηση που είχε μαζί τους στις 30 Ιουλίου στο Δημοτικό Μέγαρο Παραλιμνίου, για προώθηση των αιτημάτων τους σε όλους τους αρμόδιους Υπουργούς, με στόχο την υλοποίηση συγκεκριμένων έργων.

CEA3CF84CEB9CEB3CEBCCEB9CEBFCC81CF84CF85CF80CEBF2015 08 222C17.53.00 Ειδήσεις, Νέα Αμμοχώστου

Δύο από τα σημαντικά έργα που περιλαμβάνονται στον κατάλογο, όπως δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Δήμαρχος Δερύνειας Αντρος Καραγιάννης, είναι «το περιφερειακό κολυμβητήριο Αμμοχώστου και το πολεοδομικό έργο της Οδού Σταδίου, δηλαδή ο δρόμος Δερύνειας – Σωτήρας».

Αναφερόμενος στο κολυμβητήριο, ο κ. Καραγιάννης είπε πως «είναι ένα έργο αθλητισμού αλλά και υγιούς ενασχόλησης των κατοίκων ολόκληρης της επαρχίας Αμμοχώστου και η εκτέλεσή του θα συμβάλει αισθητά στη βελτίωση του τουριστικού προϊόντος, αφού θα προσελκύσει αρκετές ομάδες από διάφορες χώρες του εξωτερικού. Η γειτνίαση του με το Γενικό Νοσοκομείο Αμμοχώστου θα καταστήσει το κολυμβητήριο Κέντρο Αποθεραπείας ασθενών και θα μπορεί να χρησιμοποιείται και για άλλες ανάγκες του Νοσοκομείου».

Αφού ανέφερε ότι «η επαρχία Αμμοχώστου δεν διαθέτει άλλο κολυμβητήριο ολυμπιακών προδιαγραφών» σημείωσε πως το έργο αναμένεται «να στοιχίσει γύρω στα 5 εκατομμύρια ευρώ, με το Δήμο Δερύνειας να είναι πρόθυμος να συμβάλει στη δημιουργία αίθουσας αποκατάστασης, καφετέριας και ξενώνων για να καταστεί το έργο πιο βιώσιμο”. Ο Δήμος Δερύνειας, σημείωσε ο κ. Καραγιάννης «αδυνατεί να καταβάλει το ποσό των 300 περίπου χιλιάδων ευρώ για τις σχετικές μελέτες και γι’ αυτό ζητήσαμε από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να συμβάλει για την κάλυψη του κόστους υλοποίησης της Α φάσης του έργου”. Ο Δήμος Δερύνειας θα επιβαρυνθεί με την κατασκευή του οδικού δικτύου και έτσι το έργο “αναμένουμε ότι θα αναβαθμίσει την υποβαθμισμένη περιοχή που γειτνιάζει με τη νεκρή ζώνη και θα δώσει ανάσα στους λάτρεις της κολύμβησης και άλλων σχετικών αθλημάτων».

Πρόσθεσε πως ένα άλλο έργο που περιλαμβάνεται στον κατάλογο που έχει σταλεί στον Πρόεδρο Αναστασιάδη είναι η δημιουργία αίθουσας πολιτισμού, σημειώνοντας πως «η Δερύνεια δεν διαθέτει κλειστή αίθουσα εκδηλώσεων, με αποτέλεσμα το χειμώνα να πραγματοποιούνται εκδηλώσεις σε γειτονικούς Δήμους και Κοινότητες. Η αίθουσα πολιτισμού αποτελεί ώριμο έργο, εγκρίθηκε από το 2009 από το προηγούμενο Δημοτικό Συμβούλιο και το παρών Σώμα προέβη σε ορισμένες αλλαγές που το καθιστούν πιο βιώσιμο και λειτουργικό».

Ανέφερε ακόμα ότι «σύμφωνα με τα σχέδια, η αίθουσα πολιτισμού είναι χωρητικότητας 380 θέσεων, μπορεί να μετατραπεί σε συνεδριακό κέντρο και διαθέτει οπτικοακουστικά μέσα τελευταίας τεχνολογίας. Επίσης ζητήσαμε μέσω των εμπλεκομένων Υπουργείων να παραχωρηθεί στο Δήμο Δερύνειας σχετική χορηγία αφού το έργο υπολογίζεται ότι θα στοιχίσει γύρω στα τρία εκατομμύρια ευρώ».

Υψίστης προτεραιότητας για τους Δήμους Δερύνειας και Σωτήρας χαρακτήρισε ο κ. Καραγιάννης το πολεοδομικό έργο της Οδού Σταδίου, δηλαδή το δρόμο Δερύνειας – Σωτήρας. Εξήγησε ότι ο δρόμος «ενώνει τους δύο Δήμους και την παραλιακή περιοχή με την ενδοχώρα και οδηγεί στον αυτοκινητόδρομο. Το έργο είναι ώριμο και αναμένεται να στοιχίσει γύρω στα 11 εκατομμύρια ευρώ χωρίς τις απαλλοτριώσεις».

Ένα άλλο έργο που περιλαμβάνεται στην επιστολή που έχει σταλεί στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας είναι η Οδός Μακαρίου Γ΄, δηλαδή ο δρόμος Δερύνειας – Φρενάρους που ενώνει το Δήμο Δερύνειας με τη Κοινότητα Φρενάρους και τις υπόλοιπες γειτονικές περιοχές. Ο δρόμος, σημείωσε ο κ. Καραγιάννης «παρουσιάζει υψηλή κυκλοφοριακή κίνηση και καλούμε όπως προωθηθεί η διαδικασία για επιλογή μελετητή για την ετοιμασία των κατασκευαστικών σχεδίων για εκτέλεση του έργου».

Όσον αφορά το νότιο περιμετρικός δρόμο, είπε πως «η Δερύνεια δέχεται καθημερινά αρκετή τροχαία κίνηση λόγω των τουριστών αλλά και των εργαζομένων στην τουριστική βιομηχανία. Η κατασκευή του δρόμου θα συμβάλει αισθητά στην απάμβλυνση του κυκλοφοριακού στο κέντρο του Δήμου» και ζήτησε όπως «επισπευθούν οι διαδικασίες ετοιμασίας των κατασκευαστικών σχεδίων και να αρχίσει η έναρξη του έργου το συντομότερο δυνατό».

Ο κ. Καραγιάννης ζήτησε από τον Πρόεδρο Αναστασιάδη όπως τύχει «ενημέρωσης για τα χρονοδιαγράμματα και τη διαδικασία διάνοιξης του οδοφράγματος Δερύνειας, το οποίο αποτελεί πάγιο αίτημα τόσο Ελληνοκυπρίων όσο και Τουρκοκυπρίων» και ευχήθηκε στον ΠτΔ «καλή επιτυχία στο διαπραγματευτικό του έργο με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη» για επίλυση του κυπριακού προβλήματος. Σύμφωνα με τον Δήμαρχο Δερύνειας, η επιστολή εκτός από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας εστάλη στους Υπουργούς Εσωτερικών, Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων, Οικονομικών, Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού, Παιδείας και Πολιτισμού και στον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο.

Πηγή: ΚΥΠΕ