Αυτοψία στη σκηνή του πενταπλού φόνου της Αγίας Νάπας

a 43 Ειδήσεις, Νέα Αμμοχώστου
a 4162 Ειδήσεις, Νέα Αμμοχώστου

Σε αυτοψία στη σκηνή του πενταπλού φόνου που έγινε στις 23 Ιουνίου 2012 σε κεντρική πλατεία της Αγίας Νάπας, προέβη την Παρασκευή το Μόνιμο Κακουργιοδικείο Λάρνακας, το οποίο δικάζει τους δύο Ελλαδίτες Δημήτρη Μαμαλικόπουλο 29 ετών και Αναστάσιο Τσεχιλίδη 41 ετών, οι οποίοι είναι κατηγορούμενοι για τα αδικήματα του φόνου εκ προμελέτης 5 ατόμων, για μεταφορά πυροβόλου όπλου κατηγορίας Β, τύπου γκλογκ χωρίς την άδεια του Αρχηγού της Αστυνομίας, παράνομη κατοχή εκρηκτικών υλών, δηλαδή 14 φυσιγγίων πυροβόλου όπλου 9 μιλιμέτρων και παράνομη μεταφορά εκρηκτικών υλών, δηλαδή 14 φυσιγγίων πυροβόλου όπλου 9 μιλιμέτρων.

Η Εισαγγελία ανέλαβε όλες τις διευθετήσεις για τα ζητήματα ασφαλείας και από το πρωί της Παρασκευής, η Αστυνομία απέκλεισε το κέντρο της Αγίας Νάπας με δρακόντεια μέτρα. Συγκεκριμένα από το πρωί σύσσωμος ο Ειδικός Αντιτρομοκρατικός Ουλαμός, δηλαδή 33 άνδρες, 7 άνδρες της ΜΑΑΔ και 20 άνδρες της Αστυνομικής Διεύθυνσης Αμμοχώστου, βρίσκονταν παραταγμένοι αναμένοντας τόσο τους κατηγορουμένους που μεταφέρθηκαν με τη συνοδεία ισχυρής Αστυνομικής Δύναμης από τις Κεντρικές Φυλακές, όσο και τους δικαστές, τους συνηγόρους υπεράσπισης και τους συνηγόρους της Κατηγορούσας Αρχής.

Πάνω στις οροφές κτιρίων και σε υψώματα της περιοχής υπήρχαν ακροβολισμένοι επτά ελεύθεροι σκοπευτές οι οποίοι φορώντας στολές αρματίλο, με κουκούλες στα πρόσωπα τους, φορώντας αλεξίσφαιρα γιλέκα και κρατώντας στα χέρια αυτόματα όπλα ΑΚ 47, ήταν έτοιμοι να ανταποκριθούν σε οτιδήποτε. Οι επτά ακροβολιστές παρακολουθούσαν με κιάλια τη περιοχή καθ’ όλη τη διάρκεια της επιχείρησης ασφαλείας. Δεν αφέθηκε κανένας ο οποίος δεν σχετιζόταν με την υπόθεση να πλησιάσει καν την περιοχή και κάποιοι τουρίστες που δεν γνώριζαν τι γινόταν, παραπέμφθηκαν από αστυνομικούς να πάνε στον προορισμό τους από άλλο δρόμο.

Με την άφιξη των δικαστών ο εκπρόσωπος της Κατηγορούσας Αρχής Ανδρέας Αριστείδης υπέδειξε στο δικαστήριο όλες τις κινήσεις των δραστών. Η αυτοψία άρχισε από το τέρμα της Οδού Μάλτας κάτω ακριβώς από την Οδό Καταλυμάτων όπου έγινε το 5πλο φονικό στις 23 Ιουνίου 2012. Στο τέρμα της Οδού Μάλτας βρισκόταν σταθμευμένο το αυτοκίνητο ενοικιάσεως το οποίο φέρεται, σύμφωνα με την Κατηγορούσα Αρχή, ως το αυτοκίνητο διαφυγής. Ο κ. Αριστείδης υπέδειξε τις κινήσεις των κατηγορουμένων πριν το φόνο στο χώρο στάθμευσης μετά την Οδό Μάλτας, δίπλα δηλαδή από την Εκκλησία της Παναγίας Αγίας Νάπας. Οι υποδείξεις του κ. Αριστείδη έγιναν σε συνάρτηση με τα βίντεο που θα προβληθούν μελλοντικά ενώπιον του δικαστηρίου στα οποία καταγράφηκαν οι κινήσεις των δύο κατηγορουμένων.

Σύμφωνα με την Κατηγορούσα Αρχή, στα βίντεο φαίνεται ο πρώτος κατηγορούμενος Δημήτρης Μαμαλικόπουλος να ανεβαίνει τα σκαλιά και λίγο μετά επιστρέφοντας από την Οδό Καταλυμάτων να κατεβαίνει και πάλι τα σκαλιά. Ο δεύτερος κατηγορούμενος Αναστάσιος Τσεχιλίδης βρίσκεται στη θέση του οδηγού στο ενοικιαζόμενο αυτοκίνητο και αναβοσβήνει τα φώτα κάνοντας νόημα στον Μαμαλικόπουλο, ο οποίος φαίνεται από τα βίντεο να εισέρχεται στο αυτοκίνητο και να φεύγουν προς άγνωστη κατεύθυνση.

Στη συνέχεια το δικαστήριο μετέβη στην Οδό Καταλυμάτων, στην σκηνή δηλαδή του πενταπλού φόνου και ο κ. Αριστείδης υπέδειξε στους δικαστές τα κλειστά κυκλώματα παρακολούθησης σε σχέση με τις μαρτυρίες που θα παρουσιαστούν ενώπιον του Κακουργιοδικείου. Συγκεκριμένα τους υπέδειξε το κλειστό κύκλωμα παρακολούθησης που κατέγραψε τη σκηνή του φόνου μέσα από αντανάκλαση της τζαμαρίας της μπυραρίας «Ζίγκ Ζάγκ» καθώς και το σημείο που σταμάτησε το αυτοκίνητο στο οποίο επέβαιναν οι πέντε φονευθέντες. Υπέδειξε επίσης και το σημείο όπου εντοπίστηκε το πτώμα του οδηγού του αυτοκινήτου Γιώργου Γεωργίου, σε αρκετά μέτρα απόσταση από το ακινητοποιημένο αυτοκίνητο, αφού προσπάθησε να διαφύγει από τις σφαίρες του δολοφόνου.

Ο εκπρόσωπος της Κατηγορούσας Αρχής οδήγησε στη συνέχεια το δικαστήριο στην πλατεία της Αγίας Νάπας όπου τους υπέδειξε τη δισκοθήκη «Soho Square» από την οποία εξήλθαν οι πέντε δολοφονηθέντες, εισήλθαν στο αυτοκίνητο τύπου BMW 730 και αναχώρησαν με κατεύθυνση την μπυραρία «Red Square», ιδιοκτησίας του επιχειρηματία Φάνου Καλοψιδιώτη. O κ. Αριστείδης υπέδειξε ακόμα στο δικαστήριο και στο καφεστιατόριο «Καφενείο» που βρίσκεται δίπλα ακριβώς από την εκκλησία της Αγίας Νάπας, επίσης ιδιοκτησίας του Φάνου Καλοψιδιώτη. Ακολούθως το δικαστήριο μετέβη στο ξενοδοχείο «Νέστορ» στο οποίο διέμεναν οι Μαμαλικόπουλος και Τσεχιλίδης πριν το φόνο.

Η όλη διαδικασία διήρκησε περίπου 30 λεπτά. Σημειώνεται ότι η αυτοψία στη σκηνή ζητήθηκε από την Κατηγορούσα Αρχή, η οποία έκρινε αναγκαία την ενέργεια αυτή, δεδομένου ότι η σκηνή παρουσιάζει ιδιομορφία. Στη σκηνή αλλά και στη ευρύτερη περιοχή του φόνου, δεκάδες κάμερες ασφαλείας κατέγραψαν τους δράστες να κινούνται.

Ωστόσο λόγω ακριβώς της υψομετρικής διαφοράς που υπάρχει στα διάφορα σημεία της περιοχής, η Κατηγορούσα Αρχή έκρινε ότι το δικαστήριο πριν την προβολή των βίντεο να επισκεφθεί το χώρο έτσι ώστε κατά την προβολή των 200 και πλέον βίντεο να αντιλαμβάνεται επακριβώς τους χώρους που θα προβάλλονται και το πως αυτοί οι χώροι συνδέονται μεταξύ τους.

Σε δηλώσεις του ο εκπρόσωπος Τύπου της Αστυνομικής Διεύθυνσης Αμμοχώστου Γιώργος Οικονόμου ανέφερε ότι «μέσα στα πλαίσια εκδίκασης του πενταπλού φόνου της αγίας Νάπας, σήμερα το δικαστήριο επισκέφθηκε την Αγία Νάπα και συγκεκριμένα την περιοχή όπου διαδραματίστηκαν τα γεγονότα πριν ένα χρόνο. Το δικαστήριο είχε την ευκαιρία να δει και να αντιληφθεί ιδίοις όμμασι τους χώρους όπου διακινήθηκαν οι δράστες για να είναι πιο εύκολο στην πορεία της εκδίκασης της υπόθεσης».

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση ο κ. Οικονόμου είπε ότι «από το πρωί η περιοχή όπου θα διεξαγόταν η αυτοψία ελέγχθηκε από αστυνομικούς και στη συνέχεια διασφαλίστηκε για να εξασφαλιστεί η ασφάλεια τόσο του δικαστηρίου όσο και των κατηγορουμένων οι οποίοι ήταν παρόντες».

Ερωτηθείς κατά πόσον όντως υπήρχε κίνδυνος για τη ζωή των δικαστών και των κατηγορουμένων ο Γιώργος Οικονόμου απάντησε πως «η Αστυνομία πάντοτε λαμβάνει προληπτικά μέτρα γι’αυτό όλα κύλησαν ομαλά χωρίς να σημειωθεί οποιοδήποτε περιστατικό».

Σε ερώτηση εάν είναι η πρώτη φορά που λαμβάνονται τόσο δρακόντεια μέτρα ασφάλειας από την Αστυνομία, απάντησε ότι «σε περιπτώσεις όπου το δικαστήριο χρειάζεται να επισκεφθεί κάποιες σκηνές για να γίνει αυτοψία πάντοτε λαμβάνονται τα ενδεικνυόμενα μέτρα για να μην γίνει οτιδήποτε».

Κληθείς να αναφέρει κατά πόσον είναι η πρώτη φορά που γίνεται αυτοψία στην ελεύθερη περιοχή Αμμοχώστου για τέτοιου τύπου υποθέσεις, ο κ. Οικονόμου είπε ότι «για την συγκεκριμένη υπόθεση του πενταπλού φονικού μάλιστα είναι η πρώτη φορά που γίνεται αυτοψία στη σκηνή που έγινε ο φόνος. Ο κ. Οικονόμου είπε ακόμα ότι στο πρόσφατο παρελθών δεν υπήρχε οποιασδήποτε άλλη υπόθεση για να χρειαστεί να γίνει αυτοψία από δικαστήριο.

Υπενθυμίζεται ότι οι Μαμαλικόπουλος και Τσεχιλίδης που δεν παραδέχθηκαν ενοχή, είχαν κατηγορηθεί για πέντε κατηγορίες, μία για κάθε θύμα, ότι δηλαδή τα ξημερώματα της 23ης Ιουνίου 2012, σε κεντρική πλατεία της Αγίας Νάπας, εκ προμελέτης επέφεραν με παράνομη πράξη, δηλαδή πυροβολώντας με πυροβόλο όπλο κατηγορίας Β, το θάνατο των Φίλιππου Λουκαΐδη 33 ετών και Μάριου Καραολή 28 ετών από τη Λευκωσία, του Γιώργου Γεωργίου 35 ετών από το Παραλίμνι και των Τζιορτζιάν Καταλίν Κομάν 25 ετών και Μαρσέλ Αουρέλ Κολεάσα 33 ετών από τη Ρουμανία.