Ταμπού ο μισθός για εργοδότες

Οι παλιοί καλοί καιροί που εργοδότες και εργοδοτούμενοι ήταν και «φίλοι», φαίνεται έχουν παρέλθει. Το 76% των εργοδοτουμένων δε ρωτήθηκε ποτέ από τον εργοδότη για την οικογένειά του. Μόνο ένας στους 10 εργοδότες ρώτησε τον υπάλληλο εάν είναι ικανοποιημένος από το μισθό του.

Η δυσανάλογα μεγάλη ευθύνη ανάθεσης καθηκόντων σε συνδυασμό με τη σύγχυση ρόλων και υπευθυνότητας και την έλλειψη μέσων υλοποίησης των στόχων, αποτελούν πηγή πρόκλησης στρες για τον εργαζόμενο.

Οι μισοί εργαζόμενοι, οι οποίοι συμμετείχαν στην έρευνα του Συνδέσμου Ασφάλειας και Υγείας Κύπρου-ΣΥΑΚ, δήλωσαν ότι είναι επιφορτισμένοι με υπερβολικές ευθύνες και σχεδόν το 40% ανέφερε ότι οι υπό ανάθεση στόχοι είναι μη ρεαλιστικοί για διάφορους λόγους.

Ο λόγος για την έρευνα σχετικά με το εργασιακό άγχος, που διενήργησε ο ΣΥΑΚ και γράψαμε σε προηγούμενη έκδοσή μας. Στη διαδικτυακή έρευνα συμμετείχαν 523 εργαζόμενοι και των δύο φύλων. Όπως δήλωσαν οι συμμετέχοντες, με ποσοστό 79% δεν αντιλαμβάνονται ότι γίνονται ουσιαστικές προσπάθειες από μέρους της εργοδοσίας για μείωση του εργασιακού άγχους, ενώ το 21% δήλωσε ότι λαμβάνονται μέτρα προς ελαχιστοποίησή του.

Πάντως, στελέχη του Υπουργείου Εργασίας συμφωνούσαν ότι παραμένει μακρύς ο δρόμος μέχρι που οι χώροι εργασίας να προκαλούν σε μικρότερο βαθμό άγχος στον εργαζόμενο. Τα ίδια στελέχη δήλωναν ότι στις επιθεωρήσεις υποστατικών εργασίας ζητείται από τον εργοδότη στην εκτίμηση κινδύνου να λαμβάνονται υπόψη και οι στρεσογόνες αιτίες πρόκλησης ψυχοσωματικού άγχους. Σημείωναν δε, ότι οι μεγαλύτερες ελλείψεις στο κεφάλαιο της μείωσης του εργασιακού άγχους παρατηρούνται στις μικρές επιχειρήσεις.

Επίσης, αναφορικά με τα ευρήματα της έρευνας του ΣΥΑΚ, ενδιαφέρουσες ήταν οι απαντήσεις των συμμετεχόντων στην ερώτηση, αν ποτέ η διεύθυνσή τους έχει ρωτήσει κατά πόσο είναι ικανοποιημένοι από τον μισθό τους. Το αποτέλεσμα είναι συντριπτικό, με το 90% να απαντά αρνητικά και μόνο το 10% έδωσε καταφατική απάντηση. Επίσης, στην ερώτηση κατά πόσο η Διεύθυνση ενδιαφέρθηκε ποτέ αν περνά καλά η οικογένεια του εργοδοτούμενου, οι συμμετέχοντες με ποσοστό 76% απάντησαν αρνητικά και μόνο το 24% θετικά.

Στο μεταξύ χθες, διοργανώθηκε από το Υπουργείο Εργασίας η εκδήλωση τελετής λήξης της εβδομάδας ασφάλειας και υγείας, με θεματική το εργασιακό άγχος. Η υπουργός Εργασίας, Ζέτα Αιμιλιανίδου, επέδωσε βραβεία σε συμμετέχοντες σε διαγωνισμούς με την ευκαιρία της εβδομάδας ασφάλειας και υγείας.

Ροη Ειδησεων

Δήμος Παραλιμνίου: Δέχεται αιτήσεις για σχολικό τροχονόμο – Όλες οι πληροφορίες

Ο Δήμος Παραλιμνίου δέχεται δηλώσεις ενδιαφέροντος για αγορά υπηρεσιών σχολικού τροχονόμου σε δημοτικά σχολεία για…

24 Μαΐου, 2024

Χάθηκαν τα ίχνη του 88χρονου Παναγιώτη στην Αγλαντζιά (ΕΙΚΟΝΑ)

Η Αστυνομία ζητά πληροφορίες που μπορούν να βοηθήσουν στον εντοπισμό του Παναγιώτη Κοφτερού 88 ετών,…

24 Μαΐου, 2024

Ανάκληση καθεστώτος συμπληρωματικής προστασίας από 29 Σύρους

Σε πολύ χαμηλότερα επίπεδα είναι οι αφίξεις μεταναστών σύμφωνα με τα στοιχεία του Υπουργείου Εσωτερικών,…

24 Μαΐου, 2024

Οι ειδικοί εξήγησαν τον λόγο για τον οποίο η μπύρα έχει καλύτερη γεύση όταν είναι παγωμένη

Κινέζοι ερευνητές διαπίστωσαν ότι ορισμένα στοιχεία της μπύρας επηρεάζονταν από τη θερμοκρασία, με ορισμένες γεύσεις…

24 Μαΐου, 2024

Τον έπεισε να δημιουργήσουν εταιρία και τσέπωσε 175 χιλιάδες ευρώ – Συνελήφθη 37χρονος

Υπόθεση απάτης και απόσπασης χρηματικού ποσού ύψους 175,060 ευρώ διερευνά η Αστυνομία και συγκεκριμένα το…

24 Μαΐου, 2024

Κίνα: Άντρας με ψυχιατρικά προβλήματα μαχαίρωσε και σκότωσε 8 άτομα

Ενας άνδρας σκότωσε οκτώ ανθρώπους και τραυμάτισε έναν άλλο με μαχαίρι στην κεντρική Κίνα, μετέδωσαν…

24 Μαΐου, 2024