Του μισθού και των ωφελημάτων του αποποιήθηκε ο νέος ΥΠΟΙΚ.

a 130 Ειδήσεις
a 7608 Ειδήσεις

Ο Κίκης Καζαμίας έβαλε πολύ ψηλά τον πήχη και θα είναι δύσκολο να προσεγγίσει την επιτυχία του, δήλωσε ο νέος Υπουργός Οικονομικών Βάσος Σιαρλής, αναλαμβάνοντας την Παρασκευή το χαρτοφυλάκιο του Υπουργείου Οικονομικών… 

Ο νέος Υπουργός Οικονομικών διεμήνυσε ταυτόχρονα ότι στο σύντομο χρονικό διάστημα που απομένει μέχρι τις προεδρικές εκλογές ”μπορούμε να τα καταφέρουμε και θα τα καταφέρουμε”.

Παράλληλα, ο κ. Σιαρλής κάλεσε την Γενική Λογίστρια που παρέστη στην τελετή παράδοσης, παραλαβής του Υπουργείου Οικονομικών, όπως κάθε μήνα κρατά για το ταμείο του κράτους την αντιμισθία του και ό,τι επιδόματα απολαμβάνει ο Υπουργός Οικονομικών.

Επίσης, ανακοίνωσε ότι με απόφαση που έλαβε χθες βράδυ το Διοικητικό Συμβούλιο του Γενικού Συστήματος Υγείας (ΓεΣΥ) ”το τρένο ξεκινά και το ΓεΣΥ οδεύει προς υλοποίηση”.

Χριστόφιας: «Με εντιμότητα και γνώσεις ο Βάσος Σιαρλής»
Μιλώντας στην τελετή ο Πρόεδρος Χριστόφιας χαρακτήρισε το Βάσο Σιαρλή άνθρωπο με επαγγελματική επάρκεια, εντιμότητα, γνώσεις και πολύπλευρες εμπειρίες στα θέματα της οικονομίας.

Ο Κυπριακός λαός, τόνισε, μας εμπιστεύθηκε τη διακυβέρνηση του τόπου σε μια πολύ δύσκολη περίοδο λόγω της παγκόσμιας συστημικής οικονομικής κρίσης επιφορτίζοντας μας με την τιμητική αυτή ευθύνη.

Καλούμαστε, συνέχισε, να δράσουμε με συλλογικότητα, αποφασιστικότητα και σκληρή δουλειά και να ανταποκριθούμε στις προσδοκίες του λαού μας με την υλοποίηση του εκλογικού μας προγράμματος.

Ο Πρόεδρος Χριστόφιας διαβεβαίωσε ότι η προσπάθεια της Κυβέρνησης εστιάζεται πάντα στην προσφορά στην κοινωνία, στην επίτευξη περισσότερης κοινωνικής συνοχής και στη δίκαιη κατανομή των βαρών για μια κοινωνία, όπου ο κάθε πολίτης θα απολαμβάνει τα δικαιώματα του.

Ο Πρόεδρος Χριστόφιας του εξέφρασε τη βαθειά εκτίμησή του στον απερχόμενο υπουργό Οικονομικών Κίκη Καζαμία για το πολύ σημαντικό έργο, αλλά και τις καίριες αποφάσεις που έχει πάρει, κατορθώνοτνας να πείσει τις πολιτικές δυνάμεις να συνεργασθούν για το κοινό καλό.

Σιαρλής: «Εθνικό το πρόβλημα της οικονομίας
Στην αντιφώνησή του ο Βάσος Σιαρλής χαρακτήρισε εθνικό το πρόβλημα της οικονομίας, και διαβεβαίωσε ότι θα εργαστεί με συναίνεση, συλλογικότητα και αποφασιστικότητα.

Διατύπωσε επίσης την εκτίμηση ότι, παρά τα προβλήματα που υπάρχουν, έχουν τεθεί οι βάσεις για αντιμετώπισή τους με τα μέτρα δημοσιονομικής εξυγίανσης και τόνωσης της ανάπτυξης. Ταυτόχρονα τόνισε ότι επιβάλλεται να γίνουν θυσίες από όλους.

Ο Βάσος Σιαρλής έκαμε ιδιαίτερη αναφορά στα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο τραπεζικός τομέας, λέγοντας ότι θα προσπαθήσει να συμβάλει στην απάμβλυσή τους.

Στο ταμείο του κράτους ο μισθός του νέου ΥΠΟΙΚ
Του μισθού και των ωφελημάτων του αποποιήθηκε ο νέος υπουργός Οικονομικών, Βάσος Σιαρλής.

Παραλαμβάνοντας το μεσημέρι το χαρτοφυλάκιό του από τον απερχόμενο υπουργό Οικονομικών Κίκη Καζαμία, ο κύριος Σιαρλής ανακοίνωσε ότι θα προσφέρει τις υπηρεσίες του αφιλοκερδώς και ζήτησε από τη γενική λογίστρια, η οποία ήταν παρούσα, κάθε μήνα η επιταγή που αφορά το μισθό του, καθώς και οποιαδήποτε άλλα επιδόματα τα οποία δικαιούται να κατατίθενται στο ταμείο του κράτους.

Τόνισε ότι χρειάζονται θυσίες από όλους και πρώτος ο ίδιος θα τις κάμει σε μια προσπάθεια να αντιμετωπισθούν τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η οικονομία του τόπου.

Ο κύριος Σιαρλής εξήρε το έργο που επιτέλεσε ο Κίκης Καζαμίας, ο οποίος όπως ανέφερε, έθεσε τον πήχη της επιτυχίας τόσο ψηλά, ώστε ο ίδιος θα δυσκολευθεί έστω και να τον προσεγγίσει.

Τόνισε ότι αυτό που χρειάζεται είναι εργατικότητα, συλλογικότητα και συντατίληψη και εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι μαζί με το προσωπικό του Υπουργείου και τους συνεργάτες του, οι προσπάθειές τους θα πετύχουν.

Αναφορά έκαμε ο κύριος Σιαρλής και στο θέμα του Γενικού Σχεδίου Υγείας, αποκαλύπτοντας ότι χθες το Διοικητικό Συμβούλιο του οποίου ήταν πρόεδρος, ενέκρινε απόφαση που θα ανοίξει το δρόμο και θα αρχίσει, όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, το τραίνο για υλοποίηση του ΓΕΣΥ.

Αιχμές κατά Πραξούλας άφησε φεύγοντας ο Καζαμίας
Ο απερχόμενος υπουργός Οικονομικών Κίκης Καζαμίας, εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι το Υπουργείο Οικονομικών περνά σε στιβαρά χέρια και ότι ο Βάσος Σιαρλής με την εμπειρία και το χαρακτήρα του, αλλά και τη συμπαράσταση του προσωπικού θα τα καταφέρει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.

Είπε ακόμη ότι οι εκκρεμμότητες που θα βρει μπροστά του ο κύριος Σιαρλής είναι περισσότερες από τα προβλήματα που έχουν επιλυθεί και τον κάλεσε να χρησιμοποιήσει σωστά και ως ασπίδα τη δύναμη του Υπουργείου για να οδηγηθεί στην επιτυχία.

Αποχαιρετώντας φανερά συγκινημένος το προσωπικό, ο κύριος Καζαμίας τόνισε ότι μαζί πέτυχαν αυτά που συζητούνται δημοσίως το τελευταίο διάστημα.

Αφήνοντας σαφείς αιχμές εναντίον της τέως υπουργού Εμπορίου Πραξούλας Αντωνιάδου, ο κύριος Καζαμίας είπε ότι δεν έχει μυστικούς κωδικούς, ούτε και τσάντα και κλειστούς φακέλους να παραδώσει στο νέο Υπουργό Οικονομικών.

Τόνισε ότι το μυστικό, είναι η συλλογική δουλειά, λέγοντας δεικτικά ότι όσοι κλειστοί φάκελοι έφθασαν στο Υπουργείο Οικονομικών ανοίχθηκαν και διεκπεραιώθηκαν και όσοι δεν πρόλαβαν να διεκπεραιωθούν βρίσκονται στα χέρια καλών συνεργατών που θα τον βοηθήσουν.

Ανέλαβε σήμερα ο Βάσος Σιαρλής
Ο Βάσος Σιαρλής, διευθυντικό στέλεχος της Τράπεζας Κύπρου και πρόεδρος του Οργανισμού Ασφάλισης Υγείας, ανέλαβε σήμερα τα ηνία του υπουργείου Οικονομικών από τον Κίκη Καζαμία, ο οποίος παραιτήθηκε για λόγους υγείας.

Ο κ. Σιαρλής, ο οποίος υπέβαλε χθες την παραίτηση του από τη θέση που κατείχε στην Τράπεζα Κύπρου, έδωσε στις 10.00 τη νενομισμένη διαβεβαίωση ενώπιον του Προέδρου της Δημοκρατίας και στις 12.00 θα παραλάβει το Χαρτοφυλάκιο των Οικονομικών από τον απερχόμενο Υπουργό Οικονομικών Κίκη Καζαμία σε ειδική τελετή παράδοσης, παραλαβής που θα πραγματοποιηθεί στο Υπουργείο Οικονομικών.

Ο νέος Υπουργός Οικονομικών έχει να αντιμετωπίσει μια σειρά καυτών θεμάτων σε μια ιδιαίτερα δύσκολη περίοδο για την κυπριακή οικονομία, λόγω των επιπτώσεων που επέφερε η παγκόσμια οικονομική κρίση και η κρίση χρέους στην Ευρωζώνη.

Ενα από τα πλέον κρίσιμα ζητήματα που καλείται να αντιμετωπίσει ο κ. Σιαρλής είναι η επαναφορά της αξιοπιστίας της κυπριακής οικονομίας που έχει πληγεί μετά τις απανωτές υποβαθμίσεις από τους διεθνείς οίκους πιστοληπτικής αξιολόγησης, έτσι ώστε να ανοίξουν ξανά οι διεθνείς αγορές κεφαλαίων για την Κύπρο και να μπορέσει να δανειστεί με χαμηλό κόστος.

Ο νέος Υπουργός Οικονομικών θα κληθεί, επίσης, να προβεί σε καλή διαχείριση των δημοσίων οικονομικών ώστε να επιτευχθεί ο στόχος που έχει θέσει το Υπουργείο Οικονομικών για μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος στο 2,8% το 2012 και, παράλληλα, να αναστρέψει την πορεία ύφεσης στην οποία έχει εισέλθει από το τέταρτο τρίμηνο του 2011 η κυπριακή οικονομία, μέσω της υλοποίησης των μέτρων για την ανάπτυξη που ενέκρινε στις 14 Φεβρουαρίου το Υπουργικό Συμβούλιο.

Καλείται, επίσης, να διαχειριστεί το θέμα της ενίσχυσης της κεφαλαιακής βάσης των εμπορικών τραπεζών μετά τις ζημιές που έχουν ανακοινώσει συνεπεία της απομείωσης του ελληνικού χρέους, αλλά και το μεγάλο ενδιαφέρον ξένων για επενδύσεις στην Κύπρο, όπως είχε ανακοινώσει ο απερχόμενος Υπουργός Οικονομικών Κίκης Καζαμίας.

Πηγή: Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων