Γαλανός: Το θέμα Αμμοχώστου βρίσκεται στην ατζέντα και έχει συζητηθεί με την Τουρκία

Το θέμα Αμμοχώστου φαίνεται ότι βρίσκεται στην ατζέντα και των Αμερικανών και των Ευρωπαίων και έχει συζητηθεί με την Τουρκία, δήλωσε σε συνέντευξή του στο Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων ο Δήμαρχος Αμμοχώστου Αλέξης Γαλανός.

Ο κ. Γαλανός, ο οποίος συμμετείχε μαζί με το Δήμαρχο Κυθρέας Πέτρο Καρεκλά στο 290 συνέδριο της ΠΣΕΚΑ στην Ουάσιγκτον, ανέφερε πως τα μηνύματα τα οποία λαμβάνουμε και από τους Αμερικανούς αλλά κι από την Ευρώπη είναι πως θεωρούν ως σοβαρή την πρόταση η οποία είχε γίνει και παλιά για την Αμμόχωστο, “για κάποια κίνηση υπό ορισμένες συνθήκες για την Αμμόχωστο. Δηλαδή ότι η Αμμόχωστος θα μπορούσε να εξεταστεί παράλληλα με τις συνομιλίες”, ανέφερε.

Ο Δήμαρχος Αμμοχώστου, ο οποίος είχε την ευκαιρία μαζί με τον δήμαρχο Κυθρέας να συναντηθούν με τον Βοηθό Υφυπουργό Εξωτερικών Ερικ Ρούμπιν, ανέφερε πως βλέπει ότι πιθανόν οι ΗΠΑ να διορίσουν συντονιστή για το Κυπριακό.” Το αναφέρω με επιφύλαξη, γιατί εκείνο που μας ελέχθη είναι πως `ζητάτε να στείλουμε κάποιον και μετά τον δαιμονοποιείτε`”, είπε ο κ. Γαλανός και σημείωσε πως “οφείλουμε να είμαστε προσεκτικοί, γιατί ενώ παραπονούμαστε για μη εμπλοκή του αμερικανικού παράγοντα, όταν εμπλέκεται δεν μας αρέσει”.

Ολόκληρο το κείμενο της συνέντευξης:

Ερ. Πώς είδατε κύριε δήμαρχε τις εργασίες του φετινού συνεδρίου της ΠΣΕΚΑ;
Απ. Το συνέδριο ήταν υπό τις συνθήκες επιτυχημένο, υπό τη σκιά όμως κάποιων γεγονότων. Κάποια σκιά που ίσως δεν έχουν ακόμη συνειδητοποιήσει πλήρως στην Αμερική είναι η μεγάλη οικονομική τραγωδία της Κύπρου. Δεν έχουν ακόμη οι ομογενείς συλλάβει το μέγεθος της τραγωδίας κι είναι λογικό. Το δεύτερο είναι η απώλεια ενός μεγάλου φίλου της Κύπρου, του Αντριου Αθενς, ο οποίος ήταν ένας σοφός Νέστορας της Ομογένειας. Εφυγε ακόμη ένας παλιός. Στο συνέδριο είχαμε τις συνήθεις παρουσίες, αλλά είχαμε και νέους ανθρώπους, ίσως όχι στο βαθμό που θα θέλαμε. Παράλληλα οι φίλοι μας στο Κογκρέσο παραμένουν φίλοι, υπό τις περιστάσεις. Το λόμπι μας έχει τις δυνατότητές του, θα έλεγα περιορισμένες, με βάση βέβαια και τις δυνατότητες και τα οικονομικά μέσα που διαθέτει κι η Κύπρος. Το σημαντικό για μένα είναι ότι η αμερικανική εξωτερική πολιτική έχει εμπλακεί και πάλι στο Κυπριακό. Όχι ιδιαίτερα για το Κυπριακό, αλλά επειδή συνδέει το πρόβλημα με ευρύτερες εξελίξεις στην περιοχή, οι οποίες σχετίζονται με το Μεσανατολικό, τις σχέσεις Ισραήλ – Τουρκίας, την κατάσταση στη Συρία και τον πλούτο του φυσικού αερίου που επηρεάζει και τις πηγές του, αλλά τις διόδους μεταφοράς του. Ολο αυτό το πλέγμα βλέπω ότι ξαναφέρνει για πρώτη φορά στα τελευταία πέντε χρόνια το μεγαλύτερο ενδιαφέρον και την εμπλοκή του αμερικανικού παράγοντα. Οφείλουμε ωστόσο να είμαστε προσεκτικοί, γιατί ενώ παραπονούμαστε για μη εμπλοκή του αμερικανικού παράγοντα, όταν εμπλέκεται δεν μας αρέσει. Εμείς όταν είδαμε ότι ο Ευρωπαϊκός παράγοντας δεν είναι τίποτε άλλο από την οικονομική πολιτική της Γερμανίας, επιστρέψαμε στον αγγλοαμερικανικό παράγοντα. Βλέπω να δημιουργείται μία κινητικότητα με τη νέα κυβέρνηση στην Κύπρο πέριξ του Κυπριακού. Αυτή την κινητικότητα τη θέλουμε, γιατί μετά από 40 χρόνια γνωρίζουμε ότι είναι πολύ λίγα τα παράθυρα ευκαιρίας. Η εικόνα που αποκομίσαμε εδώ και αυτή που υπάρχει στην Κύπρο είναι ότι δεν θέλουμε να μεταφερθεί η μεγάλη οικονομική ήττα της Κύπρου σε μία λύση η οποία να αντανακλά αυτά τα νέα οικονομικά δεδομένα. Από την άλλη ίσως η μεγάλη οικονομική ήττα μας φέρνει να δούμε τις πραγματικότητες, όσον αφορά στις πιθανότητες και δυνατότητες λύσης του Κυπριακού.

Ερ. Είχατε την ευκαιρία μαζί με τον δήμαρχο Κυθρέας να συναντηθείτε με τον Βοηθό Υφυπουργό Εξωτερικών Ερικ Ρούμπιν. Τι αποκομίσατε;
Απ. Υπάρχει αμερικανικό ενδιαφέρον για το Κυπριακό και θα έχουμε τακτικές επισκέψεις Αμερικανών παραγόντων στην Κύπρο. Αποκομίσαμε ότι θα ενθαρρύνουν τις συνομιλίες στην Κύπρο και επίσης ότι θεωρούν σημαντικές τις κινήσεις αποκατάστασης εμπιστοσύνης που σχετίζονται με την ψυχολογία που βοηθά τη λύση. Και ως τέτοιες σίγουρα δεν εννοούν το άνοιγμα οδοφραγμάτων. Το θέμα Αμμοχώστου φαίνεται ότι βρίσκεται στην ατζέντα και των Αμερικανών και των Ευρωπαίων και έχει συζητηθεί με την Τουρκία. Πόσο αυτό είναι παιγνίδι εντυπώσεων από πλευράς δικής τους, ή δικής μας, ή Τουρκίας, δεν το γνωρίζω. Εκείνο που γνωρίζω είναι ότι το θέμα Αμμοχώστου συζητείται.

Ερ. Η δημόσια τοποθέτηση του κ. Ρούμπιν στην ΠΣΕΚΑ σταμάτησε μέχρι του σημείου να συζητηθεί στα πρώτα στάδια των συνομιλιών η Αμμόχωστος.
Απ. Τα μηνύματα τα οποία λαμβάνουμε και από τους Αμερικανούς αλλά κι από την Ευρώπη είναι πως την θεωρούν ως σοβαρή την πρόταση, η οποία είχε γίνει και παλιά, για κάποια κίνηση υπό ορισμένες συνθήκες για την Αμμόχωστο. Δηλαδή ότι η Αμμόχωστος θα μπορούσε να εξεταστεί παράλληλα με τις συνομιλίες.

Ερ. Βλέπετε να διορίζεται συντονιστής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ ή προεδρικός απεσταλμένος για την Κύπρο;
Απ. Βλέπω ότι πιθανόν οι ΗΠΑ να διορίσουν συντονιστή. Το αναφέρω με επιφύλαξη, γιατί εκείνο που μας ελέχθη είναι πως «ζητάτε να στείλουμε κάποιον και μετά τον δαιμονοποιείτε. Θέλουμε αυτή τη φορά να μην έχουμε τέτοια προβλήματα και εξηγούμαστε εκ των προτέρων». Επίσης κατάλαβα πως θέλουν πριν τις συνομιλίες «προμαγείρεμα» του φαγητού.

Ερ. Το ίδιο δεν συμβαίνει με τον κ. Ντάουνερ;
Απ. Είπα στον κ. Ρούμπιν στη συνάντησή μας, αλλά το είπα και δημόσια στο συνέδριο, ότι το μήνυμα που ισχύει για τον κ. Ντάουνερ είναι πως δεν είναι πιστευτός. Κι η καλύτερη λύση, ή οι καλύτερες προτάσεις κι αν προκύψουν, μέσω του Ντάουνερ δίνονται όπλα στους εχθρούς της λύσης. Και θα τον χρησιμοποιήσουν για να μην προχωρήσουμε. Δυστυχώς, όσον καλός κι αν είναι ο ψαλμός, φαίνεται ότι ο συγκεκριμένος ψαλμωδός δεν πείθει πλέον.

Ροη Ειδησεων

Θεόδωρος Πυρίλλης: “Δε χρωστάω τίποτα σε κανένα κόμμα” (ΒΙΝΤΕΟ-ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ)

Ο Δήμαρχος Παραλιμνίου Θεόδωρος Πυρίλλης καλεσμένος στην εκπομπή Famagusta Talks με τη Γαβριέλλα Ζάρτηλα. Μιλάει…

18 Μαΐου, 2024

Κουμής: Εντός των στόχων μας τα στατιστικά στοιχεία των αφίξεων

Τα στατιστικά στοιχεία αφίξεων του πρώτου τετραμήνου του 2024 καταδεικνύουν ότι είμαστε μέσα στους στόχους…

17 Μαΐου, 2024

Κιβωτός του Κόσμου: Ξεκίνησε η δίκη του πατέρα Αντώνιου για τις κακοποιήσεις παιδιών

Με την κατάθεση της Σαμάνθας Στρατιδάκη, η οποία είναι ειδική επιστήμονας στον Συνήγορο του Πολίτη…

17 Μαΐου, 2024

Υπουργός Εσωτερικών: «Ταύτιση απόψεων στην Υπουργική»

Από τη σημερινή συζήτηση καταγράφεται η ταύτιση απόψεων σε σχέση με την πρωτοβουλία της Κυπριακής…

17 Μαΐου, 2024

H ανακοίνωση του Υπουργείου Παιδείας για τα απειλητικά email στα σχολεία

Το Υπουργείο Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας (ΥΠΑΝ), ενημερώνει ότι μεγάλος αριθμός δημόσιων σχολείων στην Κύπρο…

17 Μαΐου, 2024

Νεκρή 77χρονη στην άσφαλτο – Την εγκατέλειψε ο οδηγός

Σε νέα θανατηφόρα οδική σύγκρουση που σημειώθηκε γύρω στις 6:00 το πρωί σήμερα στην Κοκκινοτριμιθιά,…

17 Μαΐου, 2024