Σε τροχιά εκλογών εισήλθε η Ελλάδα

a 295 Ειδήσεις
a 7283 Ειδήσεις
Θυροκολλήθηκε στη Βουλή των Ελλήνων το προεδρικό διάταγμα για τη διάλυση του σώματος και την προκήρυξη εκλογών στην Ελλάδα για τις έξι 6η Μαΐου. Η αντιμετώπιση «εξαιρετικής σημασίας εθνικά θέματα» είναι το αιτιολογικό των εκλογών που επικαλέστηκε ο Πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος… 

Πριν από το διάγγελμα που απηύθυνε προς τον ελληνικό λαό, με το οποίο ανέδειξε την κρισιμότητα των εκλογών, και προέβη σε σύντομο απολογισμό του έργου της κυβέρνησής του, ο Λουκάς Παπαδήμος είχε επισκεφθεί τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας, Κάρολο Παπούλια, και κατά το τυπικό ζήτησε τη διάλυση της Βουλής και την προκήρυξη εκλογών.

Μετά την συνάντηση, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας προχώρησε στην έκδοση του προβλεπόμενου Προεδρικού Διατάγματος για τη διάλυση της Βουλής. Ο φρούραρχος της Βουλής παρέλαβε το σχετικό έγγραφο και το θυροκόλλησε έξω από την πύλη του κτιρίου.

Στο έγγραφο αναφέρεται ότι έχοντας υπ’ όψη τις διατάξεις του άρθρου 41 παράγραφοι 2 και 3 του Συντάγματος, και την πρόταση της κυβέρνησης, που εγκρίθηκε από το Υπουργικό Συμβούλιο για την ανανέωση της λαϊκής εντολής, «διαλύουμε την Βουλή της ΙΓ’ περιόδου Προεδρευομένης Δημοκρατίας και καλούμε τους εκλογείς για την εκλογή βουλευτών την 6η Μαΐου 2012 και συγκαλούμε την Βουλή που θα προκύψει από τις εκλογές την 17η Μαίου 2012, ημέρα Πέμπτη και ώρα 11.00 πμ».

Την Τρίτη μετά το Πάσχα, ο Υπουργός Εσωτερικών Τάσος Γιαννίτσης θα συγκαλέσει τη Διακομματική Επιτροπή για τους όρους διεξαγωγής των εκλογών. Στις 20 Απριλίου αναμένεται να κατατεθούν οι υποψηφιότητες από όλα τα κόμματα, και στις 25 Απριλίου θα ανακηρυχθούν οι συνδυασμοί που θα συμμετέχουν στις εκλογές.

Νωρίτερα, κατά την τοποθέτησή του στο Υπουργικό Συμβούλιο, ο Λουκάς Παπαδήμος είπε ότι θα εισηγηθεί στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας την προκήρυξη εκλογών στις έξι Μαΐου, τονίζοντας ότι απαιτείται να ληφθούν άμεσα σημαντικές αποφάσεις για να ολοκληρωθεί και να εμπεδωθεί η προσπάθεια ανασυγκρότησης της οικονομίας.

«Σήμερα ξεκινάει επισήμως η προεκλογική περίοδος. Οι περισσότεροι από εσάς θα είστε υποψήφιοι στις εκλογές. Ως εκ τούτου θα έχετε να εκπληρώσετε δυο δύσκολους στόχους: Να ανταποκριθείτε στα καθήκοντά σας ως μέλη της κυβέρνησης και παράλληλα να μεριμνήσετε την εκλογική σας εκστρατεία ως υποψήφιοι βουλευτές. Η ταυτόχρονη υλοποίηση των δύο στόχων είναι δύσκολη, το κατανοώ. Ο δεύτερος στόχος όμως δεν πρέπει να επιτευχθεί σε βάρος του πρώτου» υπογράμμισε ο Πρωθυπουργός.