Το παρασκήνιο που οδήγησε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας στην απόφαση για μερικό ανασχηματισμό

a 4 Ειδήσεις
a 62 Ειδήσεις
Tελεσίδικη θα πρέπει να θεωρείται η απόφαση για αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα και μάλιστα σε τρία από τα πλέον νευραλγικά υπουργεία: Οικονομικών, Εσωτερικών και Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού. Η αναδόμηση του Υπουργικού Συμβουλίου τοποθετείται χρονικά «τη Δευτέρα ή το αργότερο την Τρίτη», όπως δήλωσε στην Εφημερίδα «Καθημερινή» στενός συνεργάτης του Προέδρου της Δημοκρατίας… 

Όλες οι πληροφορίες συγκλίνουν στην οριστικοποίηση της μετακίνησης του υπουργού Εσωτερικών Νεοκλή Συλικιώτη στο υπουργείο Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού, το οποίο χειρίζεται το μείζον θέμα της ενέργειας και έχει αναβαθμιστεί μετά την επιβεβαίωση της ύπαρξης υδρογονανθράκων στην κυπριακή ΑΟΖ. Τη θέση του Νεοκλή Συλικιώτη στο Υπουργείο Εσωτερικών εκτός απροόπτου θα καταλάβει η τέως δήμαρχος Λευκωσίας Ελένη Μαύρου, η οποία φέρεται να βολιδοσκοπήθηκε σχετικώς από τον γ.γ. του ΑΚΕΛ Άντρο Κυπριανού καθοδόν προς το Ισραήλ όπου μετέβη συμμετέχοντας σε αποστολή του ΑΚΕΛ.

Πονοκέφαλο αποτελεί ο αντικαταστάτης του Κίκη Καζαμία στο υπουργείο Οικονομικών. Πρόεδρος Χριστόφιας και ΑΚΕΛ, που προκρίνουν το διορισμό εξωκομματικού, φαίνεται να καταλήγουν στον κ. Βάσο Σιαρλή, Πρώτο Γενικό Διευθυντή του Συγκροτήματος της Τράπεζας Κύπρου.

Θέμα Καζαμία από τον Γενάρη
Το θέμα της παραίτησης του υπουργού Οικονομικών απασχόλησε το Προεδρικό τον περασμένο Γενάρη, συνεπεία των προβλημάτων υγείας που παρουσίασε ο Κίκης Καζαμίας. Η μόλυνση στο πόδι επέβαλλε την απουσία του για μεγάλο χρονικό διάστημα από τα υπουργικά του καθήκοντα. Ο ίδιος ενημέρωσε σχετικώς τον Πρόεδρο, ο οποίος σε καμιά περίπτωση δεν ήθελε να χάσει έναν από τους πλέον πολύτιμους συνεργάτες του σε μια τόσο κρίσιμη χρονική περίοδο.

Οι έντονες προσπάθειες του Προέδρου έπεισαν τον κ. Καζαμία να παραμείνει στη θέση του «για όσο περισσότερο χρόνο μπορεί», όπως συμφωνήθηκε μεταξύ των δύο ανδρών και την ίδια ώρα το Προεδρικό επεξεργαζόταν σχέδια ώστε να είναι έτοιμο για αλλαγή στο υπουργείο Οικονομικών, είτε με μετακίνηση άλλου υπουργού είτε με διορισμό προσώπου εκτός κυβέρνησης.

Η ρήξη με την υπουργό Εμπορίου
Σ’ όλο αυτό το χρονικό διάστημα ο Κίκης Καζαμίας επανέφερε στον Πρόεδρο το θέμα της αντικατάστασής του, επικαλούμενος την υγεία του και την ανάγκη για ξεκούραση, όπως του συνέστησαν οι γιατροί του. Την ίδια όμως ώρα ο υπουργός διεκπεραίωνε με επιτυχία τις διάφορες «ειδικές αποστολές» που αναλάμβανε, με κορυφαία πρόκληση τη ανακοπή της αρνητικής πορείας της οικονομίας.

Κι ενώ το Προεδρικό απασχολούσε το θέμα της εξεύρεσης αντικαταστάτη του υπουργού Οικονομικών σε περίπτωση που η παραίτηση Καζαμία θα ήταν μονόδρομος, ένα άλλο πρόβλημα ήρθε να προστεθεί εντός του κυβερνητικού σχήματος εξαιτίας παραπόνων «για την αποδοτικότητα», (σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές), της υπουργού Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού Πραξούλας Αντωνιάδου στο θέμα του φυσικού αερίου.

Το ζήτημα αυτό προέκυψε πριν από τρείς περίπου βδομάδες και αποτέλεσε το αντικείμενο συζήτησης μεταξύ του Προέδρου Χριστόφια και της υπουργού, συζήτηση η οποία στην ουσία επιβεβαίωσε την ύπαρξη χάσματος για τους χειρισμούς στο θέμα του φυσικού αερίου και όχι μόνον. Τα «μηνύματα δυσαρέσκειας» που κατέφθαναν στο προεδρικό για την κ. Αντωνιάδου για το χειρισμό ενός τόσο σοβαρού θέματος, στο οποίο κυβέρνηση και κυβερνών κόμμα επενδύουν τα μέγιστα, λειτούργησαν καταλυτικά σε βάρος της υπουργού, η οποία δεν έκρυψε την ενόχλησή της και δήλωσε έτοιμη για παραίτηση.

Μετά τα δεδομένα που δημιούργησε αυτό το θέμα, ο Πρόεδρος είχε πάρει την τελεσίδικη απόφαση για αντικατάσταση της κ. Αντωνιάδου και σε συνδυασμό με την επιμονή Καζαμία για αποχώρηση, άρχισε προσανατολίζεται στην ιδέα για αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα, οι οποίες οριστικοποιήθηκαν μετά από διαβούλευση του Προέδρου με την ηγεσία του ΑΚΕΛ. Οι ανακοινώσεις επρόκειτο να γίνουν μετά από λίγες μέρες. Ωστόσο, η αποκάλυψη των προεδρικών προθέσεων από τον «Φιλελεύθερο» την Πέμπτη, επίσπευσε τις διαδικασίες.

Η επιλογή των προσώπων
Ως επικεφαλής της εξ υπουργών επιτροπής για το θέμα της ενέργειας αλλά και λόγω της εμπιστοσύνης με την οποία περιβάλλεται από Πρόεδρο και ΑΚΕΛ, ο Νεοκλής Συλικιώτης πληρούσε τις προδιαγραφές για το υπουργείο Εμπορίου ώστε να χειρίζεται το θέμα του φυσικού αερίου, το οποίο, πέραν της πολιτικής του διάστασης, έχει και τεράστιες οικονομικές προεκτάσεις.

Τις ίδιες προδιαγραφές έκριναν σε Προεδρικό και ΑΚΕΛ ότι πληροί και η Ελένη Μαύρου για το υπουργείο Εσωτερικών, λόγω, μεταξύ άλλων, και της εμπειρίας που διαθέτει σε θέματα τοπικής αυτοδιοίκησης και άλλα που εμπίπτουν στο χαρτοφυλάκιο του ΥΠΕΣ, τόσο από την κοινοβουλευτική της παρουσία όσο και από τη θητεία της ως δημάρχου Λευκωσίας.

Aπό εκεί και πέρα, προβληματισμός υπήρχε –και υπάρχει- για τον άνθρωπο που θα διαδεχθεί τον Κίκη Καζαμία στο υπουργείο Οικονομικών, σε μια περίοδο που οι κινήσεις του άρχισαν να διορθώνουν τις αρνητικές επιδόσεις της κυβερνητικής πολιτικής σε θέματα οικονομίας και ετύγχαναν στήριξης από τους θεσμικούς αξιωματούχους και παράγοντες της οικονομίας, τόσο στην Κύπρο όσο και στο εξωτερικό.

Η αποκατάσταση των διαταραγμένων σχέσεων κυβέρνησης και ΑΚΕΛ με τον Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας, η εμπιστοσύνη με την οποία τον περιέβαλλαν οι κυρίαρχοι παίκτες του τραπεζικού συστήματος και ασφαλώς η αποτελεσματική πολιτική του σε πολλά ζητήματα, με κορυφαίο την επίτευξη της συμφωνίας για φορολόγηση της εκκλησιαστικής περιουσίας, θέμα το οποίο κανένας από τους προκατόχους του δεν μπόρεσε να κλείσει εδώ και δεκαετίες, καθιστούσαν τον Κίκη Καζαμία απαραίτητο για την κυβέρνηση στον τελευταίο αυτό χρόνο της θητείας της, εξού και οι πιέσεις για παραμονή του στο κυβερνητικό σχήμα.

Η επικείμενη ανάληψη της Προεδρίας της Ε.Ε. και κυρίως οι σχεδιασμοί για τις προεδρικές εκλογές, με το όνομα του Κίκη Καζαμία να ακούγεται μεταξύ άλλων ως επιλογή του ΑΚΕΛ σε περίπτωση μη διεκδίκησης επανεκλογής από τον Πρόεδρο Χριστόφια, ήταν δύο από τους λόγους για τους οποίους η παραίτησή του, και μάλιστα με επίκληση λόγων υγείας έσκασε σαν βόμβα προκαλώντας απορίες με αρκετή δόση καχυποψίας.

Οι διαφορετικές αντιλήψεις του Κίκη Καζαμία με τον Πρόεδρο αλλά και το κόμμα του σε σειρά ζητημάτων, (όπως για παράδειγμα το θέμα του καζίνο), είναι όντως υπαρκτές, ωστόσο, σύμφωνα με όλες τις πληροφορίες, δεν είναι τόσο έντονες ώστε να λειτουργήσουν ως αιτία ή ως αφορμή για την παραίτησή του, η οποία, όπως όλα τα στοιχεία συγκλίνουν, έχει ως αφετηρία την κατάσταση της υγείας του υπουργού Οικονομικών και την ανάγκη για μετάβαση στο εξωτερικό για θεραπεία.

Πηγή: ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ