“Σε ευχαριστούμε Γλαύκο…”

a 30 Ταρακουνήματα
a 3320 Ταρακουνήματα

Του Σταύρου Ι. Χαραλάμπους:

(Το πιο κάτω άρθρο μου, δημοσιεύτηκε στις 7 Μαρτίου 2003 στην εφημερίδα “Αλήθεια” και το αναδημοσιεύω ως ένδειξη τιμής και εκτίμησης προς τον άξιο ηγέτη μας ΓΛΑΥΚΟ ΚΛΗΡΙΔΗ που μας έφυγε την περασμένη Παρασκευή. Αιωνία ας είναι η μνήμη του.)

Δεν μπορούσα με την αποχώρηση του Γλαύκου Κληρίδη από την προεδρία της Κυπριακής Δημοκρατίας, να μην γράψω ως ένας πολίτης αυτού του τόπου, δυο λόγια για το μεγάλο αυτό ηγέτη.

Από μικρός, τότε στα 1976, όταν ο Γλαύκος Κληρίδης ίδρυσε το Δημοκρατικό Συναγερμό, αλλά και μετά στην εφηβική μου ηλικία, ο λόγος αυτού του ανθρώπου με συνέπαιρνε και με ενέπνεε. Μου έδινε φως μέσα στο σκοταδισμό της εποχής εκείνης. Η ανθρωπιά του, η μετριοπάθειά του, η εξυπνάδα του, η οξυδέρκειά του η καλοσύνη του, η μειλιχιότητά του, η εμπειρία του και η καθοδήγηση που έδινε τόσο στην νεολαία αλλά και σ’ ολόκληρο τον Κυπριακό λαό με ενέπνεε.

Με έκαναν πραγματικά να πιστέψω αλλά και να εμπιστευτώ αυτόν τον άνθρωπο, αυτόν το μεγάλο ηγέτη. Πρωτοπόρος τότε μέσα από τις επάλξεις της ΝΕΔΗΣΥ και σε κάθε εκλογική μάχη που έδινε ο Γλαύκος Κληρίδης ήμουν ο αφισοκολλητής, ο προπαγανδιστής, ο κήρυκας της πολιτικής και των νέων ιδεών που έφερνε ο Γλαύκος Κληρίδης.

Έδωσα και εγώ μαζί με χιλιάδες άλλους ΝΕΔΗΣΥτες πολλές εκλογικές μάχες για να επικρατήσει τόσο η παράταξη αλλά και οι ιδέες του Γλαύκου Κληρίδη. Δεν θα ξεχάσω όμως, ποτέ στην ζωή μου όταν το Φεβρουάριο του 1988 ο Γλαύκος Κληρίδης έχασε τις εκλογές από τον Γιώργο Βασιλείου. Την επόμενη μέρα ο Γλαύκος Κληρίδης κάλεσε την νεολαία της ΝΕΔΗΣΥ στα κεντρικά γραφεία του κόμματος στη Λευκωσία γιατί ήθελε να της μιλήσει.

Μέσα στην κατάμεστη και πάλλουσα αίθουσα, νέοι και νέες ΝΕΔΗΣΥτες απ’ όλη την Κύπρο και παρά την ήττα ζητωκραυγάζαμε υπέρ του Γλαύκου Κληρίδη και της πολιτικής του. Εμφανώς συγκινημένος από τις εκδηλώσεις αγάπης προς το πρόσωπό του, ο Γλαύκος Κληρίδης με τρεμάμενη φωνή μας είπε: “Αντλώ τη δύναμή μου από εσάς τους νέους και παρά την χθεσινή ήττα, μου δίνετε θάρρος για να προχωρήσω και να επιμείνω για υλοποίηση αυτού του ωραίου αγώνα, που μαζί θα πρέπει να τελειώσουμε.”

Ήταν τότε που ράγιζαν καρδιές. Όλοι κλαίγαμε σαν μικρά παιδιά, διαβεβαιώνοντας ότι την επόμενη φορά θα δουλέψουμε και θα αγωνιστούμε για να δούμε στην εξουσία τον Γλαύκο Κληρίδη. Και ΤΑ ΚΑΤΑΦΈΡΑΜΕ. Τα καταφέραμε το Φεβρουάριο του 1993. Ο Γλαύκος Κληρίδης ήταν ο εκλεγμένος πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας. Είδα τότε, ότι τα όνειρά μου και τα όνειρα χιλιάδων νέων θα μπορούσαν να υλοποιηθούν. Θα μπορούσαν τα σοφά λόγια και η σωστή πολιτική του Γλαύκου Κληρίδη να μετουσιωθούν σε πράξη. Για να επιστρέψουν οι πρόσφυγες στα σπίτια τους, για να φύγουν τα τουρκικά στρατεύματα κατοχής, για να φύγουν οι έποικοι, για να φύγει η σημαία του αίσχους, από τον Πενταδάκτυλου. Για να δούμε, τέλος την Κύπρο μας μέσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση μαζί με την Ελλάδα, ώστε να ευοδωθούν οι πόθοι και τα οράματα ενός λαού, μιας πατρίδας.

Και ο Γλαύκος Κληρίδης με τη μαεστρία του αλλά και την σωστή πολιτική του έκτιζε καθημερινά χαλίκι με χαλίκι πέτρα με πέτρα αυτά τα οράματα, αυτές τις φιλοδοξίες. Και τα κατάφερε. Μαζί με την Ελλάδα και το λαό του οδήγησε το σκάφος που λέγεται Κύπρος στο λιμάνι της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με ασφάλεια και σιγουριά.

Παράλληλα ο Γλαύκος Κληρίδης με τη σωστή πολιτική του κατάφερε να φέρει τόσο κοντά την επανένωση της πατρίδας μας. Κατάφερε να πείσει τους Τουρκοκύπριους για την πολιτική του και να τους ξεσηκώσει ενάντια στην τυχοδιωκτική πολιτική του Ντενκτάς. Ενάντια στο τουρκικό κατεστημένο.

Είναι γι’ αυτό που βλέπουμε τους χιλιάδες Τουρκοκύπριους συμπατριώτες μας να ξεχύνονται στους δρόμους και με συλλαλητήρια και άλλες εκδηλώσεις να ζητούν την παραίτηση του Ντενκτάς και την επανένωση της Κύπρου μας. Αυτά τα κοσμοϊστορικά γεγονότα, που για πρώτη φορά συγκλονίζουν τον Κυπριακό λαό, δεν είναι τυχαία. Είναι το αποτέλεσμα της σωστής πολιτικής της δεκαετούς διακυβέρνησης αυτού του τόπου από τον Γλαύκο Κληρίδη. Κι αν δεν τον άφησαν κάποιοι να ολοκλήρωσει το έργο του, δεν ζημίωσαν τον ίδιο αλλά την Κύπρο μας. Γι’ αυτό και η ιστορία θα τους καταγράψει σαν αχάριστους, μικρόψυχους και πολιτικούς νάνους μπροστά σ’ αυτό τον αδιαμφισβήτητο και άξιο ηγέτη Γλαύκο Κληρίδη.

Σ’ ευχαριστούμε και σ’ ευγνωμονούμε Γλαύκο Κληρίδη για ότι προσέφερες στην πατρίδα. Σ’ ευχαριστούμε Γλαύκο Κληρίδη και σε διαβεβαιώνουμε ότι χιλιάδες θα είναι αυτοί που θα συνεχίσουν τη δική σου πολιτική, το δικό σου αγώνα για την εκπλήρωση των πόθων και των οραμάτων όλων των Κυπρίων (Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων) που δεν ήταν άλλα από την επανένωση της Κύπρου μας, την ένταξη μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση και την ευημερία αυτού του λαού.”

Σταύρος Χαραλάμπους