Μαθήματα καλής συμπεριφοράς για δημόσιους υπαλλήλους

Μαθήματα καλής συμπεριφοράς κάνει σε Έκθεση της η Επίτροπος Διοικήσεως Ελίζα Σαββίδου η οποία ενεργώντας ως Αρχή κατά των Διακρίσεων ερεύνησε παράπονο το οποίο υπέβαλε στο γραφείο της αλλοδαπός συριακής καταγωγής, ο οποίος φέρεται να μην κατάφερε να συνεννοηθεί με λειτουργούς του Γραφείου Εργασίας το οποίο επισκέφθηκε αρκετές φορές μέχρι να εξυπηρετηθεί. Ο αλλοδαπός προσπαθούσε να εξασφαλίσει την εγγραφή του ως άνεργος εξαιτίας σοβαρών προβλημάτων που αντιμετώπιζε, για σκοπούς εξασφάλισης του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος.

Μάλιστα, όπως επισημαίνει η Επίτροπος, και στις αναφορές τους οι λειτουργοί κατέγραψαν αρκετές φορές ότι ο εν λόγω αλλοδαπός «έκανε ότι δεν καταλάβαινε». Η Ελίζα Σαββίδου, αν και αναφέρει στην έκθεση της ότι ενδεχομένως λόγω της μη γνώσης της ελληνικής γλώσσας από τον αλλοδαπό, ο ίδιος να εξέλαβε με λάθος τρόπο τη συμπεριφορά των δημοσίων λειτουργών, υποστηρίζει ότι οι δημόσιοι υπάλληλοι είναι υποχρεωμένοι από τον νόμο να καταβάλλουν όλες τους τις δυνάμεις ώστε να γίνονται απόλυτα κατανοητοί από τον πολίτη.

Το γεγονός «ότι η θέση της υπηρεσίας ήταν ότι σε διάφορες επισκέψεις του καταγγέλλοντα στα Γραφεία της, αυτός «έκανε ότι δεν καταλάβαινε» θεωρώ ότι καταδεικνύει το πρόβλημα επικοινωνίας που προέκυψε γεγονός που δεν μπορεί να αποκλείσει το ενδεχόμενο η μεταχείριση που ο καταγγέλλων έτυχε να μην ήταν η πρέπουσα και να τον οδήγησε στο συμπέρασμα ότι η μη εγγραφή του, σχετιζόταν με τη μη γνώση, από πλευράς του, της Ελληνικής και συνακόλουθα της καταγωγής του», αναφέρεται στην έκθεση.

Το ότι ο καταγγέλλων, προσθέτει, «δεν έχει καλή γνώση της Ελληνικής και κατ’ επέκταση πολύ πιθανόν πραγματικά να μην κατανοούσε πλήρως τα όσα λέγονταν από τους εμπλεκόμενους λειτουργούς, θεωρώ ότι προκύπτει από το ότι σε δύο περιπτώσεις αυτός προσήλθε στην Υπηρεσία με άτομα που γνώριζαν ελληνικά και μπορούσαν να μεταφράζουν».

«Θεωρώ, υπαρκτό το ενδεχόμενο το γενικότερο κλίμα που επικρατούσε κατά την εξυπηρέτηση του καταγγέλλοντα να ήταν εκτός του ενδεδειγμένου πλαισίου συμπεριφοράς δημοσίων λειτουργών έναντι πολιτών και ως τέτοιο, να δημιούργησε λανθασμένες εντυπώσεις στον ίδιο, αναφέρει η Ελίζα Σαββίδου και συνεχίζει καταγράφοντας τους κανόνες που οι δημόσιοι υπάλληλοι θα πρέπει να ακολουθούν κατά την εξυπηρέτηση των πολιτών.

«Στην κυπριακή έννομη τάξη ο νόμος για τη λειτουργία της δημόσιας υπηρεσίας υπαγορεύει στον δημόσιο υπάλληλο υποχρεώσεις και συμπεριφορές, που κυρίως αφορούν τη σχέση του με το κοινό. Ορίζει συγκεκριμένα ότι ο δημόσιος υπάλληλος: συμπεριφέρεται με ευπρέπεια, ευγένεια και ειλικρίνεια. Δεν ενεργεί ή συμπεριφέρεται με τρόπο που δυνατό να δυσφημίσει το κύρος της Δημόσιας Υπηρεσίας γενικά, ή τη θέση του, ειδικά, ή που δυνατό να τείνει σε κλονισμό της εμπιστοσύνης του κοινού στη δημόσια υπηρεσία, καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια για εξυπηρέτηση του κοινού με τρόπο αντικειμενικό, δίκαιο, απροσωπόληπτο και αμερόληπτο».

Καταλήγοντας η Επίτροπος Διοικήσεως αναφέρει ότι δεν είναι η πρώτη φορά που το Γραφείο της χειρίζεται παράπονα/καταγγελίες που σχετίζονται με συμπεριφορά λειτουργών Επαρχιακών ή Τοπικών γραφείων Εργασίας προς πολίτες και μάλιστα πολίτες μη Κυπριακής υπηκοότητας ή καταγωγής.

«Το γεγονός αυτό ενισχύει κατά την άποψή μου, την ανάγκη να αποδοθεί από την υπηρεσία η δέουσα σημασία στο θέμα της συμπεριφοράς των λειτουργών της προς το κοινό, υπό το φως των αρχών και κανόνων που προαναφέρονται, με στόχο τη βελτίωση της εξυπηρέτησης του πολίτη και την ενίσχυση της χρηστής διοίκησης και την ενδυνάμωση των σχέσεων κράτους-πολίτη», υπογραμμίζει η Ελίζα Σαββίδου.

Πηγή: Φιλελεύθερος

Ροη Ειδησεων

Θεόδωρος Πυρίλλης: “Δε χρωστάω τίποτα σε κανένα κόμμα” (ΒΙΝΤΕΟ-ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ)

Ο Δήμαρχος Παραλιμνίου Θεόδωρος Πυρίλλης καλεσμένος στην εκπομπή Famagusta Talks με τη Γαβριέλλα Ζάρτηλα. Μιλάει…

18 Μαΐου, 2024

Κουμής: Εντός των στόχων μας τα στατιστικά στοιχεία των αφίξεων

Τα στατιστικά στοιχεία αφίξεων του πρώτου τετραμήνου του 2024 καταδεικνύουν ότι είμαστε μέσα στους στόχους…

17 Μαΐου, 2024

Κιβωτός του Κόσμου: Ξεκίνησε η δίκη του πατέρα Αντώνιου για τις κακοποιήσεις παιδιών

Με την κατάθεση της Σαμάνθας Στρατιδάκη, η οποία είναι ειδική επιστήμονας στον Συνήγορο του Πολίτη…

17 Μαΐου, 2024

Υπουργός Εσωτερικών: «Ταύτιση απόψεων στην Υπουργική»

Από τη σημερινή συζήτηση καταγράφεται η ταύτιση απόψεων σε σχέση με την πρωτοβουλία της Κυπριακής…

17 Μαΐου, 2024

H ανακοίνωση του Υπουργείου Παιδείας για τα απειλητικά email στα σχολεία

Το Υπουργείο Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας (ΥΠΑΝ), ενημερώνει ότι μεγάλος αριθμός δημόσιων σχολείων στην Κύπρο…

17 Μαΐου, 2024

Νεκρή 77χρονη στην άσφαλτο – Την εγκατέλειψε ο οδηγός

Σε νέα θανατηφόρα οδική σύγκρουση που σημειώθηκε γύρω στις 6:00 το πρωί σήμερα στην Κοκκινοτριμιθιά,…

17 Μαΐου, 2024