Απάτες με εισαγωγή μεταχειρισμένων οχημάτων

Απάτη με την εισαγωγή μεταχειρισμένων οχημάτων από την Ιαπωνία, οι διαστάσεις της οποίας θα διαφανούν με την εξέλιξη των ελέγχων, διαπίστωσε το Τμήμα Οδικών Μεταφορών και για τις οποίες ενημερώνεται σήμερα η Γενική Εισαγγελία.

Η απάτη που όπως φαίνεται δεν αποτελεί μεμονωμένο περιστατικό αλλά εξαπλώνεται σε μικρό αριθμό εισαγωγέων μεταχειρισμένων οχημάτων από την Ιαπωνία, γίνεται με την εισαγωγή ψευδών στοιχείων στα έγγραφα των οχημάτων.

Συγκεκριμένα, η ημερομηνία κατασκευής που εμφανίζεται κατά την εισαγωγή και εγγραφή είναι κατά πολύ νεότερη της πραγματικής.

Ήδη από τις έρευνες του Τμήματος Οδικών Μεταφορών, κατά τις οποίες εξασφαλίστηκαν έγγραφα τεχνικών ελέγχων εισαγόμενων μεταχειρισμένων οχημάτων, από τα οποία είναι φανερό ότι αριθμός -για την ώρα- οχημάτων, έχουν περάσει από τους εκεί περιοδικούς τεχνικούς ελέγχους πριν την ημερομηνία κατασκευής τους όπως εμφανίζεται στα έγγραφα, που παρουσιάζονται στην Κύπρο για εγγραφή τους.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες του «Φ», ο υπουργός Συγκοινωνιών, Μάριος Δημητριάδης, μετά την ενημέρωση της οποίας έτυχε από τον διευθυντή του ΤΟΜ, Σωτήρη Κολέτα, έδωσε οδηγίες για να ενημερωθεί σχετικά η Γενική Εισαγγελία ώστε είτε να εμπλακεί απευθείας η Αστυνομία είτε να δοθούν οδηγίες για το πώς θα χειριστεί περαιτέρω το θέμα το ΤΟΜ και το Υπουργείο Συγκοινωνιών.

Ο υπουργός Συγκοινωνιών, κληθείς χθες από τον «Φ» να σχολιάσει το θέμα, περιορίστηκε να σημειώσει λακωνικά ότι αυτό ερευνάται και έδωσε οδηγίες να ενημερωθεί η Γενική Εισαγγελία.

Ο διευθυντής του ΤΟΜ, Σωτήρης Κολέτας, από την πλευρά του, επιβεβαίωσε επίσης λακωνικά, ότι γίνονται έρευνες από το Τμήμα και πως για τις μέχρι τώρα διαπιστώσεις έχει ενημερωθεί το Υπουργείο Συγκοινωνιών για τα περαιτέρω.

Επίσης, πάρα πολλές είναι οι περιπτώσεις που διαπιστώνεται κατά τις έρευνες του ΤΟΜ, ότι οι ενδείξεις για τα χιλιόμετρα είναι πολύ πιο ψηλές απ’ ό,τι οι ενδείξεις των κοντέρ κατά την εισαγωγή των οχημάτων. Ερευνάται κατά πόσο γίνεται και παρέμβαση και στα κοντέρ ώστε να μειώνονται σημαντικά τα χιλιόμετρα στη σχετική ένδειξη κάθε αυτοκινήτου, αλλά και στα συνοδευτικά έγγραφα σε σχέση με τα πραγματικά κι αν οι αλλοιώσεις γίνονται πριν ή κατά την εισαγωγή.

Σύμφωνα με εξηγήσεις που δίνονται από κάποιους εισαγωγείς, στα οχήματα αναγράφονται τα πραγματικά χιλιόμετρα και η αναφορά σε περισσότερα χιλιόμετρα γίνεται μόνο σε έγγραφα εντός Ιαπωνίας, επειδή έτσι έχουν οφέλη οι εκεί πωλητές, με επιδοτήσεις που λαμβάνουν με την εξαγωγή μεταχειρισμένων οχημάτων.

Στελέχη του ΤΟΜ, έκαναν εφόδους την περασμένη εβδομάδα σε σειρά μάντρες και ελεγχόμενους χώρους εισαγόμενων οχημάτων, για τη συγκέντρωση περαιτέρω στοιχείων, κάτι που προκάλεσε έντονες αντιδράσεις από πλευράς ορισμένων εισαγωγέων μεταχειρισμένων οχημάτων.

Πηγή: «Φιλελεύθερος»

Ροη Ειδησεων

Πιέρο Φασίνο: Να ξανακάνουμε το Βαρώσι μια ζωντανή πόλη

«Το Βαρώσι δεν θα πρέπει να είναι πλέον μια πόλη-φάντασμα. Είναι λυπηρό το γεγονός ότι…

15 Μαΐου, 2024

ΟΣΑΚ: Σε οριακά αποθέματα τα ενέσιμα σκευάσματα για διαβήτη

Η Ομοσπονδία Συνδέσμων Ασθενών Κύπρου (ΟΣΑΚ) απευθύνει έκκληση στο κοινό αλλά και στους γιατρούς, για…

15 Μαΐου, 2024

ΠτΔ: «Απαράδεκτη» η παρότρυνση Νασράλα – Αυξήθηκαν οι έλεγχοι για μεταναστευτικό

Η Κυβέρνηση έχει πράξει πολλά στο μεταναστευτικό και θα συνεχίσει, δηλώνει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας…

15 Μαΐου, 2024

Europol: Υποχρέωσή μας η συνδρομή στις προσπάθειες της Κυπριακής Δημοκρατίας για μεταναστευτικό

Είναι υποχρέωσή μας η συνδρομή στις προσπάθειες της Κυπριακής Δημοκρατίας για το μεταναστευτικό δήλωσε ο…

15 Μαΐου, 2024

Υπ.Δικαιοσύνης: Μετά από αξιολόγηση πληροφοριών η αύξηση μέτρων στην πράσινη γραμμή

Η αύξηση των μέτρων κατά μήκος της πράσινης γραμμής έγινε στα πλαίσια αξιολόγησης σχετικής πληροφόρησης,…

15 Μαΐου, 2024

Δημήτρης Σταρόβας: Στην εντατική μετά από εγκεφαλικό επεισόδιο

Στο νοσοκομείο μετά από εγκεφαλικό επεισόδιο ο Δημήτρης Σταρόβας. Νοσηλεύεται, σύμφωνα με πληροφορίες, στη ΜΕΘ…

15 Μαΐου, 2024