Η πρόταση για την Αμμόχωστο κερδίζει έδαφος

a 94 Ειδήσεις
a 3885 Ειδήσεις

Τους άξονες της πολιτικής τους σε Κυπριακό, Οικονομία και εξωτερική πολιτική, ανέλυσε ενώπιον των αποδήμων ο πρόεδρος Αναστασιάδης, δίνοντας το μήνυμα που ο ίδιος επιθυμεί να μεταφέρουν στις χώρες όπου διαμένουν και δραστηριοποιούνται.

Η πρώτη ανάλυση της πολιτικής της Κυβέρνησης έγινε στη διάρκεια της έναρξης των εργασιών του 17ου παγκόσμιου συνεδρίου αποδήμων Κυπρίων, οι εργασίες του οποίου ξεκίνησαν χθες στη Λευκωσία.

Η δεύτερη και πιο ενδελεχής έγινε στη διάρκεια συνάντησης του προέδρου της Δημοκρατίας με τις ηγεσίες των αποδήμων Κυπρίων.

Το πρώτο σημείο αναφοράς του προέδρου Αναστασιάδη είναι ο σημερινός ρόλος της Κύπρου σε συνάρτηση και με τις εξελίξεις στη γύρω περιοχή. Υπογράμμισε το σταθεροποιητικό ρόλο που διαδραματίζει η Κύπρος στην περιοχή τονίζοντας παράλληλα τη αναβάθμιση της στρατηγικής σημασίας της χώρας. Σύμφωνα με τον κ. Αναστασιάδη, τα δεδομένα αυτά, σε συνάρτηση και με την ανακάλυψη των κοιτασμάτων στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας, «προσφέρουν στην Κύπρο μοναδικά πλεονεκτήματα που αναγνωρίζονται σήμερα τόσο σε ευρωπαϊκό όσο και σε διεθνές επίπεδο». Υπέδειξε ότι αυτό τον ρόλο της Κύπρου προβάλλει σήμερα η Κυβέρνηση και κάλεσε τους απόδημους να το προτάξουν στις χώρες όπου φιλοξενούνται. Περαιτέρω ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ανέφερε ότι «η χώρα μας αποτελεί σήμερα σταθεροποιητικό παράγοντα στην ιδιαιτέρως σημαντική περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου» και διαμήνυσε πως θα συνεχιστούν οι πολιτικές σύσφιγξης και ενδυνάμωσης των σχέσεων μεταξύ Κύπρου και Ισραήλ αλλά και με τις ΗΠΑ. Σημείωσε τη σημασία που έχει η ανάπτυξη των σχέσεων με τις δύο αυτές χώρες αλλά και με όλες τις άλλες φίλες χώρες της Κύπρου για να παρέμβουν υποβοηθώντας «έτσι ώστε να πετύχουμε μια νέα δυναμική και κινητικότητα στην αντιμετώπιση του κυπριακού προβλήματος».

Το δεύτερο σημείο αναφοράς του Προέδρου ήταν το Κυπριακό, όπου επανέλαβε ότι έχει σημασία να αρχίσουν διαπραγματεύσεις οι οποίες να είναι κατάλληλα προετοιμασμένες ώστε να οδηγήσουν σε θετικό αποτέλεσμα. Αφού υπογράμμισε ότι η διαδικασία επίλυσης του Κυπριακού συνεχίζεται υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών τόνισε παράλληλα πως «η όποια νέα διαδικασία δεν θα πρέπει να παραγνωρίζει την ιδιότητά μας ως ευρωπαϊκό κράτος και σ’ αυτό το πλαίσιο απαιτείται ουσιαστική εμπλοκή της ίδιας της ΕΕ». Περαιτέρω ανέφερε πως υπάρχουν συγκεκριμένες θέσεις και απόψεις που μπορούν να οδηγήσουν σε θετικά αποτελέσματα για όλους, Ελληνοκύπριους και Τουρκοκύπριους. Σ’ ό,τι αφορά στην Αμμόχωστο, ανέφερε ότι από τα μηνύματα που λαμβάνει η πρότασή του «γίνεται απ’ όλους διεθνώς αποδεκτή και ερμηνεύεται ως απτή ένδειξη της θέλησή μας για να εξέλθει το Κυπριακό από το σημερινό αδιέξοδο». Υπογράμμισε την ίδια ώρα πως δεν θέλει να δώσει ψευδαισθήσεις ότι «βρισκόμαστε προ του σταδίου επιτυχίας του στόχου μας».

Τρίτο σημείο αναφοράς ήταν οι προσπάθειες αναστήλωσης της Οικονομίας, στέλνοντας το μήνυμα ότι η Κύπρος θα καταφέρει να σταθεί και πάλι στα πόδια της. Στάθηκε επίσης και στις ανάγκες που πρέπει να γίνουν σ’ ό,τι αφορά στη λειτουργία του κράτους.

Οι εξελίξεις στο Κυπριακό και η κατάσταση της Οικονομίας ήταν στο επίκεντρο των χαιρετισμών που απηύθυναν στο συνέδριο των αποδήμων και οι αρχηγοί των κοινοβουλευτικών κομμάτων. Ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου τόνισε πως «ποτέ προηγουμένως δεν είχαμε να αντιμετωπίσουμε τόσες συσσωρευμένες προκλήσεις και τόσα αδιέξοδα, τόσο σε εθνικό όσο και σε οικονομικό επίπεδο». Ο γενικός γραμματέας του ΑΚΕΛ, Άντρος Κυπριανού, υπογράμμισε πως τα προβλήματα στην οικονομία επιβαρύνουν τις προσπάθειες που καταβάλλονται για την επίλυση του Κυπριακού. Ο πρόεδρος του ΔΗΚΟ Μάριος Καρογιάν τόνισε πως κύριο ζητούμενο πρέπει να είναι η εμβάθυνση της συνεργασίας μεταξύ πολιτικής ηγεσίας και των αποδήμων. ΕΔΕΚ, ΕΥΡΩΚΟ και Οικολόγοι στις δικές τους παρεμβάσεις ενώπιον των αποδήμων εξέφρασαν την αντίθεσή τους σε εμπλοκή της εκμετάλλευσης του φυσικού αερίου στις διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό.

Ομήρου: Οφθαλμοφανείς οι κίνδυνοι

Στην κρισιμότητα των στιγμών που διέρχεται η Κύπρος αναφέρθηκε ο πρόεδρος της Βουλής Γιαννάκης Ομήρου, χαιρετίζοντας την έναρξη των εργασιών του συνεδρίου των αποδήμων Κυπρίων στη Λευκωσία και επισημαίνοντας πως «οι κίνδυνοι είναι οφθαλμοφανείς. Χρειάζεται συστράτευση δυνάμεων, συλλογικότητα και συντονισμός ενεργειών και δράσης. Ο αγώνας μας είναι αγώνας ζωής, είναι αγώνας δικαίου και σε τέτοιους αγώνες δεν επιτρέπεται αποτυχία. Χρέος μας η διεκδίκηση των στοιχειωδών δικαιωμάτων του λαού μας, η ανάδειξη της πραγματικής φύσης της κυπριακής κρίσης και η απαίτηση για εφαρμογή των αρχών του Διεθνούς και του Ευρωπαϊκού Δικαίου». Με εκτενείς αναφορές στο Κυπριακό και στις προσπάθειες επανέναρξης διαπραγματεύσεων προς επίλυση του προβλήματος, ο κ. Ομήρου αναφέρθηκε και στην οικονομική κρίση, δηλώνοντας ότι «για τη σημερινή κατάσταση της κυπριακής οικονομίας, ιδιαίτερα στον tραπεζικό τομέα, υπάρχουν τεράστιες ευθύνες και ασφαλώς επιβάλλεται ο καταλογισμός ευθυνών και η προσαγωγή των υπαιτίων ενώπιον της Δικαιοσύνης».