Φτιάξε το νέο λογότυπο του Φεστιβάλ Πατάτας Αυγόρου

CEB11 6 Γεωργία, Διαγωνισμοί, Ειδήσεις, Νέα Αμμοχώστου
CEB11 8 Γεωργία, Διαγωνισμοί, Ειδήσεις, Νέα Αμμοχώστου

Ανοικτό Διαγωνισμό του επίσημου λογοτύπου του 5ου Παγκύπριου Φεστιβάλ Πατάτας Αυγόρου διοργανώνει η Οργανωτική Επιτροπή Φεστιβάλ Πατάτας.

Το Φεστιβάλ θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 22 Ιουλίου 2017 στην αυλή του Α’ Δημοτικού Σχολείου Αυγόρου και σε αυτό οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να δοκιμάσουν το τοπικό προϊόν της επαρχίας αλλά και να διασκεδάσουν σε ένα παραδοσιακό καλλιτεχνικό πρόγραμμα.

CEB1 38 Γεωργία, Διαγωνισμοί, Ειδήσεις, Νέα Αμμοχώστου

ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΥ:

1. ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ
Ο Διαγωνισμός είναι ανοιχτός για όλους όσους επιθυμούν να συμμετάσχουν: Γραφίστες, Διαφημιστικά Γραφεία, Φοιτητές Γραφικών Τεχνών / Επιστημών αλλά και για μη ειδικούς.

2. ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΥ
Για ερωτήματα που ενδεχομένως προκύψουν σχετικά με τον διαγωνισμό, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθυνθούν στην ηλεκτρονική διεύθυνση: festivalpatatas@gmail.com

3. ΜΟΡΦΗ ΚΑΙ ΧΡΗΣΗ ΛΟΓΟΤΥΠΟΥ
Το Λογότυπο πρέπει:
• Να είναι πρωτότυπο και μοναδικό, όπως ορίζεται στον Περί του Δικαιώματος Πνευματικής Ιδιοκτησίας Νόμο, του 1976 περιλαμβανομένων όλων των τροποποιήσεων του μέχρι σήμερα.
• Να προσελκύει την προσοχή και να ενισχύει την εικόνα και τον ρόλο του « 5ου Παγκύπριο Φεστιβάλ Πατάτας»
• Να είναι αναγνωρίσιμο, φρέσκο, δυναμικό και επιδεκτικό σε σμίκρυνση και σε μεγέθυνση χωρίς να χάνει την επικοινωνιακή του δύναμη, να είναι λειτουργικό στη χρήση του ώστε να μπορεί να αναπαραχθεί σε οποιαδήποτε εφαρμογή (π.χ. πινακίδες, σημαίες, αυτοκόλλητα, σφραγίδες, κάρτες, επιστολές, φάκελοι αλληλογραφίας, ιστοσελίδα, κοινωνικά δίκτυα) κ.λπ.
• Δεν υπάρχει περιορισμός σε ότι αφορά τη γραμματοσειρά.
• Τα κύρια χρώματα που θα χρησιμοποιηθούν θα πρέπει να είναι το καφέ και το πράσινο, χρώματα τα οποία παραπέμπουν στο προϊόν της πατάτας,
• Να αναγράφεται το όνομα του « 5Ο ΠΑΓΚΥΠΡΙΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΠΑΤΑΤΑΣ» και στα Αγγλικά “5th PANCYPRIAN POTATO FESTIVAL”
• Να παραδοθεί ψηφιακά, σε διανυσματική (illustrator /photoshop), raster (png), joint photo graphic experts group (jpeg) και pdf μορφή, ασπρόμαυρο και έγχρωμo.

4. ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΥΠΟΒΟΛΗΣ ΠΡΟΤΑΣΕΩΝ
Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να υποβάλουν τις προτάσεις τους μέσω ηλεκτρονικής διεύθυνσης στο: festivalpatatas@gmail.com
Στο μήνυμα πρέπει να περιλαμβάνονται οι εξής πληροφορίες:
• Τα στοιχεία του δημιουργού (ονοματεπώνυμο, διεύθυνση, τηλέφωνο επικοινωνίας, email).
• Σύντομη παρουσίαση του Λογότυπου που με σαφήνεια να αναλύεται η γενική ιδέα και οι συμβολισμοί που εμπεριέχονται.
• Έγχρωμη και μαυρόασπρη εκτύπωση του Λογότυπου.
• CD/DVD ή USB με όλες τις ψηφιακές μορφές όπως αυτές περιγράφονται πιο πάνω ή αποστολή μέσω WeTransfer.
• Την πλήρη αποδοχή των όρων του παρόντος Διαγωνισμού από τον συμμετέχοντα και δήλωση ότι “το αποσταλμένο σχέδιο είναι πρωτότυπο και δεν καταπατούνται πνευματικά δικαιώματα (copyright) τρίτων”.
Ο κάθε υποψήφιος θα έχει την δυνατότητα να υποβάλει μέχρι και πέντε (5) προτάσεις.
Οι προτάσεις πρέπει να υποβληθούν το αργότερο μέχρι την Τρίτη 11 Ιουνίου 2017.
Προτάσεις που θα υποβληθούν με διαφορετικό τρόπο ή εκπρόθεσμα δεν θα ληφθούν υπόψη.

5. ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ ΠΡΟΤΑΣΕΩΝ
Οι προτάσεις που θα υποβληθούν εμπρόθεσμα και σύμφωνα με τους όρους του Διαγωνισμού, θα αξιολογηθούν από Κριτική Επιτροπή.
Για την επιλογή θα ακολουθηθεί η εξής διαδικασία:
Σε περίπτωση που θα υποβληθούν πολλές προτάσεις θα γίνει η επιλογή των 10 καταλληλότερων. Έπειτα, το κάθε μέλος της Κριτικής Επιτροπής θα επιλέξει τις δύο καλύτερες προτάσεις και θα τις κατατάξει σε σειρά με βάση τα πιο κάτω κριτήρια:
• Πρωτοτυπία (20%),
• Διαχρονικότητα (20%),
• Απλότητα και αναγνωσιμότητα του λογοτύπου (20%),
• Η συνάφεια του μηνύματος του δημιουργικού με το κεντρικό μήνυμα (20%),
• Δυνατότητα αναπαραγωγής του λογοτύπου σε όλα τα μέσα (εκτύπωση, Internet, κ.λπ) (20%).
Η κατάταξη των προτάσεων θα γίνει με τη σειρά της συνολικής βαθμολογίας που θα συγκεντρώσουν.

6. ΟΡΟΙ ΚΑΙ ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΕΙΣ
Η Οργανωτική Επιτροπή Παγκύπριου Φεστιβάλ Πατάτας:
• Δεν θα είναι υποχρεωμένη να υιοθετήσει οποιοδήποτε Λογότυπο που βραβεύτηκε, και είναι δυνατόν να μην υιοθετήσει κανένα Λογότυπο.
• Θα έχει την απόλυτη ιδιοκτησία όλων των Λογοτύπων που θα βραβευτούν και θα μπορεί να τα χρησιμοποιήσει με οποιοδήποτε τρόπο επιθυμεί.
• Στην περίπτωση που θα αποφασιστεί να υιοθετηθεί το σχετικό Λογότυπο, τότε η Οργανωτική Επιτροπή Παγκύπριου Φεστιβάλ Πατάτας μπορεί να ζητήσει από τον νικητή να προβεί σε μικρές τροποποιήσεις στην πρότασή του (στα γράμματα ή στα χρώματα ή να προσθέσει κάποιο στοιχείο κ.λ.π). Είναι αυτονόητο ότι οι αλλαγές αυτές θα είναι μικρές ώστε να μην διαφοροποιούν την ιδέα της πρότασης.

7. ΕΠΑΘΛΟ
Στις δύο καλύτερες προτάσεις οι οποίες θα συγκεντρώσουν τη ψηλότερη βαθμολογία θα δοθούν τα ακόλουθα βραβεία:
• Πρώτο Βραβείο: €200.00
• Δεύτερο Βραβείο: €100.00
• Έπαινοι αν κριθεί αναγκαίο.
Τα βραβεία θα επιδοθούν με τρόπο που θα επιλέξει η Οργανωτική Επιτροπή Παγκύπριου Φεστιβάλ Πατάτας. Τα αποτελέσματα του Διαγωνισμού θα ανακοινωθούν μέσω Δελτίου Τύπου εντός 30 ημερών από την ημερομηνία λήξης υποβολής προτάσεων.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΠΑΓΚΥΠΡΙΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΠΑΤΑΤΑΣ :

Το Παγκύπριο Φεστιβάλ Πατάτας

Το 1ο Φεστιβάλ Πατάτας διοργανώθηκε το 2013 από τον Αθλητικό & Πολιτιστικό Όμιλο ΘΟΪ Αυγόρου στον χώρο του Εθνογραφικού Μουσείου της Κοινότητας. Στόχος του Φεστιβάλ είναι η προώθηση και η προβολή του τοπικού προϊόντος αλλά και ολόκληρης της περιοχής των Κοκκινοχωρίων, ενώ ντόπιοι και ξένοι επισκέπτες έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν νέες συνταγές με βάση την πατάτα, με την έμπνευση και καθοδήγηση του συνεργάτη Σεφ κου Νίκου Στυλιανού αλλά και παραδοσιακές συνταγές τις οποίες ετοίμασε ομάδα εθελοντριών και φίλων της κοινότητας.

Παράλληλα, από το 2016 σε συνεργασία με τον ΚΟΤ, διοργανώνονται εργαστήρια και σεμινάρια με θέμα τις ευκαιρίες επιειρηματικότητας που δημιουργούνται στον τομέα της πατατοκαλλιέργειας, την ανάδειξη του προϊόντος αυτού ως τουριστικό, αλλά και την αναβάθμιση του Παγκύπριου Φεστιβάλ Πατάτας.

Κρέμα προσώπου και γλυκό από πατάτα

Μέσα στα πλαίσια του Παγκύπριο Φεστιβάλ Πατάτας παρουσιάστηκαν και εναλλακτικές χρήσεις τις πατάτας, τις οποίες ο επισκέπτης του Φεστιβάλ μπορεί να δοκιμάσει. Με τη συνεργασία των ειδικών έχουν παρασκευαστεί σαπούνι και κρέμα προσώπου από πατάτα, καθώς και γλυκά, μερικά από τα οποία είναι η μαρμελάδα από πατάτα , η λάβα από πατάτα και οι παραδοσιακές «πόμπες».

Σπουδαία διατροφική αξία

Σύμφωνα με το Υπουργείο Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, η πατάτα είναι ένας από τους πιο θρεπτικούς κονδύλους, αφού περιέχει άμυλο και κάλιο, ενώ είναι πλούσια σε υδατάνθρακες, οργανικά οξέα και βιταμίνες B1, B2, B6 και C.

Η ιστορία της πατάτας στην Κύπρο

Η πατάτα (solanumtuberosum) έχει ως χώρα προέλευσης τη Ν. Αμερική. Τον 16ο αιώνα διαδίδεται στην Ευρώπη, ενώ τον 18ο-19ο αιώνα αποτελεί σημαντικό είδος διατροφής στην Ευρώπη. Τον 19ο αιώνα διαδίδεται σε πολλές τροπικές και υποτροπικές χώρες. Περί τα τέλη του 19ου αιώνα με αρχές του 20ου αιώνα μικρές ποσότητες πατατών εξάγονται προς Αίγυπτο σε χρόνιες πολυομβρίας. Μετά το 1909 σημειώνεται σημαντική άνοδος των εξαγωγών και άνοδος στις τιμές πώλησης, ενώ το 1920 γίνεται πλέον αντιληπτό ότι η Κυπριακή πατάτα ήταν εξαιρετικής ποιότητας και έτσι 5 χρόνια μετά, το 1925 σημειώνεται τρομερή πρόοδος με τις εξαγωγές να αποτελούν «επίδοση» για τα δεδομένα της Ευρώπης.

Το 5ο Παγκύπριο Φεστιβάλ Πατάτας

Το 5ο Παγκύπριο Φεστιβάλ Πατάτας θα πραγματοποιηθεί στις 22 Ιουλίου 2017, στις 8:00μ.μ. στην αυλή του Α’ Δημοτικού Σχολείου Αυγόρου. Η είσοδος είναι δωρεάν, ενώ θα λειτουργήσουν περίπτερα με είδη γεωργίας και αγροτικής παραγωγής.

Διοργανωτές: Οργανωτική Επιτροπή Παγκύπριου Φεστιβάλ Πατάτας
Συνδιοργανωτής: Κοινοτικό Συμβούλιο Αυγόρου,
Μέγας Χορηγός: LAYS
Υποστηρικτές: Παραγωγοί Πατάτας Αυγόρου

Πληροφορίες: 99236935, 99123178, 99349856

SotiraNews.com