Έντομο από τα κατεχόμενα αφανίζει παπουτσοσυκιές στην επ. Αμμοχώστου

Έντονη ανησυχία προκαλεί στον αγροτικό κόσμο της επαρχίας Αμμοχώστου, κατά κύριο λόγο, και στη Λάρνακα κατά δεύτερο, η εμφάνιση εντόμου που προσβάλλει τις φραγκοσυκιές (πιο γνωστές ως παπουτσοσυκιές), απομυζώντας τον χυμό από τα φύλλα τους και οδηγώντας τες σε μερικές βδομάδες σε πλήρη ξήρανση.

Η διευθύντρια του Τμήματος Γεωργίας, Αντρούλα Γεωργίου, επιβεβαίωσε το πρόβλημα, σημειώνοντας ότι οι πρώτες αναφορές από αγρότες έγιναν αρχικά στα Κοκκινοχώρια τον περασμένο Σεπτέμβριο και Οκτώβριο, οι οποίες σήμαναν συναγερμό στην Υπηρεσία της. Στην πορεία, πρόσθεσε, αναφορές σε πιο περιορισμένο βαθμό έγιναν και από κάποιους αγρότες σε περιοχές της Λάρνακας, που γειτνιάζουν με τα Κοκκινοχώρια.

Το πρόβλημα, τόνισε, φαίνεται για την ώρα ότι περιορίζεται σε αυτές τις δυο επαρχίες και πρωταρχικός στόχος του Υπουργείου Γεωργίας είναι να καταπολεμήσει το έντομο με ψεκασμούς, πριν το φαινόμενο προσλάβει παγκύπριες διαστάσεις. «Πράγματι έχουν εντοπιστεί προσβολές από το έντομο Dactylopius opuntiae σε φραγκοσυκιές (παπουτσοσυκιές) στην επαρχία Αμμοχώστου.

Το έντομο αυτό ανήκει στους ψευδόκοκκους και φέρει την ονομασία Dactylopius opuntiae. Προσβάλλει αποκλειστικά φυτά της οικογένειας των κακτοειδών με ιδιαίτερη προτίμηση στις φραγκοσυκιές και σε άλλους κάκτους του γένους Opuntia», είπε χαρακτηριστικά η κ. Γεωργίου και ανέφερε ως πύλη εισόδου του εντόμου στα Κοκκινοχώρια, τη νεκρή ζώνη και τα κατεχόμενα.

Πρόσθεσε επίσης ότι το έντομο έχει τα γενικά χαρακτηριστικά των κοινών ψευδόκοκκων που προσβάλλουν φυτά και δέντρα. Έχει ωοειδές προς στρογγυλό σχήμα και καλύπτεται από λευκή κηρώδη ουσία, κοινώς γνωστή ως «βαμβακάδα». Χαρακτηριστικό του εντόμου είναι το έντονο κόκκινο χρώμα που φέρει το σώμα των ενήλικων θηλυκών και των ανήλικων σταδίων (προνυμφών) του εντόμου.

Το έντομο έχει πολλές γενεές, το έτος και η διάρκεια του βιολογικού του κύκλου καθώς και ο αριθμός των γενεών εξαρτώνται από τις επικρατούσες καιρικές συνθήκες. Εναποθέτει μεγάλο αριθμό αβγών, κόκκινου χρώματος, μέσα στη βαμβακάδα που δημιουργεί. Έρπουσες προνύμφες εκκολάπτονται από τα αβγά και μετακινούνται σε όλα τα μέρη του φυτού.

Ο άνεμος και οι ανθρώπινες δραστηριότητες (π.χ. καλλιεργητικές φροντίδες, εμπορία προσβεβλημένων καρπών) συμβάλλουν σημαντικά στη μετακίνηση και διασπορά του εντόμου σε νέα δέντρα και περιοχές, ενώ δύναται να μεταφερθεί και μέσω ζώων ή πτηνών.

Το Τμήμα Γεωργίας ενθαρρύνει τους καλλιεργητές όπως σε περίπτωση υποψίας ή εντοπισμού του εντόμου σε φραγκοσυκιές επικοινωνήσουν με τα κατά τόπους Επαρχιακά Γεωργικά Γραφεία.

Έγιναν ψεκασμοί, ακολουθούν άλλοι τον Μάρτιο

Η διευθύντρια του Τμήματος Γεωργίας ανέφερε ακόμα πως οι πρώτοι εντατικοί ψεκασμοί σε περιοχές που προσβλήθηκαν είναι σε εξέλιξη, όμως, δυστυχώς διακόπηκαν λόγω των βροχών το τελευταίο διάστημα. Θα επαναρχίσουν το συντομότερο δυνατό, ενώ νέοι ψεκασμοί θα γίνουν τον Μάρτιο, με το Τμήμα Γεωργίας να ελπίζει ότι τα αποτελέσματα των προσπαθειών του θα είναι θετικά. Σχετικά έχουν επίσης ενημερωθεί όλοι οι καλλιεργητές παπουτσοσυκιών.

Πηγή: Φιλελεύθερος

Ροη Ειδησεων

Θεόδωρος Πυρίλλης: “Δε χρωστάω τίποτα σε κανένα κόμμα” (ΒΙΝΤΕΟ-ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ)

Ο Δήμαρχος Παραλιμνίου Θεόδωρος Πυρίλλης καλεσμένος στην εκπομπή Famagusta Talks με τη Γαβριέλλα Ζάρτηλα. Μιλάει…

18 Μαΐου, 2024

Κουμής: Εντός των στόχων μας τα στατιστικά στοιχεία των αφίξεων

Τα στατιστικά στοιχεία αφίξεων του πρώτου τετραμήνου του 2024 καταδεικνύουν ότι είμαστε μέσα στους στόχους…

17 Μαΐου, 2024

Κιβωτός του Κόσμου: Ξεκίνησε η δίκη του πατέρα Αντώνιου για τις κακοποιήσεις παιδιών

Με την κατάθεση της Σαμάνθας Στρατιδάκη, η οποία είναι ειδική επιστήμονας στον Συνήγορο του Πολίτη…

17 Μαΐου, 2024

Υπουργός Εσωτερικών: «Ταύτιση απόψεων στην Υπουργική»

Από τη σημερινή συζήτηση καταγράφεται η ταύτιση απόψεων σε σχέση με την πρωτοβουλία της Κυπριακής…

17 Μαΐου, 2024

H ανακοίνωση του Υπουργείου Παιδείας για τα απειλητικά email στα σχολεία

Το Υπουργείο Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας (ΥΠΑΝ), ενημερώνει ότι μεγάλος αριθμός δημόσιων σχολείων στην Κύπρο…

17 Μαΐου, 2024

Νεκρή 77χρονη στην άσφαλτο – Την εγκατέλειψε ο οδηγός

Σε νέα θανατηφόρα οδική σύγκρουση που σημειώθηκε γύρω στις 6:00 το πρωί σήμερα στην Κοκκινοτριμιθιά,…

17 Μαΐου, 2024