Η διαδικασία εκκένωσης τεσσάρων πολιορκημένων περιοχών στη Συρία ξεκίνησε και πάλι χθες, υπό αυστηρά μέτρα ασφαλείας, αφού είχε διακοπεί το Σάββατο έπειτα από μια αιματηρή επίθεση που είχε προκαλέσει τον θάνατο περισσότερων από 100 ανθρώπων.
Περίπου 45 λεωφορεία μετέφεραν τους 3.000 ανθρώπους που είχαν παραμείνει στα σιιτικά χωριά Φούα και Κεφράγια, που πολιορκούνταν από τους Σύρους αντάρτες, τα οποία βρίσκονται κοντά στο Χαλέπι, ενώ περίπου 11 λεωφορεία απομάκρυναν τους 300 κατοίκους που είχαν παραμείνει στο χωριό Αλ Ζαμπάντανι που πολιορκείτο από τον συριακό στρατό, δήλωσε ο επικεφαλής του Συριακού Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Ράμι Αμπντέλ Ραχμάν.
Η διαδικασία αυτή είχε μετατραπεί σε μακελλειό το Σάββατο, όταν ένα παγιδευμένο αυτοκίνητο εξερράγη κοντά σε ένα λεωφορείο που μετέφερε κατοίκους της Φούα και της Κεφράγια, οι οποίες πολιορκούνταν επί δύο χρόνια από τους αντάρτες. Καμία οργάνωση δεν έχει αναλάβει την ευθύνη για την επίθεση αυτοκτονίας από την οποία σκοτώθηκαν τουλάχιστον 126 άνθρωποι, εκ των οποίων 68 παιδιά.
Ολοκληρώθηκε η πρώτη φάση
Η διαδικασία διεξήχθη χθες υπό αυστηρά μέτρα ασφαλείας, με πολλές δεκάδες ένοπλους αντάρτες να φυλάσσουν τα σταθμευμένα λεωφορεία. Η απομάκρυνση των κατοίκων των περιοχών αυτών είχε ξεκινήσει την Παρασκευή, έπειτα από μια συμφωνία που συνήφθη μεταξύ του Κατάρ -που υποστηρίζει τους αντάρτες- και του Ιράν που υποστηρίζει τη Δαμασκό.
Περίπου 5.000 άμαχοι και ένοπλοι που στηρίζουν τη συριακή κυβέρνηση απομακρύνθηκαν από τη Φουά και την Κεφράγια, ενώ 2.200 από τη Ζαμπάντανι και τη Μαντάγια, δύο περιοχές των ανταρτών που πολιορκούνταν από τον στρατό και βρίσκονται κοντά στη Δαμασκό. Μετά τη χθεσινή επιχείρηση, ολοκληρώθηκε η πρώτη φάση της εκκένωσης. Η δεύτερη αναμένεται να πραγματοποιηθεί δύο μήνες αργότερα, σύμφωνα με τους όρους της συμφωνίας.
Έξι νεκροί από έκρηξη βόμβας
Την ίδια ώρα, τουλάχιστον έξι άνθρωποι σκοτώθηκαν και 32 τραυματίστηκαν από έκρηξη βόμβας, χθες, σε μια συνοικία του Χαλεπιού, μετέδωσε η κρατική τηλεόραση της Συρίας. Η έκρηξη σημειώθηκε στη Σαλαχεντίν, που βρίσκεται στο νοτιοδυτικό Χαλέπι. Προς το παρόν, δεν έχει γίνει γνωστό αν η έκρηξη αυτή οφείλεται σε έκρηξη ή στην πυροδότηση μιας παλιάς βόμβας που βρισκόταν στην περιοχή και δεν είχε εκραγεί.
Σημειώνεται πως, στις 22 Δεκεμβρίου, ο συριακός στρατός είχε ανακοινώσει την ανακατάληψη των συνοικιών του Χαλεπιού που βρίσκονταν υπό τον έλεγχο των Σύρων ανταρτών από τον Ιούλιο του 2012, έπειτα από μια επιχείρηση που διήρκεσε έναν μήνα. Αξίζει, πάντως, να αναφερθεί πως η έκρηξη της βόμβας σημειώθηκε την ώρα που λίγα χιλιόμετρα πιο μακριά συνεχιζόταν η επιχείρηση απομάκρυνσης των κατοίκων στην Αλ Ρασιντίν, μια συνοικία στο νοτιοδυτικό Χαλέπι.
Καταθέτει στοιχεία για τα χημικά όπλα η Γαλλία
Σε μιαν άλλη εξέλιξη, οι γαλλικές μυστικές υπηρεσίες θα προσκομίσουν «τις ερχόμενες μέρες» αποδεικτικά στοιχεία ότι οι δυνάμεις του συριακού καθεστώτος χρησιμοποίησαν χημικά όπλα στην επίθεση της 4ης Απριλίου στην πόλη Χαν Σεϊχούν, που είχε αποτέλεσμα 87 νεκρούς, δήλωσε χθες ο Γάλλος Υπουργός Εξωτερικών Ζαν Μαρκ Ερό.
«Διαθέτουμε στοιχεία που θα μας επιτρέψουν να δείξουμε ότι το συριακό καθεστώς σκοπίμως έκανε χρήση χημικών όπλων», πρόσθεσε ο Ερό. «Η πεποίθησή μου είναι, και αυτή είναι και η πεποίθηση των υπηρεσιών μας, ότι το καθεστώς είναι υπεύθυνο γι’ αυτή την επίθεση», σημείωσε.
«Μια έρευνα βρίσκεται σε εξέλιξη από τις γαλλικές μυστικές υπηρεσίες και τις υπηρεσίες πληροφοριών του στρατού. Είναι ζήτημα ημερών και θα προσκομίσουμε αποδεικτικά στοιχεία ότι το καθεστώς εξαπέλυσε αυτές τις επιθέσεις», δήλωσε ο επικεφαλής της γαλλικής διπλωματίας στον τηλεοπτικό σταθμό της γαλλικής βουλής (LCP). «Δεν είμαστε οι μόνοι. Ο Οργανισμός για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων (ΟΑΧΟ) θα συνεχίσει την έρευνά του», πρόσθεσε.
Αρνείται τις κατηγορίες ο Άσαντ
Νωρίτερα χθες, ο Γενικός Διευθυντής του Οργανισμού για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων Αχμέτ Ουζουμτζού δήλωσε πως τα αποτελέσματα των αναλύσεων από την επίθεση στη συριακή επαρχία Ιντλίμπ «δείχνουν ότι χρησιμοποιήθηκε σαρίν ή μια ουσία όπως το σαρίν».
Υπενθυμίζεται πως ο Σύρος Πρόεδρος Μπασάρ Αλ Άσαντ αρνείται τις κατηγορίες ότι οι συριακές δυνάμεις ευθύνονται για την επίθεση, την οποία η Ουάσιγκτον έχει χαρακτηρίσει «έγκλημα πολέμου». Ο Σύρος Πρόεδρος υποστηρίζει ότι η επίθεση «ήταν κατασκευασμένη 100%» από τις ΗΠΑ και άλλες δυτικές χώρες.
Την προηγούμενη εβδομάδα, ο Υπουργός Υγείας της Τουρκίας Ρετζέπ Ακντάγκ δήλωσε πως οι εξετάσεις που διενεργήθηκαν στα θύματα της επίθεσης επιβεβαίωσαν ότι χρησιμοποιήθηκε το νευροτοξικό αέριο σαρίν. Τρεις ημέρες μετά την επίθεση οι ΗΠΑ βομβάρδισαν, με 59 πυραύλους πλεύσης, μια αεροπορική βάση στη Συρία, προχωρώντας σε μια μονομερή ενέργεια που καταγγέλθηκε από τη Ρωσία.
Πηγή: SigmaLive
Σήμερα Τρίτη 1 Ιουλίου 2025 είναι των Αγίων Κοσμά και Δαμιανού των Αναργύρων, Αγίου Μαυρικίου.…
Λευκωσία Ζαβρού Ειρήνη Μαχαιρά 35Α Στρόβολος 22254744 Ηλιάδου - Ιωαννίδου Ντίνα Λεωφ. Κέννεντυ 27Α Λευκωσία…
Μετά την άφιξη του γιου τους που τους έφερε χαρά και ευτυχία, οι δύο γνωστοί…
Τουλάχιστον 935 άνθρωποι σκοτώθηκαν στο Ιράν κατά τη διάρκεια του 12ήμερου πολέμου της χώρας με…
Ο Δήμος Παραλιμνίου – Δερύνειας παρουσιάζει τη θεατρική κωμωδία Μαλλώματα τζι Αππώματα σε σενάριο και…
Φωτογραφία και τα στοιχεία 16χρονου, ο οποίος ελλείπει από τον τόπο διαμονής του στην επαρχία…