Εντατικός καθαρισμός στον έρημο Πρωταρά

a 156 Ειδήσεις
a 3081 Ειδήσεις

Εικόνες αποκαρδιωτικές παρουσιάζει τις τελευταίες μέρες ο τουριστικός Πρωταράς, αφού η πρόσφατη θεομηνία που έπληξε την περιοχή, σε συνδυασμό με τα κλειστά ξενοδοχεία, καταστήματα και χώρους αναψυχής, άφησε πίσω της τα σημάδια της ερήμωσης και της εγκατάλειψης.

Ωστόσο, ο Δήμος Παραλιμνίου έχει ήδη δώσει εντολές από την περασμένη εβδομάδα και από αύριο ξεκινά ο εντατικός καθαρισμός του τουριστικού θέρετρου.

Άδειοι από ανθρώπους δρόμοι, σκονισμένες βιτρίνες, πεσμένες πινακίδες, χόρτα και χαρτιά στα πεζοδρόμια, είναι η εικόνα που παρουσίαζε χθες ο Πρωταράς. Δυο-τρεις άνθρωποι διέσχιζαν τους ερειπωμένους δρόμους του, ενώ στην πλατεία μονάχα μια γάτα έκανε βόλτα. Η αντίθεση σε σχέση με την πολύβουη πολιτεία που σχεδόν δεν κοιμάται και σφύζει από ζωή τους καλοκαιρινούς μήνες συντριπτική. Κληθείς να σχολιάσει την εικόνα αυτή, ο Δήμαρχος Παραλιμνίου Θεόδωρος Πυρίλλης είπε ότι όντως ο Πρωταράς δίνει την εικόνα εγκαταλελειμμένης πόλης, ωστόσο, διαβεβαίωσε ότι από βδομάδας οι παραλίες θα είναι πεντακάθαρες.

Όπως πρόσθεσε, τα συνεργεία του Δήμου Παραλιμνίου εργάζονται όλο το χρόνο και φροντίζουν την περιοχή του Πρωταρά σε εβδομαδιαία βάση, σημειώνοντας ότι τις τελευταίες ημέρες είχε κάνει μια πολύ δυνατή θαλασσοταραχή και η θάλασσα έβγαλε στις παραλίες πολλές ακαθαρσίες, ενώ στην κεντρική λεωφόρο σημειώθηκαν μεγάλες ζημιές σε καταστήματα και στο οδόστρωμα.

«Ήδη δόθηκαν εντολές από την περασμένη εβδομάδα και τα συνεργεία προχωρούν με τις απαραίτητες ενέργειες για καθαρισμό της περιοχής. Δόθηκε εντολή να ξεκινήσουν πρώτα να καθαρίζονται οι παραλίες. Από αύριο τα συνεργεία ξεκινούν δουλειά», είπε.

Επίσης, ανέφερε πως η καθυστέρηση στον καθαρισμό οφειλόταν στις διακοπές των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς, σημειώνοντας πως οι εργάσιμες μέρες κατά τις γιορτές ήταν πολύ λίγες.
Εξήγησε ότι αυτή την περίοδο στον Πρωταρά είναι όλα κλειστά, γι’ αυτό ο Δήμος Παραλιμνίου αποφάσισε να μην πληρώσει υπερωρίες και να αφήσει τον καθαρισμό της περιοχής για μετά τις γιορτές.

Εξάλλου, επισήμανε πως τα συνεργεία του Δήμου καθαρίζουν τακτικά την περιοχή αυτή την περίοδο, προσθέτοντας πως λόγω του περιορισμένου αριθμού προσώπων, που εργαζόταν τις εορτές, ο Δήμος περιορίστηκε στον καθαρισμό των περιοχών που είναι ακόμα ζωντανές στην περιοχή και κατοικούνται.

Επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου

Αναφερόμενος στην επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου, ο Δήμαρχος Παραλιμνίου είπε πως η συμφωνία για ελεύθερους αιθέρες μεταξύ Κύπρου – Ρωσίας για τα επόμενα χρόνια είναι θετική εξέλιξη για το χειμερινό τουρισμό της ελεύθερης Αμμοχώστου.

Απαντώντας σε ερώτηση, ο κ. Πυρίλλης είπε ότι οι Δήμοι Παραλιμνίου και Αγίας Νάπας καταβάλλουν ήδη συντονισμένες προσπάθειες για επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου κατά δυο τουλάχιστον μήνες, αρχής γενομένης από το 2014.

Καταβάλλονται ήδη προσπάθειες όπως η τουριστική περίοδος του επόμενου χρόνου αρχίσει από το Μάρτιο, αντί Απρίλιο, με απώτερο στόχο η περιοχή να παραμείνει ζωντανή μέχρι και το τέλος Νοεμβρίου, αντί μέχρι το τέλος Οκτωβρίου, δήλωσε.

Στην περιοχή του Πρωταρά αυτή την περίοδο παραμένει ανοικτό μόνο ένα ξενοδοχείο, το οποίο φιλοξενεί οργανωμένα γκρουπ Ρώσων τουριστών, ενώ σε ολόκληρη την κεντρική λεωφόρο δεν υπάρχει ούτε ένα κατάστημα ανοικτό.