Αλετράρης: «Νόμιμες οι πρώτες ύλες των λατομείων Ξυλοφάγου»

a 245 Ειδήσεις
a 7732 Ειδήσεις
Η συνέχιση της παροχής πρώτων υλών από τα λατομεία ασβεστόλιθου της περιοχής Ξυλοφάγου, που παράχθηκαν νόμιμα πριν τη λήξη της άδειας, τον Δεκέμβρη του 2011, δεν είναι παράνομη, αναφέρεται σε ανακοίνωση του Υπουργείου Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος… 

Σύμφωνα με το Υπουργείο, τα λατομεία ασβεστόλιθου της περιοχής, που βρίσκονται εντός των βρετανικών βάσεων, εξυπηρετούν από το 1990 τις ανάγκες της ζήτησης αδρανών λατομικών υλικών της ανατολικής επαρχίας Λάρνακας και της ελεύθερης περιοχής Αμμοχώστου και επιβλέπονται τακτικά από τις αρμόδιες Αρχές της Δημοκρατίας σε συνεργασία με τη Διοίκηση των βρετανικών βάσεων.

Προστίθεται ότι τα λατομεία λειτουργούν σύμφωνα με τις εγκεκριμένες διαχειριστικές περιβαλλοντικές μελέτες και τους όρους των αδειών τους.

Ακόμη αναφέρεται ότι η λειτουργία των λατομείων εξυπηρετεί τα καλώς νοούμενα συμφέροντα της Κυπριακής Δημοκρατίας, αφού μπορούν, εν μέσω της οικονομικής κρίσης, να προμηθεύουν με πρώτες ύλες χαμηλού κόστους την κατασκευαστική βιομηχανία της περιοχής.

«Το γεγονός ότι οι άδειες των λατομείων έχουν λήξει την 31 Δεκεμβρίου 2011 δεν καθιστά παράνομη τη συνέχιση της παροχής από αυτά πρώτων υλών που παράχθηκαν νόμιμα κατά τη διάρκεια ισχύος των αδειών τους», συμπληρώνεται.

Τέλος, αναφέρεται ότι το θέμα της ενδεχόμενης ανανέωσης ή επέκτασης των αδειών μελετάται από το Υπουργείο Γεωργίας και τα αρμόδια Τμήματα, σε συνεργασία με τις Αρχές των βρετανικών βάσεων, λαμβάνοντας υπόψη και τις θέσεις της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Η σημερινή ανακοίνωση του Υπουργείου:

“Τα λατομεία ασβεστόλιθου της περιοχής Ξυλοφάγου που βρίσκονται εντός των βρετανικών βάσεων εξυπηρετούν από το 1990 τις ανάγκες της ζήτησης αδρανών λατομικών υλικών της ανατολικής επαρχίας Λάρνακας και της ελεύθερης περιοχής Αμμοχώστου.

Τα λατομεία επιβλέπονται τακτικά από τις αρμόδιες Αρχές της Δημοκρατίας σε συνεργασία με τη Διοίκηση των βρετανικών βάσεων και λειτουργούν σύμφωνα με τις εγκεκριμένες διαχειριστικές περιβαλλοντικές μελέτες και τους όρους των αδειών τους.

Η λειτουργία των λατομείων εξυπηρετεί τα καλώς νοούμενα συμφέροντα της Κυπριακής Δημοκρατίας αφού μπορούν, εν μέσω της οικονομικής κρίσης, να προμηθεύουν με πρώτες ύλες χαμηλού κόστους την κατασκευαστική βιομηχανία της περιοχής.

Το γεγονός ότι οι άδειες των λατομείων έχουν λήξει την 31/12/2011 δεν καθιστά παράνομη τη συνέχιση της παροχής από αυτά πρώτων υλών που παράχθηκαν νόμιμα κατά τη διάρκεια ισχύος των αδειών τους.

Το όλο θέμα για την τυχόν ανανέωση ή επέκταση των αδειών αυτών μελετάται από το Υπουργείο Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος και τα αρμόδια Τμήματα σε συνεργασία με τις Αρχές των βρετανικών βάσεων, λαμβάνοντας υπόψη και τις θέσεις της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.”

Πηγή: SotiraNews.com/Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων