Πρόεδρος διορίζει, Πρόεδρος παύει…

Κρίνοντας ότι έχουν διαβουλευτεί με τη Βουλή όπως ορίζει η σχετική νομοθεσία, ο Πρόεδρος Χριστόφιας και το Υπουργικό του Συμβούλιο αποφάσισαν χθες να προχωρήσουν στον διορισμό του λογιστή Θωμά Αντωνίου ως προέδρου του Οργανισμού Ασφάλισης Υγείας.

Όπως έγραψε από χθες η εφημερίδα “ΠΟΛΙΤΗΣ”, παρά το γεγονός ότι το όνομα αυτό, ως επίσης και αυτό του Αριστοφάνη Γεωργίου που προηγήθηκε, απέρριψε κατά πλειοψηφία η Βουλή, η νομοθεσία που αφορά στην εισαγωγή γενικού συστήματος υγείας προβλέπει διαβούλευση με τη Βουλή και όχι τη συγκατάθεσή της. Μάλιστα, η πρόθεση του νομοθέτη καταδεικνύεται στην τροποποίηση του άρθρου 5 της νομοθεσίας το 2005 όπου ο όρος σύμφωνη γνώμη αντικαταστάθηκε με τον όρο διαβούλευση. Βεβαίως, όπως το Υπουργικό ορίζει έτσι και παύει τον πρόεδρο του ΟΑΥ, συνεπώς βάσει πάντοτε της νομοθεσίας ο επόμενος Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα μπορεί να παύσει τον κ. Αντωνίου με ή χωρίς τη συγκατάθεση της Βουλής.

Κρίσιμο πόστο
Το ερώτημα είναι πάντως αν μια προβληματική προεδρία στο εν λόγω οργανισμό που έχει την ευθύνη για την εφαρμογή του πολυπόθητου Γενικού Συστήματος Υγείας εξυπηρετεί οτιδήποτε άλλο παρά μικροπολιτικά συμφέροντα. Υπενθυμίζεται ότι η θέση χηρεύει από τον περασμένο Μάρτιο όταν ο τέως κάτοχός της Βάσος Σιαρλή υπουργοποιήθηκε. Το δικαιολογητικό της απόρριψης από τα αντιπολιτευόμενα κόμματα, όπως μεταφέρθηκε στην εφημερίδα “ΠΟΛΙΤΗΣ”, είναι ότι, αφού η θέση χηρεύει εδώ και σχεδόν έναν χρόνο, θα μπορούσε να αναμένει έως τον Φεβρουάριο και την εκλογή νέου Προέδρου και όχι να αποτελέσει άλλη μία ευκαιρία για «βόλεμα ημετέρων» από τον νυν Πρόεδρο. Το δικαιολογητικό της επιμονής της κυβέρνησης έδωσε χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος. «Η εφαρμογή του ΓεΣΥ είναι επιτακτική ανάγκη που επισημαίνουν όλοι και ο ΟΑΥ που έχει την ευθύνη για την εφαρμογή του ΓεΣΥ δεν μπορεί να συνεχίσει να είναι ακέφαλος».

Μέλος της ΔΕΦΑ
Ο κ. Αντωνίου που αναλαμβάνει το πηδάλιο του ΟΑΥ είναι γενικός διευθυντής της εταιρείας «Act Financial Research & Consulting ltd» και μέλος των διοικητικών συμβουλίων της Δημόσιας Επιχείρησης Φυσικού Αερίου (ΔΕΦΑ), του Ομίλου Λαϊκού, του Ινστιτούτου Ερευνών Προμηθέας και της Εμπορικής Εταιρείας Αμμοχώστου. Γεννήθηκε στη Μακράσυκα το 1970 και σπούδασε λογιστική και χρηματιστικά στο Πανεπιστήμιο του Βορείου Λονδίνου μεταξύ των ετών 1991-1995.

Η συνέχεια
Σύμφωνα με έγγραφο που κατατέθηκε στη Βουλή, ο Οργανισμός Ασφάλισης Υγείας έχει συντάξει έναν οδικό χάρτη που τοποθετεί την έναρξη του νέου συστήματος Υγείας κατά το τρίτο τρίμηνο του 2015. Η εγγραφή παροχέων και δικαιούχων αναμένεται από το τέλος του 2014. Με βάση το χρονοδιάγραμμα αυτό, το υπουργείο Υγείας και ο ΟΑΥ έχουν ολοκληρώσει την τροποποίηση της νομοθεσίας του Περί ΓεΣΥ Νόμου και προχωρούν με τη σύνταξη των σχετικών κανονισμών. Το υπουργείο Υγείας εξουσιοδότησε τον ΟΑΥ να προχωρήσει με τον ανταγωνιστικό διάλογο, με την προκήρυξη της προσφοράς για το σύστημα πληροφορικής με τη μέθοδο της αυτοχρηματοδότησης (ΒΟΤ).

Σημειώνεται πάντως ότι η τρόικα έχει ζητήσει την αναθεώρηση της υφιστάμενης μελέτης για την εφαρμογή του ΓεΣΥ, της γνωστής μελέτης Mercer, έτσι ώστε να επικαιροποιηθεί και να είναι ενώπιον της κυβέρνησης και της Βουλής οι πιθανοί κίνδυνοι και τα οφέλη από την εφαρμογή του συστήματος. Όπως πληροφορούμαστε, η επικαιροποίηση αναμένεται να ολοκληρωθεί εντός του πρώτου τριμήνου του 2013.

Πηγή: Εφημερίδα «ΠΟΛΙΤΗΣ»

Ροη Ειδησεων

ΣΩΤΗΡΑ: Πραγματοποιήθηκαν τα αποκαλυπτήρια του γλυπτού για τον “Αγρότη του Κολοκασιού” (ΒΙΝΤΕΟ+ΕΙΚΟΝΕΣ)

Την Κυριακή, 30 Ιουνίου 2024 ο Δήμος Σωτήρα παράθεσε λιτή τελετή για τα αποκαλυπτήρια του…

30 Ιουνίου, 2024

Επ. Αμμοχώστου: Συλλήψεις παράνομων αλλοδαπών και κατάσχεση τετράτροχων μοτοσυκλετών από την Αστυνομία

Μέσα στα πλαίσια του στρατηγικού σχεδιασμού της ΑΔΕ Αμμοχώστου για την πρόληψη και καταπολέμηση του…

30 Ιουνίου, 2024

Επ. Αμμοχώστου: Απειλούσαν και απαιτούσαν χρήματα – Χειροπέδες σε τρία πρόσωπα

Στο πλαίσιο διερεύνησης υπόθεσης συνωμοσίας προς διάπραξη κακουργήματος, εκβίασης, απαίτησης χρημάτων με απειλές με σκοπό…

29 Ιουνίου, 2024

ΑΓΙΑ ΝΑΠΑ: Φυλάκιση 11 χρόνων σε 20χρονο για βιασμό

Ποινή φυλάκισης διάρκειας έντεκα ετών, επέβαλε το Μόνιμο Κακουργιοδικείο Αμμοχώστου, σε άντρα ηλικίας 20 ετών,…

28 Ιουνίου, 2024

Σε 24ωρη προειδοποιητική απεργία προχωρούν οι ναυαγοσώστες

Σε 24ωρη προειδοποιητική απεργία προχωρούν στις 25 Ιουλίου οι ναυαγοσώστες, σε σχέση με την στελέχωση…

28 Ιουνίου, 2024

Γιάννης Καρούσος στην επίσημη διαβεβαίωση του: «Ξεκινάμε δουλειά για να υλοποιήσουμε το όραμα μας»

Την επίσημη διαβεβαίωση του ενώπιον της Εφόρου Εκλογής, Βοηθό Επάρχου κυρίας Φλώρας Γεωργίου, έδωσε ο…

28 Ιουνίου, 2024