Στάση εργασίας την Τετάρτη στα σχολεία της Αμμοχώστου

Η ΠΟΕΔ πραγματοποιεί αύριο Τετάρτη μεταξύ 7:30-8:30 το πρωί τη δεύτερη μονόωρη κυλιόμενη στάση εργασίας, αυτή τη φορά στα σχολεία της ελεύθερης επαρχίας Αμμοχώστου.

Την Πέμπτη θα πραγματοποιηθεί στις 3 το απόγευμα, εκδήλωση διαμαρτυρίας των 100 Γενικών Αντιπροσώπων της Οργάνωσης, στον χώρο έξω από το Υπουργείο Οικονομικών, στη Λευκωσία, όπου και θα επιδοθεί σχετικό Ψήφισμα προς τον Υπουργό Οικονομικών.

Θα ακολουθήσει πορεία προς το Προεδρικό Μέγαρο, όπου και θα επιδοθεί, επίσης, Ψήφισμα προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Σημειώνεται ότι την Πέμπτη θα συνεδριάσει το πρωί και το ΔΣ της ΠΟΕΔ ενώ αργότερα θα πραγματοποιηθεί συνάντηση με τον Υπουργό Παιδείας Κώστα Καδή.

Η Π.Ο.Ε.Δ. διαμαρτύρεται για την πολιτική των «οροφών», που η Κυβέρνηση εφαρμόζει στην Εκπαίδευση με συνέπεια ο αριθμός των εκπαιδευτικών, που απαιτείται, να μην υπολογίζεται στη βάση των πραγματικών αναγκών των σχολικών μονάδων και των μαθητών. Σύμφωνα με την πιο πάνω πολιτική, ακόμα και όταν υπάρχουν αυξημένες ανάγκες (αύξηση μαθητών, αύξηση αναλφάβητων, αύξηση περιστατικών παραβατικότητας, αύξηση εγκρίσεων μαθητών ειδικής εκπαίδευσης, κτλ.), ο αριθμός των εκπαιδευτικών παραμένει ο ίδιος, γιατί τα Υπουργεία Οικονομικών και Παιδείας αποφεύγουν να διορίσουν το απαραίτητο επιπρόσθετο εκπαιδευτικό προσωπικό. Απόρροια της πολιτικής των «οροφών» στην εκπαίδευση αποτελεί και η πρόσφατη απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου για επιβολή νέου απαράδεκτου καθεστώτος εργοδότησης εκπαιδευτικών, με το οποίο η ΠΟΕΔ διαφωνεί κάθετα.

Λόγω της απουσίας των εκπαιδευτικών η ΠΟΕΔ ενημερώνει ότι οι γονείς καλούνται να φέρουν τα παιδιά τους στο σχολείο στις 8:30π.μ. Οι εκπαιδευτικοί θα υποδεχτούν τα παιδιά με παιδονομία το διάστημα 8:30 – 8:45π.μ. και το σχολικό πρόγραμμα της ημέρας θα διαμορφωθεί ανάλογα.

Η στάση εργασίας της 2ας Νοεμβρίου 2016 στόχο έχει επίσης να αναδείξει τα ζητήματα που αφορούν στην Προδημοτική Εκπαίδευση, πώς αυτά αντιμετωπίζονται από το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού καθώς και τις θέσεις της Οργάνωσης. Η ΠΟΕΔ με εκτενή ανακοίνωσή της αναδεικνύει τη σημασία της εύρυθμης λειτουργίας των Δημόσιων Νηπιαγωγείων, της ουσιαστικής στήριξης της διοίκησής τους, της επέκτασης της Δημόσιας Προδημοτικής Εκπαίδευσης, για να καλύπτει όλες τις εκπαιδεύσιμες ηλικίες (από 3 χρ. και άνω) και την αναγκαιότητα όπως το ΥΠΠ προβεί σε ολοκληρωμένο σχεδιασμό με άμεση προώθηση ολοκληρωμένων λύσεων, έτσι που οι νηπιαγωγοί να τελούν σε ένα πλαίσιο αρμονίας συνθηκών και αναγκών, για να μπορούν να προσφέρουν στα παιδιά αυτά που δικαιούνται και χρειάζονται. Η ΠΟΕΔ σε αναακοίνωσή της κάλεσε το ΥΠΠ να μην επαναλάβει τις φετινές περικοπές στη Δημόσια Προδημοτική Εκπαίδευση αλλά να διευρύνει τις δυνατότητες ποιοτικής εκπαίδευσης σε συνάρτηση με βελτίωση των δυσχερών συνθηκών εργασίας των νηπιαγωγών.

Όπως αναφέρει η ανακοίνωση, σήμερα με τους ισχύοντες κανονισμούς σε ένα δημόσιο τμήμα νηπιαγωγείου είναι δυνατόν να φοιτούν 25 παιδιά διαφορετικών ηλικιών (3 – 5 8/12 χρονών), ανεξαρτήτως του αριθμού των αλλογλώσσων, των παιδιών με αποκλίνουσα συμπεριφορά ή των παιδιών με ειδικές ανάγκες. Τα προβλήματα που αντιμετωπίζει σήμερα η Δημόσια Προδημοτική Εκπαίδευση στον τόπο μας είναι πολλά, πάρα τις διακηρύξεις του ΥΠΠ για το αντίθετο, ενώ αναφέρεται το γεγονός ότι η Προδημοτική Εκπαίδευση αποτελεί τον φτωχό συγγενή του εκπαιδευτικού μας συστήματος. Το ότι ακόμη κρατιέται σε ψηλό επίπεδο η παροχή εκπαίδευσης στα παιδιά προσχολικής ηλικίας, αυτό οφείλεται κατά κύριο λόγο, όπως αναφέρεται, στις άοκνες προσπάθειες των νηπιαγωγών, που εργάζονται ως επί το πλείστο μέσα σε αντίξοες συνθήκες για να επιτελέσουν το δύσκολο έργο τους.

Τα πιο σημαντικά και δύσκολα προβλήματα που επιβαρύνουν το έργο των νηπιαγωγών, διοικητικό και εκπαιδευτικό, με αρνητικά συνεπακόλουθα για την ποιότητα της παρεχόμενης εκπαίδευσης και για τα ίδια τα παιδιά είναι:

  • Δεν παραχωρείται χρόνος ενισχυτικής διδασκαλίας σε παιδιά που εμφανίζουν προβλήματα (μαθησιακά, συμπεριφοράς κλπ.) αλλά ούτε και σε αλλόγλωσσα παιδιά, έτσι ώστε να επωφελούνται στο μέγιστο δυνατό βαθμό αυτά, αλλά και κατά συνέπεια τα υπόλοιπα παιδιά της προσχολικής τάξης.
  • Δεν στηρίζεται το βαρυφορτωμένου διοικητικό έργο των νηπιαγωγών, ιδιαίτερα όπου συστεγάζονται τμήματα κοινοτικών τμημάτων.
  • Δεν υπάρχει αποτελεσματική διοικητική στελέχωση όλων των δημόσιων νηπιαγωγείων.
  • Δεν υπάρχει υποστήριξη των νηπιαγωγείων με γραμματειακό προσωπικό, όπως στα σχολεία όλων των βαθμίδων.
  • Δεν εφαρμόζεται ο θεσμός του Υπεύθυνου Τμήματος, όπως τις υπόλοιπες βαθμίδες της Εκπαίδευσης.
  • Δεν παρέχεται χρόνος για στήριξη και αξιοποίηση των Τεχνολογιών της Πληροφορίας και της Επικοινωνίας στη διδασκαλία/μάθηση και στη διοίκηση.

Ταυτόχρονα θα πρέπει όπως αναφέρεται:

  • Να επεκταθεί η Δημόσια Προδημοτική Εκπαίδευση, έτσι ώστε να καλύπτει όλες τις ηλικίες, από 3 χρονών και άνω.
  • Να μειωθεί ο αριθμός των μαθητών ανά τμήμα ανάλογα με την ηλικία, τα χαρακτηριστικά των μαθητών και τα τετραγωνικά μέτρα της κάθε αίθουσας διδασκαλίας
  • Να αυξηθεί ο αριθμός των σχολικών βοηθών, ώστε να αντιστοιχεί μία σε κάθε τμήμα.
  • Να διασφαλιστεί η συνεχής αποτελεσματική παιδαγωγική στήριξη των νηπιαγωγών.
  • Να διασφαλιστεί η ομαλή λειτουργία των σχολικών μονάδων, όταν απουσιάζουν νηπιαγωγοί, ιδιαίτερα στα μικρά νηπιαγωγεία.
  • Να παραχωρούνται τα απαραίτητα κονδύλια για τη σωστή στήριξη των νηπιαγωγείων μας με όλη την υλικοτεχνική υποδομή που χρειάζονται.
  • Για να αρχίσει η διαδικασία επίλυσης των πιο πάνω προβλημάτων το ΥΠΠ πρέπει άμεσα να προβεί σε ένα ολοκληρωμένο σχεδιασμό για την προώθηση λύσεων, έτσι που οι νηπιαγωγοί να τελούν σε ένα πλαίσιο αρμονίας συνθηκών και αναγκών, ώστε να μπορούν να προσφέρουν μέσα από τις καλύτερες δυνατές συνθήκες, σε ΟΛΑ τα παιδιά, αυτά που δικαιούνται και χρειάζονται.

Όπως αναφέρεται, οι πολιτικές των «οροφών» στην εκπαίδευση, δηλαδή ο καθορισμός ενός συγκεκριμένου αριθμού εκπαιδευτικών που θα διορίζονται στην εκπαίδευση, ανεξάρτητα από τις πραγματικές ανάγκες που θα υπάρχουν, δημιουργεί βάσιμες ανησυχίες στην ΠΟΕΔ ότι το Υπουργείο δεν μπορεί και δεν είναι διατεθειμένο να προχωρήσει στην επίλυση των προβλημάτων και στην αναβάθμιση της Προδημοτικής Εκπαίδευσης προς όφελος των παιδιών μας.

Οι ανησυχίες της οργάνωσης εντείνονται περισσότερο με την εισαγωγή του απαράδεκτου εργασιακού καθεστώτος που αποφασίστηκε ετσιθελικά, χωρίς οποιαδήποτε διαβούλευση, το οποίο αποτελεί έμπρακτη απόδειξη ότι κρίσιμα εκπαιδευτικά ζητήματα αντιμετωπίζονται υπό το πρίσμα στεγνών λογιστικών εξοικονομήσεων αντί του καλού της εκπαίδευσης και των παιδιών.

SotiraNews

Ροη Ειδησεων

Εμπραχίμ Ραϊσί: Ζωντανός για μια ώρα μετά τη συντριβή

Μια θλιβερή λεπτομέρεια έγινε γνωστή τη Δευτέρα, λίγη ώρα μετα την επιβεβαίωση του θανάτου του…

20 Μαΐου, 2024

FliRT: Ανησυχία για παραλλαγές της Covid – Εξαπλώνονται σε ΗΠΑ-Βρετανία

Νέες παραλλαγές της Covid εξαπλώνονται ανά την υφήλιο, πυροδοτώντας ανησυχίες στους ειδικούς για αύξηση των…

20 Μαΐου, 2024

1ος Διεθνής αγώνας ανοικτής θάλασσας στον Πρωταρά: Συμμετείχαν κολυμβητές από 7 διαφορετικές χώρες (ΕΙΚΟΝΕΣ)

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε ο 1ος Protaras International Open-Water Marathon στον Πρωταρά την Κυριακή 19/05. Σε…

20 Μαΐου, 2024

Αντρέας Γεωργίου – Σιμώνη Χριστοδούλου: Στην Αγία Νάπα ο γάμος του ζευγαριού

Σε τροχιά γάμου βρίσκονται ο Αντρέας Γεωργίου και η σύντροφός του, Σιμώνη Χριστοδούλου αφού αμέσως…

20 Μαΐου, 2024

CNN: Εντάλματα σύλληψης για Νετανιάχου και ηγέτη Χαμάς ζητά ο Εισαγγελέας του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου

Την έκδοση ενταλμάτων σύλληψης του ηγέτη της Χαμάς Γιαχία Σινουάρ και του Ισραηλινού πρωθυπουργού Μπενιαμίν…

20 Μαΐου, 2024

ΞΥΛΟΦΑΓΟΥ: Θεατρική παράσταση για ενίσχυση της μετάβασης της μικρής Ελευθερίας στο εξωτερικό για μεταμόσχευση

Ο Ιερός Ναός Αγίου Γεωργίου Ξυλοφάγου παρουσιάζει την θεατρική παράσταση Κόμης Δράκουλας την Κυριακή 26/05…

20 Μαΐου, 2024