Τα νέα ονόματα το μεσαίου χώρου

a 20 Ειδήσεις
a 6503 Ειδήσεις
Μαυρέλλη το ΔΗΚΟ, Λιλλήκα, Ηλιάδη (ή Ομήρου) η ΕΔΕΚ, Λιλλήκα, Μάτση, Ουράνιο το ΕΥΡΩΚΟ

Χωρίς άσπρο καπνό αναμένεται να διεξαχθεί την Τετάρτη το πρωί η συνάντηση των τεσσάρων κομμάτων του ενδιάμεσου χώρου, μιας και από την Τρίτη το απόγευμα έχουν διαφανεί οι διαφωνίες ως προς το όνομα του υποψηφίου…

Ωστόσο, οι τέσσερεις αρχηγοί αναμένεται να ξεκαθαρίσουν τις σκιές που έμειναν από την προηγούμενη τους συνάντηση και εκτός απροόπτου να δοθεί παράταση μερικών ημερών για την ολοκλήρωση της διαδικασίας.

Την Τρίτη, ΔΗΚΟ, ΕΔΕΚ και ΕΥΡΩΚΟ έλαβαν συγκεκριμένες αποφάσεις, από τις οποίες κοινή συνισταμένη είναι η «προσήλωση» των κομμάτων στις προσπάθειες που καταβάλλονται για σύμπτυξη συνεργασίας.

Απ’ εκεί και πέρα όμως τα πράγματα περιπλέκονται. Το πλέον σημαντικό ζήτημα που αιωρείται είναι ως προς το κατά πόσο η Κοινή Διακήρυξη θα είναι διαπραγματεύσιμη ή όχι για λόγους ευελιξίας από πλευράς του υποψηφίου για σύναψη συμμαχιών και με άλλα κόμματα (ΑΚΕΛ).

Ως προς τούτο, υπήρχε διπλή ανάγνωση της προηγούμενης απόφασης των τεσσάρων κομμάτων.

Από τη μια, το ΔΗΚΟ υποστήριζε ότι ο υποψήφιος μπορεί να είναι ευέλικτος στο βαθμό που απαιτείται για να μπορεί να τύχει στήριξης και άλλου κόμματος (ΑΚΕΛ), από την άλλη, τα υπόλοιπα κόμματα ήταν κάθετα προς τούτο, ότι ο υποψήφιος δηλαδή θα είναι ευέλικτος στο βαθμό που δεν θα αναιρείται ούτε ένα γιώτα από την Κοινή Διακήρυξη.

Αυτό το σημείο αναμένεται να ξεκαθαρίσει κατά τη συνάντηση της Τετάρτης.

Τα ονόματα
Κύριο ζητούμενο ωστόσο παραμένει το όνομα εκείνου του προσώπου που θα ηγηθεί της προσπάθειας. Επί τούτου, σχηματίζονται έντονες διαφωνίες.

Ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ θα βάλει στο τραπέζι το όνομα του Χρήστου Μαυρέλλη (διαβάστε εδώ ποιες δύο προυποθέσεις θέτει ο κ. Μαυρέλλης). Ένα όνομα ωστόσο, το οποίο, σύμφωνα με πληροφορίες δεν αποδέχεται η ΕΔΕΚ αλλά παραμένει άγνωστο εάν το ΕΥΡΩΚΟ αποδέχεται να το συζητήσει ή όχι.

Ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ θα επαναφέρει στο διάλογο των τεσσάρων τα ονόματα των δύο προσώπων που κατέθεσε και στην προηγούμενη συνάντηση. Δηλαδή Γιώργο Λιλλήκα και Μάριο Ηλιάδη. Παράλληλα ενδεχομένως να κατατεθεί και το όνομα του κ. Ομήρου.

Ο Δημήτρης Συλλούρης αναμένεται να καταθέσει τρία ονόματα. Γιώργο Λιλλήκα, Γιαννάκη Μάτση και Ουράνιο Ιωαννίδη. Η απόφαση για τα τρία ονόματα ήταν ομόφωνη στο ΕΥΡΩΚΟ. Ο Πρόεδρος του κόμματος δεν θα καταθέσει ούτε το όνομα του κ. Χριστοδούλου, ο οποίος στο μεσοδιάστημα ξεκαθάρισε ότι δεν ενδιαφέρεται, ούτε και το όνομα της Ελένης Θεοχάρους.

Από πλευράς Οικολόγων δεν αναμένεται να κατατεθούν ονόματα.

Εκ των πραγμάτων η υποψηφιότητα του κ. Λιλλήκα είναι η επικρατέστερη, αφού το όνομα του συγκεκριμένου υποψηφίου βρίσκεται στη λίστα δύο κομμάτων και με τους Οικολόγους να μην είναι αρνητικοί. Ωστόσο τα πράγματα μπορεί να διαφοροποιηθούν εάν το ΕΥΡΩΚΟ αποδεχτεί να συζητήσει το όνομα του κ. Μαυρέλλη.

Παράταση μερικών ημερών
Δεδομένης της απόφασης του ΔΗΚΟ για κατάθεση μόνο ενός ονόματος και εν συνεχεία ο Μάριος Καρογιάν θα πρέπει να διαβουλευθεί εκ νέου με τα συλλογικά όργανα του κόμματός του στην περίπτωση που δεν υπάρξει ομοφωνία στο όνομα που θα προταθεί από το ΔΗΚΟ, μια παράταση στη διαδικασία από πλευράς των τεσσάρων κομμάτων θεωρείται πέραν από πιθανή.

Μάλιστα σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», η ΕΔΕΚ θα θέσει επ’ αυτού πρόταση για χάραξη συγκεκριμένου χρονοδιαγράμματος κατάληξης της διαδικασίας. Όπως εκτιμάται η παράταση θα αφορά μερικές ημέρες, εντός του πρώτου 10ήμερου του Ιουνίου.