«Σφραγίστηκε» η συμφωνία για το Μνημόνιο

a 148 Ειδήσεις
a 4614 Ειδήσεις

Ολοκληρώθηκαν οι διαβουλεύσεις για το κυπριακό Μνημόνιο με την επίτευξη συμφωνίας μεταξύ κυβέρνησης και Τρόικας. Την είδηση ανακοίνωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Χρίστος Στυλιανίδης, ο οποίος έκανε λόγο για νέο ξεκίνημα και για στόχο που επιτεύχθηκε. Επεσήμανε, ωστόσο, ότι η συμφωνία θα μπορούσε να επιτευχθεί πολύ νωρίτερα, υπό ευνοϊκότερες συνθήκες.

Ο κ. Στυλιανίδης χαρακτήρισε τη σύναψη συμφωνίας με την Τρόικα ως σημαντική εξέλιξη που κλείνει μια μακρά περίοδο αβεβαιότητας για τον τόπο.

Ανέφερε ότι η κατάσταση ομαλοποιείται και σταθεροποιείται και θα δημιουργηθούν συνθήκες για επανεκκίνηση της οικονομίας έστω και κάτω από δυσμενείς όρους.

Ο Εκπρόσωπος ανέφερε ότι η κυβέρνηση προσήλθε στη διαπραγμάτευση με βασικό στόχο να αλλάξει την προσυμφωνία του Δεκεμβρίου σε ό,τι αφορά τη θωράκιση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας για το σχεδιασμό, την εκμετάλλευση και τη διαχείριση των εσόδων από το φυσικό αέριο.

Επεδίωξε επίσης τη διασφάλιση θέσεων εργασίας, την πρόσβαση περίπου 200 χιλιάδων πολιτών σε ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, την επέκταση της περιόδου δημοσιονομικής προσαρμογής από το 2016 στο 2018 και την εξασφάλιση των ταμείων προνοίας.

Τόνισε ακόμη ότι η κυβέρνηση επιδίωξε όπως περιληφθεί στο Μνημόνιο ρήτρα ότι σε περίπτωση που βρει πόρους να μπορεί να αποδεσμευτεί συντομότερα από το δάνειο της Τρόικας και μάλιστα χωρίς κόστος.

Το Μνημόνιο περιλαμβάνει μεταξύ άλλων περικοπές μισθών, ανακατατάξεις σε ιατροφαρμακευτική περίθαλψη των δημοσίων υπαλλήλων και ημκρατικών και πρόσθετες φορολογίες.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο, η περίοδος αποπληρωμής του δανείου θα είναι 22 χρόνια με επιτόκιο 2,5% και αφορά το ποσό των 10 δις.

Πηγή: ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ