Πόλεμος ΘΟΚ και Γενικού Ελεγκτή για την «Αντιγόνη»

Στον Γενικό Εισαγγελέα για ποινικά αδικήματα παραπέμπει αύριο ο Γενικός Ελεγκτής το διοικητικό συμβούλιο του ΘΟΚ, σε περίπτωση κατά την οποία συνεχίζει να αρνείται να του παραδώσει στοιχεία που ζήτησε ήδη σχετικά με τις δαπάνες της παράστασης «Αντιγόνη» στη Σαλαμίνα.

Ο Γενικός Ελεγκτής, σχολιάζοντας χθεσινή επιστολή την οποία του απέστειλε ο πρόεδρος του δ.σ. του ΘΟΚ, Γιάννης Τουμαζής, με την οποία ξεκαθαρίζει πως το συμβούλιο αποφάσισε ομόφωνα να μην παραχωρήσει τα στοιχεία που ζήτησε στο πλαίσιο έρευνας που διεξάγει η Ελεγκτική Υπηρεσία, ανέφερε ότι οι θέσεις του ΘΟΚ προκαλούν έκπληξη, επειδή πρόκειται για ημικρατικό οργανισμό που ελέγχεται με ανάλογο τρόπο εδώ και δεκαετίες.

Πέρυσι, μάλιστα, έδωσε χωρίς πρόβλημα τα στοιχεία για τον «Ιππόλυτο», είπε ο κ. Μιχαηλίδης, ο οποίος πρόσθεσε πως οι καινοφανείς θεωρίες που αναπτύσσει τώρα o ΘΟΚ προφανώς δεν γίνονται δεκτές. Στην ουσία, ο ΘΟΚ δηλώνει ότι ενσυνείδητα θα περιφρονήσει νόμο της Κυπριακής Δημοκρατίας, επειδή δήθεν συγκρούεται με Ευρωπαϊκή Οδηγία, που ούτως ή άλλως αφορά ιδιώτες ελεγκτές και όχι τις Ελεγκτικές Υπηρεσίες κρατών, είπε, για να προσθέσει:

«Ο ΘΟΚ θα ενημερωθεί γραπτώς ότι αύριο Παρασκευή, λειτουργοί της Υπηρεσίας θα μεταβούν στον ΘΟΚ για συλλογή των στοιχείων που αφορούν στις σχετικές δαπάνες. Τα στοιχεία που θα συλλεγούν θα αφορούν όλες τις παραστάσεις του έργου “Αντιγόνη”, περιλαμβανομένων των δαπανών για τις παραστάσεις στις ελεύθερες περιοχές στις οποίες υπήρχε εισιτήριο εισόδου. Αν η συλλογή των στοιχείων παρεμποδιστεί, τότε θα υποβληθεί καταγγελία στον Γενικό Εισαγγελέα όπως προβλέπει η σχετική νομοθεσία περί Καταθέσεως Στοιχείων στον Γενικό Ελεγκτή.

Στη χθεσινή επιστολή του κ. Τουμαζή προς τον Γενικό Ελεγκτή, αφού εκφράζεται η δυσαρέσκεια του Οργανισμού, αναφέρονται και τα εξής:

• Ο Οργανισμός θεωρεί ότι δεν εμπίπτει στις εξουσίες και αρμοδιότητες του Γενικού Ελεγκτή, σύμφωνα με τα πιο πάνω, η διερεύνηση του κατά πόσο ο ΘΟΚ έχει λάβει σχετική άδεια από το Τμήμα Αρχαιοτήτων για τη χρήση του κατεχόμενου θεάτρου της Αρχαίας Σαλαμίνας. Εν πάση περιπτώσει, το ερώτημά σας δεν αφορά τον ΘΟΚ, αλλά τη Δικοινοτική Τεχνική Επιτροπή για τον Πολιτισμό.

• Η πιο πάνω ενέργεια, πλήττει κατά την άποψη του διοικητικού συμβουλίου του ΘΟΚ, την αντικειμενικότητα και ανεξαρτησία σας ως ελεγκτικού οργάνου.

• Παρά το γεγονός ότι στην επιστολή σας αναφέρετε ότι δεν υπεισέρχεστε στην πολιτική πτυχή του θέματος, εντούτοις το δ.σ. του Οργανισμού θεωρεί ότι το όλο θέμα, όπως επίσης έχει τεθεί και από τον πρόεδρο του ΔΗΚΟ, κ. Νικόλα Παπαδόπουλο στην καταγγελία του, μόνο πολιτική πτυχή έχει και κατά συνέπεια η οποιαδήποτε προσπάθειά σας για αποσύνδεση της πολιτικής πτυχής του θέματος από τις εξουσίες και αρμοδιότητές σας ως ελεγκτικής αρχής, στον βαθμό που αυτές υφίστανται, είναι τουλάχιστον ατυχής, και δεν μπορεί να εξουδετερώσει το πλήγμα που οι ενέργειές σας έχουν επιφέρει στην αντικειμενικότητα και ανεξαρτησία σας ως ελεγκτικού οργάνου του Οργανισμού.

• Η μετάβαση του ΘΟΚ στο Αρχαίο Θέατρο της Σαλαμίνας καθώς και όλες οι ενέργειες που ομόφωνα αποφάσισε το διοικητικό συμβούλιο, εμπίπτουν σαφώς στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων του, είναι καθόλα νόμιμες και συντείνουν στην υλοποίηση των σκοπών του Οργανισμού για την καλλιέργεια του θεατρικού καλλιτεχνικού συναισθήματος του κυπριακού λαού στο σύνολό του.

• Υπό το φως όλων των πιο πάνω, το διοικητικό συμβούλιο του ΘΟΚ, ομόφωνα αποφάσισε ότι δεν προτίθεται να σας αποστείλει αναλυτική κατάσταση των ποσών που έχουν δαπανηθεί για την παράσταση ή τα πρακτικά του δ.σ. του ΘΟΚ της συνεδρίασης κατά την οποία αποφασίστηκε η συμμετοχή στην πιο πάνω αναφερόμενη παράσταση.

Ζητά νομική γνωμάτευση ο Τουμαζής

Με επιστολή του προς τον υπουργό Παιδείας, ο πρόεδρος του δ.σ. του ΘΟΚ Γιάννης Τουμαζής, τον καλεί να ζητήσει από τον Γενικό Εισαγγελέα γνωμάτευση ως προς το εύρος του ελέγχου που ο Γενικός Ελεγκτής οφείλει να διεξάγει υπό το φως των διατάξεων της Οδηγίας 2006/43/ΕΚ και τη συμβατότητα επίσης των διατάξεων του σχετικού Νόμου ως προς τις εξουσίες του Γενικού Ελεγκτή, σε σχέση τουλάχιστον με τα νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου, με τις διατάξεις της Οδηγίας 2006/43/ΕΚ.

Ζητά, επίσης, γνωμάτευση ως προς το κατά πόσο ο Γενικός Ελεγκτής είναι η αρμόδια αρχή να αποφασίζει επί θεμάτων εκτέλεσης και υλοποίησης του προϋπολογισμού των νομικών προσώπων δημοσίου δικαίου.

Ο κ. Τουμαζής συνδέει τα πιο πάνω και με παρέμβαση, όπως αναφέρει, του Γενικού Ελεγκτή στην εκτέλεση και υλοποίηση του προϋπολογισμού του ΘΟΚ, σε σχέση με την καταβολή αποζημιώσεων στους ηθοποιούς. Εγείρεται, προσθέτει ο κ. Τουμαζής, το ερώτημα ως προς το κατά πόσο ο Γενικός Ελεγκτής έχει εξουσία να αποφασίζει ως προς τον τρόπο υλοποίησης και εκτέλεσης του προϋπολογισμού των νομικών προσώπων δημοσίου δικαίου.

«Έχουμε την άποψη ότι ο Γενικός Ελεγκτής έχει υπερβεί στη βάση των πιο πάνω, τις εξουσίες και αρμοδιότητές του τις οποίες ασκεί κατά παράβαση του Νόμου 42(Ι)/2009», καταλήγει ο κ. Τουμαζής.

Ανακοίνωση ΘΟΚ

Ο Θεατρικός Οργανισμός Κύπρου σε σημερινή του ανακοίνωση αναφέρει πςω «απέστειλε χθες 5 Οκτωβρίου 2016 αναλυτική απαντητική επιστολή στο Γενικό Ελεγκτή της Δημοκρατίας».

«Πέραν του αυτόδηλου περιεχόμενου της επιστολής, η οποία έχει δει το φως της δημοσιότητας ο ΘΟΚ δεν επιθυμεί να προβεί σε οποιοδήποτε άλλο σχόλιο», καταλήψει η ανακοίνωση.

Πηγή: Φιλελεύθερος

Ροη Ειδησεων

Θεόδωρος Πυρίλλης: “Δε χρωστάω τίποτα σε κανένα κόμμα” (ΒΙΝΤΕΟ-ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ)

Ο Δήμαρχος Παραλιμνίου Θεόδωρος Πυρίλλης καλεσμένος στην εκπομπή Famagusta Talks με τη Γαβριέλλα Ζάρτηλα. Μιλάει…

18 Μαΐου, 2024

Κουμής: Εντός των στόχων μας τα στατιστικά στοιχεία των αφίξεων

Τα στατιστικά στοιχεία αφίξεων του πρώτου τετραμήνου του 2024 καταδεικνύουν ότι είμαστε μέσα στους στόχους…

17 Μαΐου, 2024

Κιβωτός του Κόσμου: Ξεκίνησε η δίκη του πατέρα Αντώνιου για τις κακοποιήσεις παιδιών

Με την κατάθεση της Σαμάνθας Στρατιδάκη, η οποία είναι ειδική επιστήμονας στον Συνήγορο του Πολίτη…

17 Μαΐου, 2024

Υπουργός Εσωτερικών: «Ταύτιση απόψεων στην Υπουργική»

Από τη σημερινή συζήτηση καταγράφεται η ταύτιση απόψεων σε σχέση με την πρωτοβουλία της Κυπριακής…

17 Μαΐου, 2024

H ανακοίνωση του Υπουργείου Παιδείας για τα απειλητικά email στα σχολεία

Το Υπουργείο Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας (ΥΠΑΝ), ενημερώνει ότι μεγάλος αριθμός δημόσιων σχολείων στην Κύπρο…

17 Μαΐου, 2024

Νεκρή 77χρονη στην άσφαλτο – Την εγκατέλειψε ο οδηγός

Σε νέα θανατηφόρα οδική σύγκρουση που σημειώθηκε γύρω στις 6:00 το πρωί σήμερα στην Κοκκινοτριμιθιά,…

17 Μαΐου, 2024