ΥΠΑΜ Κύπρου-Ελλάδας: Όχι σε λύση με τουρκικά στρατεύματα

CEB1 30 Ειδήσεις, Νέα Αμμοχώστου, Χριστόφορος Φωκαΐδης
Η λύση του Κυπριακού, δεν μπορεί παρά να συμπεριλαμβάνει την πλήρη αποχώρηση όλων των τουρκικών στρατευμάτων από την Κύπρο, και να αίρει επίσης το σύστημα των αναχρονιστικών εγγυήσεων του ’60, ανέφερε ο Υπουργός Άμυνας Χριστόφορος Φωκαϊδης στην κοινή συνέντευξη Τύπου που έδωσε τη Δευτέρα στην Αθήνα μετά την συνάντησή του με τον Έλληνα ομόλογό του στο Πεντάγωνο.

CEB1 1667 Ειδήσεις, Νέα Αμμοχώστου, Χριστόφορος Φωκαΐδης

Από την μεριά του, ο Πάνος Καμένος διατύπωσε την άποψη ότι η διεθνής κοινότητα αντιλαμβάνεται ότι η Κύπρος πρέπει και μπορεί να ενώσει τους πολίτες της σε ένα κράτος δικαίου, και ότι σε μια τέτοια λύση η Τουρκία και οι δυνάμεις κατοχής της δεν έχουν καμία θέση.

Ο Έλληνας Υπουγός Άμυνας είπε ότι είναι η πρώτη φορά που ελπίζει σε λύση, και υπογράμμισε πως αυτό έχει σημασία δεδομένου ότι «είμαι από εκείνους που έδωσαν μάχη κατά του Σχεδίου Ανάν στην Ελλάδα, ακόμα και τότε που το κόμμα μου, η Νέα Δημοκρατία, συμφωνούσε». Πιστεύω όμως – συνέχισε ότι αυτή τη στιγμή είναι η ώρα που η διεθνής κοινότητα αντιλαμβάνεται τι συμβαίνει στην ευρύτερη περιοχή και μπορεί να βοηθήσει να επιτευχθεί μια πραγματική λύση.

Κατά τον κ. Καμένο, είναι η πρώτη φορά που και οι ίδιοι οι Τουρκοκύπριοι βλέπουν ότι η μεγαλύτερη απειλή για αυτούς «είναι το ίδιο το θεοκρατικό κράτος που προσπαθεί να κτίσει ο Ερντογάν, και νομίζω ότι αυτό δεν ταιριάζει στον πολιτισμό τους». Επιπλέον, πρόσθεσε, οι Τ/Κ βλέπουν ότι η Κύπρος, έχοντας πια προχωρήσει ιδιαίτερα στην ενεργειακή της πολιτική, μπορεί να ζήσει αυτόνομα χωρίς να έχει την ανάγκη ούτε εγγυητών, ούτε προστατών, ούτε δανειστών.

CEB1 29 Ειδήσεις, Νέα Αμμοχώστου, Χριστόφορος Φωκαΐδης

«Οι ξένες δυνάμεις, βλέπουν ότι αυτή τη στιγμή η Τουρκία βρίσκεται πίσω από το παράνομο εμπόριο των τρομοκρατών του ISIS σε πετρέλαιο, σε ναρκωτικά, σε ανθρώπους. Είναι η ώρα που η διεθνής κοινότητα πρέπει να αντιληφθεί ότι οι αποφάσεις του ΟΗΕ πρέπει να εφαρμόζονται και εκεί όπου υπάρχουν ακροπόλεις, όχι μόνο εκεί όπου υπάρχουν πετρελαιοπηγές».

Η Κύπρος, πρόσθεσε, ” δικαιούται να ενώσει τους πολίτες της όλους, οι οποίοι μάλιστα έχουν αποδείξει παλιότερα ότι μπορούν να ζουν μαζί. Σε συνθήκες όμως δικαίου. Ο στρατός και οι δυνάμεις κατοχής είναι βέβαιο ότι δεν μπορούν να συμμετέχουν σε μια τέτοια λύση. Είναι σαν να διορίζεις παιδεραστή σε νηπιαγωγείο. Πρέπει να αποχωρήσουν άμεσα Από εκεί και πέρα, πιστεύω πως είμαστε σε έναν καλό δρόμο και μπορεί να έχουμε αυτή τη χρονιά, αν το θελήσει ο διεθνής παράγων, μία δίκαιη λύση στο Κυπριακό».

Ο Χριστόφορος Φωκαϊδης δήλωσε ότι υπάρχουν πολλοί παράγοντες και κίνητρα που διαμορφώνονται ως αποτέλεσμα των νέων γεωπολιτικών δεδομένων, που ορθολογικά αν τα αναλύσει κανείς, μπορούν να οδηγήσουν τον διεθνή παράγοντα προς την κατεύθυνση της άσκησης πιέσεων στην Άγκυρα, να συνηγορήσει να επιτρέψει να οδηγηθούν τα πράγματα προς μία δίκαιη και λειτουργική λύση.

Η δική μας πλευρά – πρόσθεσε – με πνεύμα καλής θέλησης και ειλικρίνειας παραμένει σταθερά προσηλωμένη στον στόχο για τον τερματισμό του μεγαλύτερου πολιτικού και ιστορικού αναχρονισμού που εξακολουθεί να υφίσταται ακόμα στη Κύπρο, με την διαίρεση και κατοχή ενός κράτους-μέλους της ΕΕ.

Κατά την ιδιαίτερη συνάντησή του με τον κ. Καμένο, ο Κύπριος Υπουργός Άμυνας είπε ότι επιβεβαιώθηκε και από τους δύο η κοινή θέση Κύπρου-Ελλάδας στο θέμα των εγγυήσεων, «ό,τι δηλαδή θα αποτελούσε παραλογισμό να επιχειρείτο να υιοθετηθεί σε ένα σύγχρονο κράτος και δη μέλος της ΕΕ ένα καθεστώς κηδεμονίας μέσα από την αναπαραγωγή μηχανισμών εγγυήσεων που παραπέμπουν σε άλλες εποχές, στην εποχή του ψυχρού πολέμου».

Ο Πάνος Καμένος επισήμανε ότι η κατάσταση στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής και της Βόρειας Αφρικής, αλλά και η ανάγκη καθορισμού Οικονομικής Ζώνης στην Ελλάδα, σε σχέση με την πολιτική που ήδη εφαρμόζει η Αθήνα, δημιουργεί καινούργιες απαιτήσεις για την αμυντική αλλά και στρατηγική συνεργασία Ελλάδας-Κύπρου.

Οι δύο άνδρες συζήτησαν και για τις γεωπολιτικές εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή. Ελλάδα και Κύπρος, είπε ο Έλληνας Υπουργός, έχουν να διαδραματίσουν έναν εξαιρετικά σημαντικό σταθεροποιητικό ρόλο ως βασικοί πυλώνες ασφάλειας και δημοκρατίας στην περιοχή.

Σε ερώτηση σχετικά με το ενδεχόμενο πραγματοποίησης κάποιου βήματος προς την κατεύθυνση στρατιωτικής συνεργασίας με την ΕΕ, ο κ Φωκαϊδης υπενθύμισε ότι η κυπριακή κυβέρνηση έχει δηλώσει από την πρώτη στιγμή ανάληψης της εξουσίας, την πρόθεσή της ένταξη της Κύπρου στον Συνεταιρισμό για την Ειρήνη, αλλά και ότι η Τουρκία που διαθέτει βέτο δεν συνηγορεί προς αυτήν την κατεύθυνση.

Παίρνοντας εδώ τον λόγο, ο κ. Καμένος ενημέρωσε ότι εν όψει της επομένης συνόδου της ΕΕ, ήδη αυτήν την εβδομάδα ξεκινάει με την άτυπη συνάντηση στο Άμστερνταμ η χάραξη του νέου σχεδιασμού της ΕΕ σε θέματα άμυνας.

Πλέον, πρέπει να παρθούν ορισμένες αποφάσεις, είπε. Και συνέχισε:

«Η ΕΕ όταν μιλάει για ευρωπαϊκά σύνορα, εννοεί ή όχι και την κοινή ευρωπαϊκή άμυνα, διασφαλίζοντας τον ευρύτερο ευρωπαϊκό χώρο; Διότι όταν μιλάμε για ευρωπαϊκή άμυνα, το πρώτο που πρέπει να αναγνωρίσει η ΕΕ είναι τα ευρωπαϊκά σύνορα. Δεν μπορεί λοιπόν ο ευρωπαϊκός εναέριος χώρος να παραβιάζεται από τουρκικά αεροσκάφη και την ιδία ώρα να παραπλέον ευρωπαϊκά σκάφη τα οποία παρακολουθούν απλώς τις παραβάσεις του εναερίου χώρου ή των υδάτων. Εμείς θα το θέσουμε αυτό. Και θα επισημάνουμε ότι δεν μπορεί η Τουρκία να αρνείται την ύπαρξη μιας ευρωπαϊκής χώρας, της Κύπρου να συνεχίσει η ΕΕ να δέχεται την παραβίαση του ελληνικού εναέριου χώρου ή της ΑΟΖ της Κύπρου».

Αύριο, Τρίτη, στις 2 το μεσημέρι θα πραγματοποιηθεί στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας της Ελλάδος τελετή υποδοχής των λειψάνων 6 ηρωικώς πεσόντων Ελλήνων στρατιωτών κατά την τουρκική εισβολή του 1974. Ο κ. Καμένος, είπε σήμερα ότι «με μεσίστιες σημαίες στο Πεντάγωνο θα αποδοθούν οι οφειλόμενες στρατιωτικές τιμές στους ήρωες, τα λείψανα των οποίων θα υποδεχτούμε στην Αθήνα».

Το απόγευμα στο Σπίτι της Κύπρου, οι δύο Υπουργοί θα παραβρεθούν σε εκδήλωση Τιμής και Μνήμης των ηρωικών πεσόντων της ακταιωρού Φαέθων την οποία το 1964 στις μάχες της Τηλλυρίας οι Τούρκοι έκαψαν με βόμβες ναπάλμ, δολοφονώντας 7 από τους 23 επιβαίνοντες στο πλοίο.

Ο κ. Χριστόφορος Φωκαϊδης αναχωρώντας σήμερα από το Πεντάγωνο, μετέβη στην Πλατεία Συντάγματος όπου κατέθεσε στεφάνι στο μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη. Ακολούθως, έγινε δεκτός εθιμοτυπικά από τον Πρόεδρο της Βουλής των Ελλήνων, Νίκο Βούτση.

Πηγή: ΚΥΠΕ