Τρομακτική η αύξηση της εγκληματικότητας στην Κύπρο

a 26 Ειδήσεις
a 4146 Ειδήσεις

Πολλά είναι τα περιστατικά εγκλήματος καθημερινά στην Κύπρο. Ληστείες φούρνων και καταστημάτων μέρα και νύκτα, διαρρήξεις οικιών, κλοπή χρυσοχοείων με τη μέθοδο ριφιφί, αρπαγή κερματοδέκτη βενζίνης με τη χρήση εκσαφέα, αρπαγή τσαντών από τουρίστριες, εμπρησμοί και άλλα πολλά συμβαίνουν μόνο σε μια ημέρα.

Θέλω να γυρίσω στα παλιά (λέει και το τραγούδι). Αυτή δεν είναι η Κύπρος που γεννήθηκα, που μεγάλωσα και που θέλω να συνεχίσω να ζω! Κάτι πρέπει να γίνει…

Ας δούμε ένα ένα τα περιστατικά που συνέβησαν το τελευταίο 24ωρο:

Εισπράξεις 56 χιλιάδων ευρώ απέσπασε ληστής από τα McDonalds στη Λεμεσό

Προτάσσοντας πιστόλι, άγνωστος άνδρας απέσπασε γύρω στις 11:30 το πρωί, εισπράξεις 56 χιλιάδων ευρώ, που μετέφεραν σε τσάντα υπάλληλοι του εστιατορίου McDonalds, που βρίσκεται στην τουριστική περιοχή Λεμεσού.

Η αστυνομία εξαπέλυσε ανθρωποκυνηγητό για εντοπισμό και σύλληψη του δράστη, ο οποίος είχε στήσει καρτέρι δυτικά του χώρου στάθμευσης του ταχυφαγείου. Μόλις οι δυο κοπέλες υπάλληλοι κατευθύνθηκαν προς το αυτοκίνητο τους, μεταφέροντας τις εισπράξεις του τετραημέρου για κατάθεση στην τράπεζα, ο ληστής πρόταξε πιστόλι και ζήτησε, μιλώντας με κυπριακή προσφορά, τη τσάντα με τα χρήματα.

Σύμφωνα με τον υπεύθυνο του ΤΑΕ Λεμεσού Ιωάννη Σωτηριάδη, η κοπέλα που κρατούσε τη τσάντα αντιστάθηκε, ωστόσο ο ισχυρής σωματικής διάπλασης ληστής κατάφερε να της την αποσπάσει και ακολούθως εγκατέλειψε τη περιοχή πεζός, με βόρεια κατεύθυνση.

Η σκηνή αποκλείστηκε από την αστυνομία, ενώ περίπολα ερευνούν τη περιοχή, σε μια προσπάθεια να εντοπιστεί και να συλληφθεί ο άγνωστος άνδρας, ο οποίος περιγράφεται ηλικίας 30 με 35 χρόνων, ύψους 1.85, ισχυρής σωματικής διάπλασης. Την ώρα της ληστείας φορούσε μαύρο φούτερ, καλύπτοντας το πρόσωπο του με την κουκούλα.

Στο πλαίσιο των ερευνών εξετάζονται κλειστά κυκλώματα παρακολούθησης της περιοχής, ενώ από τις καταθέσεις που λήφθηκαν, διαπιστώθηκε ότι η λεία του ληστή ξεπερνά τις 56,000 ευρώ.

Ο κ. Σωτηριάδης κάλεσε, παράλληλα, τους επιχειρηματίες να λαμβάνουν επιπρόσθετα μέτρα ασφαλείας για προστασία της περιουσίας τους.

Ξάφρισαν χρυσοχοείο στη Λεμεσό (Τρύπησαν Τον Τοίχο)

Παραβιάζοντας γειτονικό κατάστημα, άγνωστοι διέρρηξαν κατά τη διάρκεια της νύχτας χρυσοχοείο στην οδό Αγίου Ανδρέου στη Λεμεσό, αποσπώντας χρυσαφικά και άλλα τιμαλφή, η αξία των οποίων υπολογίζεται στις 200,000 ευρώ.

Σύμφωνα με τον υπεύθυνο του ΤΑΕ Λεμεσού Ιωάννη Σωτηριάδη, η διάρρηξη έγινε γύρω στις 3 τα ξημερώματα, με τους δράστες να εισέρχονται εντός του χρυσοχοείου με τη μέθοδο του «ριφιφί», παραβιάζοντας δηλαδή εφαπτόμενο υποστατικό και ανοίγοντας τρύπα στη μεσοτοιχία.

Παρά το ότι ήχησε το σύστημα συναγερμού, οι διαρρήκτες κατάφεραν να αποσπάσουν μεγάλη ποσότητα χρυσαφικών και να εξαφανιστούν πριν την άφιξη ανδρών της ιδιωτικής εταιρείας ασφάλειας και της αστυνομίας.

«Η διάρρηξη αυτή προσομοιάζει με άλλες διαρρήξεις που είχαμε στο πρόσφατο παρελθόν, όπου ο τρόπος δράσης είναι ο ίδιος», είπε ο κ. Σωτηριάδης, προσθέτοντας πως «οι δράστες φαίνεται επιλέγουν τη συγκεκριμένη περιοχή, όπου κατά τη διάρκεια της νύχτας δεν υπάρχει κίνηση».

Το χρυσοχοείο διέθετε και κλειστό κύκλωμα παρακολούθησης το οποίο ωστόσο δεν βρισκόταν σε λειτουργία, ενώ φαίνεται πως τα κλοπιμαία δεν καλύπτονταν από ασφάλεια.

Όσον αφορά τη ληστεία που διαπράχθηκε λίγο μετά τα μεσάνυχτα σε πιτσαρία στη Λεμεσό, ο υπεύθυνος του ΤΑΕ ανέφερε πως οι έρευνες συνεχίζονται για εντοπισμό και σύλληψη των δυο ληστών, οι οποίοι κρατώντας τσεκούρι και σιδηρολοστό, ακινητοποίησαν τον υπεύθυνο της πιτσαρίας, αποσπώντας τις εισπράξεις του τριημέρου, ύψους 1500 ευρώ.

Το θύμα μεταφέρθηκε στο Νοσοκομείο Λεμεσού, όπου του παρασχέθηκαν οι Πρώτες Βοήθειες και απολύθηκε.

Ερωτηθείς σχετικά, ο Ιωάννης Σωτηριάδης ανέφερε πως τέτοια περιστατικά ανησυχούν την αστυνομία, η οποία λαμβάνει συνεχώς νέα μέτρα, ενώ κάλεσε το κοινό «όπως συνεχώς βοηθά την αστυνομία με το να δίνει πληροφορίες, ακόμα και ασήμαντες, σε μια προσπάθεια να πατάξουμε το έγκλημα».

Διάρρηξη κατοικιών Κινέζας και Ρώσου στην Πάφο

Στόχος διαρρηκτών αποτέλεσε η κατοικία 39χρονης από την Κίνα, στην Πέγεια.
Σύμφωνα με την καταγγελία της 39χρονης χθες στην Αστυνομία, ενώ αυτή απουσίαζε στο εξωτερικό μεταξύ των ημερομηνιών 21.2.2013 και 24.6.2013, άγνωστοι διέρρηξαν την κατοικία της και απέσπασαν από αυτήν ένα δαχτυλίδι χρυσό αξίας 4.500 ευρώ και δύο τηλεοράσεις, όλα συνολικής αξίας 7.800 ευρώ.

Η Αστυνομία εκτιμά πως οι δράστες πέτυχαν είσοδο από την μπαλκονόπορτα στο ισόγειο της κατοικίας, αφού πρώτα την παραβίασαν με αιχμηρό όργανο.

Εξάλλου, καταγγέλθηκε από 38χρονο από τη Ρωσία ότι άγνωστοι διέρρηξαν την κατοικία του στη Χλώρακα και απέσπασαν από αυτήν τρία κινητά τηλέφωνα αξίας 190 ευρώ, 1.000 ρούβλια και ένα ρολόι αξίας 250 ευρώ.

Σύμφωνα με την Αστυνομία, οι δράστες κατάφεραν να εισέλθουν στην κατοικία του 38χρονου από συρτή αλουμινένια πόρτα, η οποία ήταν κλειστή, αλλά ανασφάλιστη.

Ληστεία με τσεκούρι και ρόπαλο σε πιτσαρία στη Λεμεσό

Ληστεία σε πιτσαρία στη Λεμεσό σημειώθηκε γύρω στις 23:00 χθες. Όπως δήλωσε στο ΚΥΠΕ εκπρόσωπος του Γραφείου Τύπου της Αστυνομίας, ενώ ο υπεύθυνος του καταστήματος βρισκόταν σε γραφείο και ασχολείτο με την καταμέτρηση των εισπράξεων, δέχτηκε επίθεση από δύο κουκουλοφόρους που κρατούσαν τσεκούρι και ρόπαλο.

Ο ένας τον κτύπησε με το ρόπαλο στο κεφάλι και τον ανάγκασε να ανοίξει χρηματοκιβώτιο, στο οποίο υπήρχε το ποσό των 1.500 ευρώ περίπου.

Οι δράστες άρπαξαν τα χρήματα και τράπηκαν σε φυγή.

Απέσπασαν τσάντα Βρετανίδας στην Πάφο

Νέο περιστατικό αρπαγής τσάντας σημειώθηκε στις 2 περίπου τα ξημερώματα στην τουριστική περιοχή της λεωφόρου Τάφοι των Βασιλέων στην Πάφο.

Τουρίστρια από τη Βρετανία ηλικίας 63 ετών που επέστρεφε στο ξενοδοχείο στο οποίο διέμενε με τον σύζυγό της, δέχτηκε επίθεση από δύο άγνωστα πρόσωπα που επέβαιναν αυτοκινήτου.

Όπως κατήγγειλε η 63χρονη στην Αστυνομία, το όχημα πέρασε από δίπλα τους και ο συνοδηγός της άρπαξε την τσάντα που είχε στον ώμο και η οποία περιείχε το χρηματικό ποσό των 270 στερλινών, καθώς και ένα κινητό τηλέφωνο.

Εμπρησμοί σε στεγνοκαθαριστήριο και κομμωτήριο στη Λευκωσία

Πυρκαγιά ξέσπασε χθες σε πλυντήριο/στεγνοκαθαριστήριο ρούχων στη βιοτεχνική περιοχή Λακατάμειας.

Όπως δήλωσε στο ΚΥΠΕ εκπρόσωπος της Αστυνομίας, η φωτιά ξέσπασε γύρω στα μεσάνυκτα στο στεγνοκαθαριστήριο Λάμψη και κατασβέστηκε από την Πυροσβεστική Υπηρεσία. Φαίνεται να τέθηκε κακόβουλα, αφού στη σκηνή υπήρχε οσμή πετρελαιοειδών.

Περαιτέρω εξετάσεις θα διενεργηθούν σήμερα.

Εξάλλου, γύρω στις 21:00 χθες ξέσπασε πυρκαγιά σε κομμωτήριο στο συγκρότημα Γαλαξίας στη Λευκωσία. Η φωτιά κατασβέστηκε από πυροσβέστες. Η Αστυνομία εκτιμά ότι πρόκειται για εμπρησμό και οι δράστες φαίνεται να παραβίασαν πρώτα την είσοδο του καταστήματος.

Το ύψος των ζημιών δεν έχει ακόμη υπολογιστεί.

Έκλεψαν χρηματοδέκτη σε βενζινάδικο χρησιμοποιώντας μικρό εκσκαφέα

Με τη χρήση μικρού εκσκαφέα, άγνωστος κατέστρεψε χρηματοδέκτη σε πρατήριο βενζίνης στο Πέρα Χωριό και έκλεψε από μέσα το κουτί με τις εισπράξεις.
Σύμφωνα με εκπρόσωπο του Γραφείου Τύπου της Αστυνομίας, το περιστατικό συνέβη γύρω στις τρεις το πρωί.

Δεν είναι γνωστό το ύψος του ποσού που υπήρχε στο κουτί του χρηματοδέκτη. Το πρατήριο παρακολουθείται από κλειστό κύκλωμα.