Γεννούν Δευτέρα λόγω παρερμηνείας του νόμου

a 28 Ειδήσεις
a 164 Ειδήσεις

Για παρερμηνεία των προνοιών της κείμενης νομοθεσίας που διέπει την καταβολή του επιδόματος μητρότητας από έγκυες κάνει λόγο σε επιστολή του προς τη Βουλή ο διευθυντής Υπηρεσιών Κοινωνικών Ασφαλίσεων Θεοφάνης Τρύφωνος. Παρερμηνείες, που έχουν ως αποτέλεσμα ετοιμόγεννες να ζητούν από τους γυναικολόγους τους να τις γεννήσουν ημέρα Δευτέρα για να μην απολέσουν μέρος από το επίδομα μητρότητας.

Σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία, η μητέρα δικαιούται να πληρωθεί επίδομα τοκετού για 18 εβδομάδες. Όπως εκτιμάται, η σύγχυση προκαλείται από την πρόνοια του νόμου, η οποία προβλέπει ότι για σκοπούς καταβολής του επιδόματος μητρότητας, εβδομάδα θεωρείται, η εβδομάδα η οποία αρχίζει Δευτέρα και τελειώνει Κυριακή. Το θέμα ήγειρε ενώπιον του υπουργείου Εργασίας και της Βουλής η Παγκύπρια Γυναικολογική και Μαιευτική Εταιρεία, η οποία κατήγγειλε ασάφειες στη νομοθεσία.
Ειδικότερα, στην επιστολή-καταγγελία τους προς τον κ. Τρύφωνος, ημερ. 29/3/2017, η οποία κοινοποιήθηκε στην Επιτροπή Εργασίας της Βουλής, ο πρόεδρος και η γραμματέας της Παγκύπριας Γυναικολογικής και Μαιευτικής Εταιρείας, Μάριος Λιασίδης και Ριάνα Γαληνού, αναφέρουν τα εξής:

«Είχε υποπέσει στην αντίληψή μας, εδώ και πολλά χρόνια, ότι ο γυναικολόγος έπρεπε να πιστοποιήσει ότι οι μητέρες της Κύπρου θα πρέπει να γεννήσουν ημέρα Δευτέρα προκειμένου να μη χάσουν κάποια ωφελήματα που τους παρέχονται από το Νόμο που διέπει το επίδομα μητρότητας. Επειδή αυτό αντίκειτο στη δική μας λογική και πραγματικά όταν το πρωτοαντικρίσαμε μόνο γέλιο μάς προκάλεσε, αποταθήκαμε πρώτα από όλα στον Γενικό Διευθυντή του υπουργείου Εργασίας, αλλά δεν είδαμε καμιά μεταβολή στην αντιμετώπιση των μητέρων. Ακολούθησαν σχετικές αρθρογραφήσεις στον Τύπο αλλά πάλι χωρίς αποτέλεσμα. Μετά από συζήτηση με αρμοδίους, στους οποίους φάνηκε ο όρος αυτός περίεργος και γέλασαν κι αυτοί, μας είπαν να αποταθούμε σ’ εσάς, ως τον πιο αρμόδιο, με την ελπίδα ότι θα μπορέσετε να κάνετε αυτή τη διόρθωση, που θα αποκαταστήσει το δίκαιο και τη λογική».

Αρκούντως ενημερωτική είναι η απαντητική επιστολή του διευθυντή Υπηρεσιών Κοινωνικών Ασφαλίσεων Θεοφάνη Τρύφωνος, η οποία κοινοποιήθηκε χθες απο τις Υπηρεσίες της Βουλής, στους βουλευτές της Επιτροπής Εργασίας. Μάλιστα, στην επιστολή παρατίθενται και παραδείγματα μέσα από τα οποία επιβεβαιώνεται ότι πρόκειται για παρερμηνεία των προνοιών της νομοθεσίας από έγκυες που αιτούνται την καταβολή του επιδόματος μητρότητας.

Ειδικότερα, ο κ. Τρύφωνος στην επιστολή του υποδεικνύει τα ακόλουθα:

* Σύμφωνα με το άρθρο 29 της νομοθεσίας περί Κοινωνικών Ασφαλίσεων, επίδομα μητρότητας καταβάλλεται για περίοδο 18 εβδομάδων. Τόσο η άδεια μητρότητας όσο και το επίδομα αρχίζει τουλάχιστον δύο εβδομάδες πριν την εβδομάδα του αναμενόμενου τοκετού για σκοπούς ασφάλειας της υγείας της εγκύου.

* Η «εβδομάδα» για σκοπούς καταβολής και υπολογισμού του επιδόματος μητρότητας αρχίζει Δευτέρα και τελειώνει Κυριακή.

* Το επίδομα δεν καταβάλλεται για περιόδους που η αιτήτρια εργάστηκε με πλήρεις απολαβές από τον εργοδότη της κατά τη διάρκεια των 18 εβδομάδων του επιδόματος.

* Οι μόνες περιπτώσεις όπου αιτήτριες δυνατό να απολέσουν μέρος του επιδόματος μητρότητας είναι όταν δεν υποβληθεί η αίτηση πριν τον τοκετό και όταν έχουν πλήρεις απολαβές από τον εργοδότη για μέρος της περιόδου των 18 εβδομάδων.

* Σε καμιά περίπτωση η νομοθεσία περί Κοινωνικών Ασφαλίσεων δεν προνοεί ότι οι αιτήτριες επιδόματος μητρότητας πρέπει να γεννούν Δευτέρα. Πολύ πιθανόν να πρόκειται για παρερμηνεία των προνοιών της νομοθεσίας από τις αιτήτριες.

Με παραδείγματα η ενημέρωση των βουλευτών
Για σκοπούς πλήρους κατανόησης των προνοιών της νομοθεσίας όσον αφορά την παροχή επιδόματος μητρότητας, ο διευθυντής Υπηρεσιών Κοινωνικών Ασφαλίσεων Θεοφάνης Τρύφωνος παραθέτει τα πιο κάτω παραδείγματα:

* Ασφαλισμένη πληροί τις προϋποθέσεις εισφοράς για καταβολή επιδόματος μητρότητας. Η αίτηση υποβλήθηκε στις 14/2/2017. Αναμενόμενος τοκετός στις 27/4/2017, ημέρα Πέμπτη. Η αιτήτρια διέκοψε την απασχόλησή της στις 9/4/2017. Η έναρξη της περιόδου καταβολής του επιδόματος μητρότητας αρχίζει τη Δευτέρα 10/4/2017. Με βάση τα πιο πάνω δεδομένα, το επίδομα μητρότητας αρχίζει από τις 10/4/2017 και διαρκεί μέχρι 13/8/2017.

* Εάν κάποιο από τα πιο πάνω δεδομένα διαφοροποιηθεί, τότε μπορεί να επηρεαστεί η περίοδος καταβολής του επιδόματος. Για παράδειγμα, εάν ο πραγματικός τοκετός επισυμβεί πριν τις 10/4/2017, που είναι η έναρξη καταβολής του επιδόματος, και συγκεκριμένα στις 6/4/2017 ημέρα Σάββατο, τότε το επίδομα μητρότητας αρχίζει από τις 3/4/2017, ημέρα Τετάρτη, για 18 εβδομάδες.

* Εάν η αιτήτρια εργάστηκε με πλήρεις απολαβές για οποιαδήποτε περίοδο που εμπίπτει στην περίοδο του επιδόματος, τότε για την περίοδο αυτή δεν καταβάλλεται επίδομα. Εάν, δηλαδή, εργαστεί για την περίοδο 3/4/2017 – 5/4/2017, οι μέρες που έλαβε πλήρεις απολαβές από τον εργοδότη θα αφαιρεθούν από το εβδομαδιαίο ποσό του επιδόματος.

Πηγή: Philenews