Πόσο αλάτι πρέπει να καταναλώνουν τα παιδιά;

a 79 Αλάτι, Ειδήσεις
a 591 Αλάτι, Ειδήσεις

Ιδιαίτερα ανθυγιεινή συνήθεια αποτελεί η αυξημένη κατανάλωση αλατιού καθώς συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης υπέρτασης και άλλων νοσημάτων.

Μάλιστα, ερευνητικά δεδομένα δείχνουν πως οι αρνητικές επιπτώσεις της υπερκατανάλωσης αλατιού μπορεί να εμφανιστούν από μικρή ηλικία. 

Λαμβάνοντας υπόψιν τα παραπάνω, καθώς και το γεγονός ότι οι διατροφικές συνήθειες που διαμορφώνονται κατά την παιδική ηλικία είναι πολύ πιθανό να διατηρηθούν και στην ενήλικη ζωή, συστήνεται ο περιορισμός της κατανάλωσης αλατιού στα παιδιά.

Ειδικότερα, κατά τον πρώτο χρόνο ζωής, η αυξημένη πρόσληψη αλατιού μπορεί να επηρεάσει τη νεφρική λειτουργία του βρέφους και συνεπώς θα πρέπει να αποφεύγεται πλήρως η προσθήκη αλατιού στο φαγητό, η χρήση κύβων κι έτοιμων ζωμών στην προετοιμασία σούπας ή άλλων φαγητών, καθώς και η κατανάλωση επεξεργασμένων τροφίμων με υψηλή περιεκτικότητα σε αλάτι.

Ωστόσο, ακόμη και μετά τον πρώτο χρόνο, όπου το παιδί αρχίζει σταδιακά να καταναλώνει το ίδιο φαγητό με την υπόλοιπη οικογένεια, θα ήταν καλό η χρήση αλατιού να περιορίζεται στο ελάχιστο. 

Παράλληλα, είναι σημαντικό οι γονείς να ελέγχουν τις ετικέτες των συσκευασμένων προϊόντων, ώστε να μην προσφέρουν στο παιδί «κρυφές» πηγές νατρίου ή τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε αυτό.

Παρακάτω θα δείτε τη συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη (ΣΗΠ) αλατιού ή νατρίου για παιδιά, ανάλογα με την ηλικία: 

CEA3CF84CEB9CEB3CEBCCEB9CEBFCC81CF84CF85CF80CEBF2017 01 172C14.22.32 Αλάτι, Ειδήσεις

Στο σημείο αυτό θα πρέπει να πούμε ότι ένα κουταλάκι του γλυκού αντιστοιχεί σε πέντε γραμμάρια.

Πηγή: neadiatrofis.gr, newsbeast.gr