ΥΠΕΞ: Ανάγκη επιστροφής προσφύγων και κλαπέντων κειμηλίων

CEB1 35 Ειδήσεις
Στην προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς της ευρύτερης περιοχής της Μέσης Ανατολής και της Μεσογείου, αλλά και στο πώς θα διασφαλιστεί η επιστροφή προσφύγων που ανήκουν σε θρησκευτικές και εθνοτικές κοινότητες στις πατρογονικές τους εστίες – δύο σημεία με ξεκάθαρη αναγωγή “και στην πικρή κυπριακή πραγματικότητα”, όπως σημείωσαν διπλωματικοί κύκλοι – αναφέρθηκε ο Υπουργός Εξωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας Ιωάννης Κασουλίδης κατά την έναρξη σήμερα στην Αθήνα των εργασιών της Διεθνούς Διάσκεψης για “Τον Θρησκευτικό και Πολιτιστικό Πλουραλισμό και Ειρηνική Συνύπαρξη στη Μέση Ανατολή”.

CEB1 1823 Ειδήσεις

Ο κ. Κασουλίδης, αφού αναφέρθηκε ιδιαίτερα στη δράση των φανατικών ισλαμιστών του Ισλαμικού Κράτους οι οποίοι, είπε, δεν έχουν ηθικούς φραγμούς και που με “διεστραμμένες πεποιθήσεις” προβαίνουν στη συστηματική βεβήλωση πολιτιστικών μνημείων, προκαλώντας μία “πολιτιστική γενοκτονία” μέσω της εκρίζωσης της θρησκευτικής και εθνολογικής διασύνδεσης των τοπικών πληθυσμών με τις περιοχές τους, υπογράμμισε ότι η παράνομη εμπορία των πολιτιστικών και θρησκευτικών κειμηλίων είναι από τις σημαντικότερες πηγές χρηματοδότησης του Ισλαμικού Κράτους.

Ο Υπουργός Εξωτερικών πρόσθεσε ότι η παράνομη εμπορία πολιτιστικών και θρησκευτικών κειμηλίων είναι από τις συστηματικότερες πηγές χρηματοδότησης του Ισλαμικού Κράτους. Και σημείωσε εδώ ότι πρέπει να εξευρεθούν αποτελεσματικοί τρόποι παρεμπόδισης της παράνομης εμπορίας των πολιτιστικών αυτών θησαυρών.

Υπενθύμισε στους συνέδρους ότι συνεπεία της τουρκικής εισβολής στην Κύπρο το 1974, ο μεγάλος όγκος χριστιανικών κειμηλίων αλλά και αρχαιοτήτων κλάπηκαν και πωλήθηκαν παράνομα ανά το παγκόσμιο.

Μέχρι και σήμερα, πρόσθεσε ο κ. Κασουλίδης, η Κυπριακή Δημοκρατία διεξάγει νομικούς αγώνες για επαναπατρισμό των κειμηλίων.

Ο Υπουργός τόνισε ότι χρειάζεται ένα νέο διεθνές νομικό πλαίσιο που θα διασφαλίζει ότι οι αγοραπωλησίες πολιτιστικών και θρησκευτικών κειμηλίων από εμπόλεμες περιοχές δεν μπορεί να θεωρούνται “καλή τη πίστη”.

Ενδεχομένως, πρόσθεσε, αυτό που χρειάζεται είναι “ένα δυναμικό ψήφισμα” του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ που θα επιβάλει καθολικούς περιορισμούς στην αγοραπωλησία και διακίνηση πολιτιστικών και θρησκευτικών κειμηλίων που προέρχονται από εμπόλεμες περιοχές, “με την απόδειξη της νομιμότητας του εμπορίου να βαραίνει τους εμπόρους αρχαιοτήτων, τους οίκους δημοπρασίας και τους αγοραστές, και όχι το κράτος προέλευσης των κειμηλίων”.

Τέλος, ο κ. Κασουλίδης, αναφερόμενος στο προσφυγικό πρόβλημα, είπε ότι η η διεθνής κοινότητα θα πρέπει να διασφαλίσει ότι οι άνθρωποι που εκδιώχθηκαν από τις πατρογονικές τους εστίες λόγω της θρησκείας ή της καταγωγής τους, θα επιστρέψουν σε ασφαλές περιβάλλον όπου δεν θα απειλείται η ζωή τους.

Πηγή: ΚΥΠΕ