Έτοιμος να βοηθήσει τους Δήμους ο Αναστασιάδης

Το πλαίσιο θέσεων του για την Τοπική Αυτοδιοίκηση παρουσίασε το Σάββατο ο υποψήφιος Πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης σε γεύμα εργασίας, στο οποίο προσκεκλημένοι ήταν οι 31 δήμαρχοι (από το σύνολο των 39) που υποστηρίχτηκαν από το ΔΗΣΥ ή από το ΔΗΚΟ και έχουν εκλεγεί στις πρόσφατες Δημοτικές Εκλογές, καθώς και το Διοικητικό Συμβούλιο της Ένωσης Κοινοτήτων Κύπρου.

Σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση, παρουσιάζοντας τις θέσεις του για την Τοπική Αυτοδιοίκηση ο Νίκος Αναστασιάδης ανέφερε πως στόχος πρέπει να είναι η αναβάθμιση της ποιότητας ζωής του πολίτη μέσα από την αναβάθμιση της ποιότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών και του περιβάλλοντος μέσα στο οποίο ζει, εργάζεται, μετακινείται, μορφώνεται, επικοινωνεί, κοινωνικοποιείται, αθλείται, ψυχαγωγείται.

Είπε πως χρειάζεται η κατοχύρωση του ρόλου της τοπικής αυτοδιοίκησης, σύμφωνα με τον Ευρωπαϊκό Χάρτη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, τον οποίο η Κυπριακή Δημοκρατία έχει υπογράψει και επικυρώσει χωρίς να έχει μέχρι σήμερα υλοποιήσει όσα αυτός περιλαμβάνει, εξηγώντας πως οι τομές που απαιτούνται πρέπει να εστιαστούν στην αποκέντρωση, το λειτουργικό εκσυγχρονισμό, τη σαφήνεια ρόλων, αρμοδιοτήτων και ευθυνών, τη βελτίωση της λογοδοσίας και του ελέγχου, την πολιτική ευθύνη των αιρετών.

Ανέφερε ακόμη ότι η μεταβίβαση εξουσιών από το κράτος προς την τοπική αυτοδιοίκηση πρέπει να συνοδεύεται και από τη μεταβίβαση ανάλογων οικονομικών πόρων και τη διασφάλιση πιο δίκαιης, σταθερής, επαρκούς και προβλεπτής χρηματοδότησης όπως με την είσπραξη των τελών κυκλοφορίας και των εσόδων από τη μεταβίβαση ακινήτων από τους Δήμους και τις κοινότητες, με την ενοποίηση του αστικού φόρου ακινήτου ιδιοκτησίας που εισπράττεται από το Κράτος και του τέλους ακίνητης ιδιοκτησίας των Δήμων και είσπραξη του ενοποιημένου τέλους από τους Δήμους.

Ιδιαίτερα όσο αφορά τις κοινότητες, η μεταρρύθμιση, σύμφωνα με τις θέσεις που παρουσίασε ο κ. Αναστασίαδης, πρέπει να προνοεί την ουσιαστική ενίσχυση των κοινοτικών αρχών με πρόσθετες εξουσίες και πόρους, ώστε να μπορέσουν να βοηθήσουν στη βελτίωση της ποιότητας ζωής στην ύπαιθρο μέσω της ανάπτυξης και του εκσυγχρονισμού των υποδομών και παράλληλα να δοθεί ιδιαίτερη σημασία στην ενημέρωση και την επιμόρφωση των κοινοταρχών και των κοινοτικών συμβουλίων, και στην αναβάθμιση των δεξιοτήτων των υπαλλήλων των κοινοτήτων.

Ουσιαστική σημασία πρέπει να αποδοθεί στη λειτουργία ανεξάρτητων εποπτικών και ελεγκτικών Αρχών, οι οποίες να αυξάνουν τη διαφάνεια και να διασφαλίζουν ότι η λειτουργία και οι αποφάσεις των τοπικών αρχών θα διέπονται από τις αρχές της χρηστής διοίκησης. Σύμφωνα με τις θέσεις του Νίκου Αναστασιάδη, επιβάλλεται επιπλέον η σύσταση Επιτροπής αντίστοιχης της Επιτροπής Δημόσιας Υπηρεσίας, η οποία θα επιφορτισθεί με όλα τα θέματα προσωπικού, όπως προσλήψεις, προαγωγές, κλπ ενώ πολύ σημαντική είναι και η υιοθέτηση του θεσμού του Συνηγόρου του Πολίτη ή του Επιτρόπου Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Ο υποψήφιος Πρόεδρος ανέφερε όσον αφορά τις συζητήσεις που έγιναν μεταξύ Υπουργείου Εσωτερικών, Κομμάτων, Ένωσης Δήμων και Ένωσης Κοινοτήτων, ότι διεξάγονταν σε λανθασμένη βάση καθώς η συζήτηση περιστράφηκε γύρω από τη δημιουργία συμπλεγμάτων κοινοτήτων αντί να ασχοληθεί πρώτα με τους Δήμους, οι οποίοι εκπροσωπούν περίπου το 70% του πληθυσμού και αποτελούν τις ατμομηχανές της ανάπτυξης αλλά και πως τα μέχρι τώρα αποτελέσματα, όπως εκφράζονται μέσα από τα δυο νομοσχέδια που κατατέθηκαν στη Βουλή, δεν πείθουν ότι επιτυγχάνουν τις τομές που απαιτούνται.

Όπως πρόσθεσε, η ενοποίηση των δυο υφιστάμενων νόμων είναι βήμα προς την ορθή κατεύθυνση. Ανέφερε ωστόσο ότι παρατηρούνται σοβαρά κενά, ιδίως σε σχέση με το ότι δεν επιχειρούνται ουσιαστικές διαφοροποιήσεις και εκσυγχρονισμός της νομοθεσίας, περιλαμβανομένων θεμάτων που αφορούν στα συστήματα λήψης αποφάσεων, στον ασφυκτικό έλεγχο και την εξάρτηση από την κεντρική κυβέρνηση, τις ισορροπίες μεταξύ δημάρχου και δημοτικού συμβουλίου και την ελαχιστοποίηση της γραφειοκρατίας.

Ανέφερε τέλος ότι για τη διαμόρφωση του τελικού μοντέλου, ενδείκνυται ανανέωση του δημόσιου διαλόγου, με επίκεντρο τη δημιουργία των προϋποθέσεων άσκησης χρηστής δημοτικής διακυβέρνησης, μέσα από ουσιαστική αποκέντρωση αρμοδιοτήτων και πόρων. «Χρειαζόμαστε τοπικές αρχές με διευρυμένες αρμοδιότητες, οικονομικά και διοικητικά ανεξάρτητες, αποτελεσματικές, διαφανείς, δημοκρατικές, διοικητικά, λειτουργικά και διαχειριστικά επαρκείς, ανοικτές στη κοινωνία και κοντά στο πολίτη» είπε.

Ροη Ειδησεων

Μοιραίο κολύμπι για 15χρονη – Ανασύρθηκε νεκρή από παραλία της Λάρνακας

Σήμερα 03 Ιουλίου 2024, το ΚΣΕΔ Λάρνακας ανταποκρίθηκε σε 2 περιστατικά που αφορούσαν λουόμενους σε…

3 Ιουλίου, 2024

Πρωταράς: Πήγαν με φουσκωτά σε παραλία και τους παρέσυρε το κύμα

Σε συναγερμό τέθηκε το απόγευμα της Τρίτης 02/07 η Λιμενική Αστυνομία σε παραλία στην περιοχή…

3 Ιουλίου, 2024

Πραγματοποιήθηκε η Διάσκεψη Τύπου για το 1ο Cyprus Street Soccer

Πραγματοποιήθηκε η Διάσκεψη Τύπου για το 1ο Cyprus Street Soccer Powered by Cablenet. Με μεγάλη…

3 Ιουλίου, 2024

«Πόλεμος» μετά τη δήλωση Καρβέλα ότι πρέπει να γκρεμιστούν οι Εκκλησίες για να καταπολεμηθεί η φτώχεια

Ο γνωστός μουσικοσυνθέτης δέχθηκε επίθεση από χρήστες του διαδικτύου, οι οποίοι έτρεξαν τον καταδικάσουν για…

3 Ιουλίου, 2024

Επεισόδια στη Λεμεσό: Καταζητούνται ακόμη 13 πρόσωπα (ΕΙΚΟΝΕΣ)

Η Αστυνομία ζητεί πληροφορίες για εντοπισμό των, MOHAMED AL DABBAS, 38 ετών, SOBHI AL DABAS…

3 Ιουλίου, 2024

Νεκρή μέσα στο στομάχι πύθωνα βρέθηκε 36χρονη στην Ινδονησία

Μια γυναίκα βρέθηκε νεκρή στην κοιλιά ενός πύθωνα που την είχε καταπιεί ολόκληρη, ανακοίνωσε σήμερα…

3 Ιουλίου, 2024