Ο Πανίκος Δημητριάδης στην Κεντρική Τράπεζα

a 70 Ειδήσεις
a 7551 Ειδήσεις
Στον διορισμό του καθηγητή Πανίκου Δημητριάδη προχωρεί το Προεδρικό σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες της εφημερίδας «ΠΟΛΙΤΗΣ». Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι ο κ. Δημητριάδης ήδη έχει ενημερωθεί και έδωσε θετική απάντηση. Η απόφαση αναμένεται να ανακοινωθεί εντός της εβδομάδας… 

Συμπτωματικά την ίδια μέρα (χτες) σε δημοσίευμα της η FT χαρακτηρίζει ως επιπρόσθετο κτύπημα στην οικονομική της αξιοπιστία χαρακτηρίζει το ρίσκο που αναλαμβάνει η Κύπρος με την αντικατάσταση αντί την διατήρηση του Αθανάσιου Ορφανίδη στην θέση του Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας.

Το όνομα του κ. Δημητριάδη, που διατηρεί καλές σχέσεις με υψηλόβαθμα στελέχη του ΑΚΕΛ και ειδικά με τον Υπουργό Εμπορίου Νεοκλή Συλικιώτη, ακούγεται εδώ και μήνες, ενώ ο ίδιος με δημόσιες παρεμβάσεις του επέδειξε έμμεσα το ενδιαφέρον αφού ασχολήθηκε με θέματα νομισματικής πολιτικής και τραπεζικής εποπτείας.

Αιτία η δημόσια σύγκρουση
Όσον αφορά τον Αθανάσιο Ορφανίδη, όπως επισημαίνεται στην FT ήταν υψηλόβαθμος οικονομολόγος στην Ομοσπονδιακή (Κεντρική) Τράπεζα των ΗΠΑ και καθοδήγησε την Κύπρο κατά την ένταξη της στην Ευρωζώνη. Η βρετανική εφημερίδα αποδίδει την μη ανανέωση της θητείας του στο ότι συγκρούστηκε δημόσια με την κυβέρνηση λόγω της απροθυμίας της τελευταίας να λάβει μέτρα δημοσιονομικής εξυγίανσης.

Πηγή: ΠΟΛΙΤΗΣ