Με ερημοποίηση κινδυνεύει η Κύπρος λένε οι Οικολόγοι

a 121 Ειδήσεις
a 6248 Ειδήσεις

Δεσμεύονται να φυτέψουν τόσα δέντρα όσοι και οι ψήφοι τους στις βουλευτικές εκλογές

Υπαρκτό κίνδυνο θεωρούν οι Οικολόγοι τη μελλοντική ερημοποίηση της Κύπρου, σημειώνοντας ότι ήδη το 3% του νησιού κινδυνεύει άμεσα, σύμφωνα με τα στοιχεία του Εθνικού Σχεδίου Δράσης για καταπολέμηση της Απερήμωσης… 

Σε διάσκεψη Τύπου στη Λεμεσό, με αφορμή τη σημερινή Παγκόσμια Μέρα για την καταπολέμηση της ερημοποίησης, η ΓΓ των Οικολόγων Ιωάννα Παναγιώτου ανέφερε πως, “εξετάζοντας τη γενική κατάσταση στην Κύπρο, το φαινόμενο της απερήμωσης αποτελεί σήμερα ένα υπαρκτό κίνδυνο, που απειλεί την ευημερία του πληθυσμού σε μεγάλο μέρος του νησιού”.

“Το φαινόμενο εξελίσσεται με βραδύτητα και δεν γίνεται άμεσα αντιληπτό, μέχρι να πλήξει ορισμένες περιοχές ανεπανόρθωτα”, είπε η κ. Παναγιώτου, προσθέτοντας ότι “το μεγαλύτερο μέρος των περιοχών, που καλύπτουν έκταση 91% του νησιού, χαρακτηρίζονται σαν ημίξηρες με αυξημένη ευαισθησία στην απερήμωση, ενώ από αυτές, το 3% κινδυνεύει άμεσα σύμφωνα με στοιχεία του Εθνικού Σχεδίου Δράσης για καταπολέμηση της Απερήμωσης”.

Είπε επίσης ότι η απερήμωση συμβαίνει μόνο όταν συνυπάρχει και η αλόγιστη ανθρώπινη δράση, συμπεριλαμβανομένης και της εγκατάλειψης της υπαίθρου και εξέφρασε τη θέση πως η καλή διαχείριση των δασών είναι ζήτημα ζωτικής σημασίας, αφού τα δένδρα συμβάλουν στη διατήρηση του εδάφους και στην προστασία του από τη διάβρωση.

Υπενθύμισε παράλληλα πως το Κίνημα Οικολόγων έχει αναλάβει μέρος της ευθύνης που του αναλογεί και έχει δεσμευθεί ότι μέσα στα επόμενα 5 χρόνια θα φυτέψει τόσα δέντρα όσοι ήταν και οι ψήφοι που πήρε στις πρόσφατες βουλευτικές εκλογές, δηλαδή 8960.

Ήδη, συνέχισε, έχει ολοκληρωθεί ο πρώτος χρόνος της εκστρατείας “Κάθε ψήφος και δέντρο” και έχουν φυτευτεί 2606 σε ολόκληρη την Κύπρο και κάλεσε όλους τους φορείς και τα οργανωμένα σύνολα να αναλάβουν ανάλογες πρωτοβουλίες, εμποδίζοντας την περαιτέρω ερημοποίηση του νησιού μας, “η οποία έχει φθάσει ήδη σε επικίνδυνα επίπεδα”.

Αντρέας Πιερή