Δεν τα βρίσκουν τα κόμματα ούτε για τους κατεχόμενους δήμους

Η προγραμματισμένη για σήμερα σύσκεψη, με πρωτοβουλία του προέδρου του Δημοκρατικού Συναγερμού Αβέρωφ Νεοφύτου, για την ανταλλαγή απόψεων για τους κατεχόμενους δήμους δεν φαίνεται να αποδώσει αποτελέσματα. Το ζητούμενο είναι να υπάρξει συνεννόηση μεταξύ όλων των δυνάμεων για συναινετικές επιλογές στους εννέα κατεχόμενους δήμους.

Στην επιστολή του, ο Αβέρωφ Νεοφύτου προς τους πολιτικούς ηγέτες στάθηκε στην ιδιομορφία των κατεχόμενων δήμων και τόνιζε πως θα ήταν ωφέλιμο να βρουν συναινετικές λύσεις για να μη γίνουν αντικείμενο σύγκρουσης. Ο ΔΗΣΥ δήλωνε έτοιμος για διάλογο.

Οι εξελίξεις στο μεσοδιάστημα δεν αφήνουν περιθώρια αισιοδοξίας για κατάληξη, αφού ούτως ή άλλως πολλοί έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον για το χρίσμα του υποψηφίου είτε με τη στήριξη κομμάτων, είτε χωρίς. Ο φόβος των ανταρτών που μπορεί να τορπιλίσει την όποια προσπάθεια των κομμάτων για κοινές επιλογές ενισχύει το αρνητικό κλίμα. Το πάθημα στον δήμο της Κερύνειας φαίνεται να γίνεται μάθημα στα κόμματα. Στις προηγούμενες δημοτικές εκλογές όλα τα κόμματα στήριξαν από κοινού την υποψήφια της ΕΔΕΚ στην κατεχόμενη πόλη του Πράξανδρου, για να εκλεγεί ως εκλεκτός των Κερυνειωτών δημοτών ο Γλαύκος Καρυόλου, που είχε στηριχθεί από τους Οικολόγους.

Πρόσθετα όμως καταγράφονται εντονότατοι προβληματισμοί για την κατανομή που έγινε σε παλαιότερες αναμετρήσεις. Τον Δήμο της Κερύνειας διεκδικούν και το ΔΗΚΟ και η ΕΔΕΚ. Το ΔΗΚΟ γιατί πλέον δεν έχει βουλευτή στην κατεχόμενη αυτή επαρχία και η ΕΔΕΚ γιατί η ηγεσία της πιστεύει ότι εκφράζει το δημόσιο αίσθημα των εκτοπισθέντων με τις θέσεις της στο Κυπριακό.

Το ΑΚΕΛ διεκδικεί τον κατεχόμενο δήμο της Αμμοχώστου και δεν έχει καμιά διάθεση να κάνει πίσω αυτή τη φορά, με τον γιατρό Σίμο Ιωάννου να προβάλλει ως επικρατέστερος για το χρίσμα του υποψηφίου.

Οι κατεχόμενοι δήμοι είναι: Αμμόχωστος, Κερύνεια, Μόρφου, Λύση, Λάπηθος, Καραβάς, Λευκόνοικο, Κυθρέα και Ακανθού. Οι πλείστοι δήμαρχοι θα διεκδικήσουν επανεκλογή. Ο δήμαρχος Αμμοχώστου Αλέξης Γαλανός φέρεται να κάνει δεύτερες σκέψεις. Οι δήμαρχοι Λύσης Συμεών Παστός και Λευκονοίκου Μιχάλης Πήλικος δεν θα διεκδικήσουν επανεκλογή. Επανεκλογή θα διεκδικήσουν ο δήμαρχος Κερύνειας Γλαύκος Καρυόλου, ο δήμαρχος Ακανθούς Σάββας Σαββίδης, ο δήμαρχος Καραβά Ιωάννης Παπαϊωάννου, ο δήμαρχος Κυθρέας δρ Πέτρος Καρεκλάς, ο δήμαρχος Λαπήθου Νεοπτόλεμος Κότσαπας και ο δήμαρχος Μόρφου Χαράλαμπος Πίττας.

Πηγή: Φιλελεύθερος

Ροη Ειδησεων

Θεόδωρος Πυρίλλης: “Δε χρωστάω τίποτα σε κανένα κόμμα” (ΒΙΝΤΕΟ-ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ)

Ο Δήμαρχος Παραλιμνίου Θεόδωρος Πυρίλλης καλεσμένος στην εκπομπή Famagusta Talks με τη Γαβριέλλα Ζάρτηλα. Μιλάει…

18 Μαΐου, 2024

Κουμής: Εντός των στόχων μας τα στατιστικά στοιχεία των αφίξεων

Τα στατιστικά στοιχεία αφίξεων του πρώτου τετραμήνου του 2024 καταδεικνύουν ότι είμαστε μέσα στους στόχους…

17 Μαΐου, 2024

Κιβωτός του Κόσμου: Ξεκίνησε η δίκη του πατέρα Αντώνιου για τις κακοποιήσεις παιδιών

Με την κατάθεση της Σαμάνθας Στρατιδάκη, η οποία είναι ειδική επιστήμονας στον Συνήγορο του Πολίτη…

17 Μαΐου, 2024

Υπουργός Εσωτερικών: «Ταύτιση απόψεων στην Υπουργική»

Από τη σημερινή συζήτηση καταγράφεται η ταύτιση απόψεων σε σχέση με την πρωτοβουλία της Κυπριακής…

17 Μαΐου, 2024

H ανακοίνωση του Υπουργείου Παιδείας για τα απειλητικά email στα σχολεία

Το Υπουργείο Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας (ΥΠΑΝ), ενημερώνει ότι μεγάλος αριθμός δημόσιων σχολείων στην Κύπρο…

17 Μαΐου, 2024

Νεκρή 77χρονη στην άσφαλτο – Την εγκατέλειψε ο οδηγός

Σε νέα θανατηφόρα οδική σύγκρουση που σημειώθηκε γύρω στις 6:00 το πρωί σήμερα στην Κοκκινοτριμιθιά,…

17 Μαΐου, 2024