Με πρόταξη την Αμμόχωστο

a 40 Αλέξης Γαλανός, Ειδήσεις, Κατεχόμενα, Νέα Αμμοχώστου, Ψευδοκράτος
a 77 Αλέξης Γαλανός, Ειδήσεις, Κατεχόμενα, Νέα Αμμοχώστου, Ψευδοκράτος

Δυναμική και κυρίως οργανωμένη υπό τον δήμο θα πρέπει να είναι η αντίδραση των Αμμοχωστιανών στην περίπτωση που τελικά επαληθευτούν τα δημοσιεύματα για άνοιγμα της περίκλειστης πόλης. Αυτό ήταν το μήνυμα που θα επιδιώξει να στείλει ο δήμαρχος της πόλης Αλέξης Γαλανός, στη δημοσιογραφική διάσκεψη που θα πραγματοποιήσει σήμερα για ενημέρωση των δημοτών της κατεχόμενης πόλης.

Τα δημοσιεύματα από τα κατεχόμενα συντηρούν το θέμα, ωστόσο από ελληνοκυπριακής πλευράς θεωρείται απομακρυσμένο το ενδεχόμενο ανοίγματος της περίκλειστης πόλης. Την ίδια ώρα ωστόσο δεν μπορεί να υπάρξει εφησυχασμός καθώς υπάρχουν φόβοι για τουρκικούς σχεδιασμούς εποικισμού της πόλης. Αυτό το οποίο φαίνεται να υπάρχει αυτή τη στιγμή είναι η συντήρηση του θέματος από επιχειρηματικούς κύκλους στην Τουρκία αλλά και στα κατεχόμενα, οι οποίοι βλέπουν το Βαρώσι ως μια επιχειρηματική ευκαιρία για επενδύσεις.

Ο δήμαρχος Αμμοχώστου Αλέξης Γαλανός είχε χθες συνάντηση με τον υπουργό Εξωτερικών Ιωάννη Κασουλίδη και τον κυβερνητικό Εκπρόσωπο στο πλαίσιο των επαφών που πραγματοποιεί για ενημέρωση γύρω από το θέμα της Αμμοχώστου και τις προθέσεις της κυβέρνησης.

Αυτό το οποίο αναφέρθηκε στη συνάντηση, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες είναι ότι η κυβέρνηση εργάζεται πυρετωδώς προς την ετοιμασία πακέτου μέτρων όσον αφορά τις πληροφορίες για μονομερή κίνηση ανοίγματος της Αμμοχώστου από τουρκικής πλευράς. Όπως άλλωστε έχει αναφερθεί, η κυβέρνηση θα προτάξει το θέμα της Αμμοχώστου ως θέμα προτεραιότητα, όπως όμως καθορίζεται ρητά, μέσα από τα σχετικά ψηφίσματα του ΟΗΕ. Μέσα από τα νομικά επιχειρήματα τα οποία ετοιμάζονται στο έγγραφο της Κυπριακής Δημοκρατίας για την Αμμόχωστο, γίνεται μια ιστορική αναδρομής στις αναφορές που αφορούν την κατεχόμενη πόλη, μέσα από τα οποία διαφαίνεται και η θέση της δικής μας πλευράς όπως αναφέρθηκε εξαρχής από τον υπουργό Εξωτερικών ότι οποιαδήποτε σενάρια μονομερούς κίνησης για την Αμμόχωστο πέραν της επιστροφής της πόλης υπό ελληνοκυπριακή διοίκηση, θα αποτελεί επέκταση της κατοχής.

Σημαντικό επίσης θεωρείται από τη κυβέρνηση αλλά και το δήμο της κατεχόμενης πόλης τους Ευαγόρα, ο τρόπος αντίδρασης των δημοτών σε περίπτωση τελικά το κατοχικό καθεστώς προχωρήσει στο άνοιγμα της περίκλειστης πόλης. Αυτό το μήνυμα θα επιδιώξει να περάσει και ο δήμαρχος μαζί με το δημοτικό συμβουλίου προς τους δημότες, οι οποίοι σε συνεργασία θα πρέπει να αντιδράσουν οργανωμένα, προκειμένου να αποτρέψουν τους όποιους τουρκικούς σχεδιασμούς.

Η τουρκοκυπριακή εφημερίδα Yeni Duzen σε χθεσινό της άρθρο κάνει αναφορά σε δηλώσεις του προέδρου του τουρκοκυπριακού εμπορικού επιμελητηρίου Φίκρι Τόρος, ο οποίος κάνει λόγο σε πακέτο μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης μετά την αποτυχία των διαπραγματεύσεων στην Ελβετία.

Αναφέρεται ακόμα ότι το ζήτημα της διάνοιξης των Βαρωσίων συζητήθηκε κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του Τούρκου Υπουργού Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου στα κατεχόμενα προσθέτοντας ότι εκτός από δηλώσεις του Σερντάρ Ντενκτάς για το ζήτημα αυτό κανείς δεν ενημερώθηκε για την απόφαση που ελήφθη. Στο δημοσίευμα αναφέρεται ακόμα ότι ο Τόρος επιβεβαίωσε ότι έγιναν μελέτες για το άνοιγμα των Βαρωσίων και ότι ο Τουρκοκύπριος διαπραγματευτής Οζντίλ Ναμί αναφέρθηκε στο θέμα. «Δεν είναι γνωστό πότε και πώς θα ανοίξουν τα Βαρώσια, με ποιο καθεστώς και πώς αυτό θα επηρεάσει το κυπριακό πρόβλημα. Αλλά αυτό που είναι βέβαιο είναι ότι θα γίνει ένα βήμα για τα Βαρώσια», αναφέρεται στο άρθρο.

Συνεχίζοντας, αναφέρει ότι οι διαπραγματεύσεις για μια «ολοκληρωμένη λύση» έχουν καταρρεύσει και ότι όπως έκανε ο Αλβαρο ντε Σότο το 2004, ο Άιντε εγκαταλείπει τώρα την Κύπρο.

Σε αυτή την περίοδο που όλα είναι στον αέρα, αναφέρει, η τουρκοκυπριακή πλευρά και η Τουρκία κάνουν νέα βήματα προκειμένου να δώσουν ένα θετικό μήνυμα στον κόσμο. Αυτό το μήνυμα, που ξεκίνησε με την ανακοίνωση για την επιστροφή των Μαρωνιτών, περιέχει, σύμφωνα με το άρθρο συνολικά τα εξής μέτρα:

1. Η διασφάλιση της επιστροφής των Μαρωνιτών στα χωριά τους.
2. Το άνοιγμα (κατά κάποιο τρόπο) των Βαρωσίων.
3. Ενίσχυση της «επιτροπής αποζημιώσεων» και ενθάρρυνση της αύξησης των αιτήσεων των Ελληνοκυπρίων.
4. Άνοιγμα νέων οδοφραγμάτων, κυρίως εκείνων της Λεύκας και της Δερύνειας.
5. Δράσεις ώστε τα εμπορικά οχήματα που έχουν τις πινακίδες «TRNC» να μπορούν να διασχίσουν τον «νότο».
6. Προσπάθειες ώστε το νερό που μεταφέρθηκε από την Τουρκία να μεταφερθεί και στον «νότο».

Οι προτάσεις αυτές, όπως αναφέρει το δημοσίευμα, είναι προτάσεις του τουρκοκυπριακού εμπορικού επιμελητηρίου, ωστόσο, όπως σημειώνει, γίνεται αντιληπτό ότι αυτές περιλαμβάνονται στην ατζέντα του Ακιντζί.

Προστίθεται, τέλος, στο άρθρο της Yeni Duzen ότι τα μηνύματα που δόθηκαν μετά τη συνάντηση του Μουσταφά Ακιντζί με την «επιτροπή αποζημίωσης είναι μια απόδειξη ότι υπάρχει κινητικότητα για αυτό το πακέτο».

Πηγή: Φιλελεύθερος