Άριστοι μαθητές με το τσουβάλι

Με άριστα ολοκλήρωσαν τη σχολική χρονιά 2014-15, ένας στους τέσσερις μαθητές των Γυμνασίων και Λυκείων μας. Γεγονός που δημιουργεί χαμόγελα στους άμεσα επηρεαζόμενους, αλλά φαίνεται να προβληματίζει έντονα το αρμόδιο υπουργείο.

Και αυτό γιατί το υψηλό ποσοστό αρίστων, μάλλον πλασματικό είναι και δεν αντικατοπτρίζει τις πραγματικές επιδόσεις των Κυπριόπουλων (μια ματιά στα αποτελέσματα των Παγκυπρίων επιβεβαιώνει το χάσμα μεταξύ των βαθμών του απολυτηρίου και των εξετάσεων). Στην αντίπερα όχθη, η περσινή χρονιά άφησε πικρή γεύση σε 4.907 μαθητές. Από αυτούς, οι 4.416 έμειναν ανεξεταστέοι και οι 491 στάσιμοι.

Αναλυτικότερα και σύμφωνα με τα στατιστικά δεδομένα της Μέσης Εκπαίδευσης, προκύπτουν τα ακόλουθα:

Άριστοι


Συνολικά αρίστευσαν 11.044 έφηβοι. Στο Γυμνάσιο το ποσοστό ανέρχεται σε 24,5% ή 5.591 μαθητές. Στο Λύκειο το ποσοστό είναι ακόμα μεγαλύτερο, καθώς φτάνει το 28,4% (5.453 μαθητές), δηλαδή σχεδόν ένας στους τρεις. Όσον αφορά στον παράγοντα φύλο, προκύπτει ότι πολύ περισσότερα κορίτσια πέτυχαν αριστείο. Συγκεκριμένα, στον γυμνασιακό κύκλο αρίστευσαν 31,5% των κοριτσιών και 17,8% των αγοριών. Τα αντίστοιχα ποσοστά στον λυκειακό κύκλο είναι 35% και 19,8%. Με βάση τα διαθέσιμα στοιχεία φαίνεται επίσης ότι σε κάποιες επαρχίες παρατηρείται «επιδημία» αρίστων. Το πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η επαρχία Πάφου, όπου το 36,2% των μαθητών του Λυκείου πήραν άριστα (44,1% κορίτσια και 25,8% αγόρια). Το ποσοστό της Πάφου είναι κατά δέκα ποσοστιαίες μονάδες μεγαλύτερο από εκείνο της Λευκωσίας, όπου οι μαθητές που τερμάτισαν με άριστα ανέρχεται σε 25,9%.

Αρμόδιοι φορείς εκτιμούν ότι δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι, όσο μικρότερη είναι η σχολική κοινότητα, τόσο υψηλότεροι είναι οι βαθμοί. Μάλιστα, πληροφορίες αναφέρουν ότι κατά την περσινή χρονιά το υπουργείο Παιδείας προέβη σε σχετικές υποδείξεις με στόχο την καταπολέμηση του φαινομένου, αφού είναι το λιγότερο παράδοξο να υπάρχουν σχολεία όπου οι μισοί μαθητές αριστεύουν. Οι παρατηρήσεις του υπουργείου φαίνεται πως άρχισαν να πιάνουν τόπο. Π.χ. στην Πάφο το ποσοστό των αρίστων το 2013-14 ξεπερνούσε το 41%.

Το υπουργείο ευελπιστεί ακόμα, ότι με την κατάργηση του Ενιαίου Λυκείου και την εισαγωγή των κατευθύνσεων, θα μπει μια τάξη στους σχολικούς βαθμούς. Πώς; Από τη στιγμή που οι μαθητές δεν θα έχουν τη δυνατότητα να παίρνουν «εύκολα» μαθήματα, ο βαθμός του απολυτηρίου θα παύσει να είναι πλασματικός.

Ανεξεταστέοι


Κατά το υπό ανασκόπηση έτος, συνολικά 4.416 παιδιά «κόπηκαν» στις εξετάσεις του Ιούνη και κατ’ επέκταση δεν κατάφεραν να προαχθούν. Οι μαθητές αυτοί έχουν μια δεύτερη ευκαιρία, προκειμένου να μην χρειαστεί να επαναλάβουν την τάξη: θα παρακαθίσουν στις ανεξετάσεις Σεπτεμβρίου και εάν επιτύχουν, θα γλυτώσουν την στασιμότητα. Από τους 4.416, οι 2.958 έμειναν ανεξεταστέοι στο Γυμνάσιο (ποσοστό 12,9%) και οι 1.458 στο Λύκειο (ποσοστό 7,6%). Ο αριθμός των αγοριών που απέτυχαν είναι διπλάσιος από εκείνο των κοριτσιών και συγκεκριμένα, 2.816 και 1.600 αντίστοιχα.

Στάσιμοι


Το ποσοστό των μαθητών που θα καθίσουν στα ίδια θρανία για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά, παραμένει σε χαμηλά επίπεδα. Στο Γυμνάσιο δεν υπερβαίνει το 1% και στο Λύκειο είναι 1,4%. Σε πραγματικούς αριθμούς, προκύπτει ότι στάσιμοι έμειναν 491 παιδιά, εκ των οποίων 223 στον γυμνασιακό κύκλο και 268 στον λυκειακό. Σύμφωνα με τα στοιχεία που συγκέντρωσε το Υπουργείο, οι περισσότεροι από τους επηρεαζόμενους μαθητές, έμειναν στάσιμοι όχι λόγω των επιδόσεων τους στα μαθήματα, αλλά λόγω αυξημένου αριθμού απουσιών. Η διαπίστωση αυτή δείχνει, ότι για τη στασιμότητα δεν οφείλεται κατ’ αποκλειστικότητα το σχολείο, αλλά μεγάλο μερίδιο ευθύνης φέρει και το οικογενειακό περιβάλλον. Ένα επίσης, σημαντικό στοιχείο, είναι ότι σε σύγκριση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες, το ποσοστό στασιμότητας στην Κύπρο είναι πολύ χαμηλό.

Ανεξετάσεις τον Ιούνιο


Το υπουργείο Παιδείας μελετά σοβαρά το ενδεχόμενο μεταφοράς των ανεξετάσεων τον Ιούνιο. Μια τέτοια εισήγηση περιλαμβάνεται στην πρόταση της ειδικής επιτροπής για τις Παγκύπριες Εξετάσεις και συνοδεύεται με λήψη μέτρων για στήριξη των ανεξεταστέων. Συγκεκριμένα, προβλέπει όπως οι επηρεαζόμενοι μαθητές τυγχάνουν ενισχυτικής διδασκαλίας στο σχολείο, πριν τη διεξαγωγή των ανεξετάσεων, για περίπου 15 μέρες.

Όσον αφορά στη φετινή σχολική χρονιά, οι ανεξετάσεις θα διεξαχθούν κανονικά, από 1η μέχρι 7 Σεπτεμβρίου, σύμφωνα με το πρόγραμμα που έχει καταρτιστεί και ανακοινωθεί από την κάθε εμπλεκόμενη σχολική μονάδα.

Πρόεδρος ΟΕΛΜΕΚ: Υποκειμενική αξιολόγηση

Δύο πιθανά αίτια για το μεγάλο ποσοστό αρίστων μαθητών, υπέδειξε ο πρόεδρος της ΟΕΛΜΕΚ, Δημήτρης Ταλιαδώρος. Όπως είπε, «το Ενιαίο Λύκειο έδινε στους μαθητές τη δυνατότητα να επιλέγουν μαθήματα τα οποία καλώς ή κακώς θεωρούνται εύκολα», προκειμένου να έχουν ψηλό βαθμό στο απολυτήριο. Με την κατάργηση του Ενιαίου, συνέχισε, οι στρεβλώσεις αυτές αναμένεται να διορθωθούν. Ο ίδιος, σχολιάζοντας το γεγονός ότι ορισμένες επαρχίες έχουν αυξημένα ποσοστά αρίστων, είπε ότι «σε πιο κλειστές και μικρές κοινωνίες, αυτό είναι αναμενόμενο, αλλά όχι σωστό». Οφείλεται, ανέφερε, στο ότι «η αξιολόγηση δεν γίνεται με αντικειμενικά κριτήρια».

Πηγή: Φιλελεύθερος

Ροη Ειδησεων

Σε συνεργασία για προστασία του χαλλουμιού ΠΟΠ καλεί το Υπ. Γεωργίας τους αιγοπροβατοτρόφους

Τη συνεργασία όλων των εμπλεκόμενων φορέων έτσι ώστε να διασφαλιστεί η βιωσιμότητα όλων όσων δραστηριοποιούνται…

10 Μαΐου, 2024

Νέα απάτη με κρυπτονομίσματα: Έτσι τσέπωσαν 19 χιλιάδες ευρώ

Νέα υπόθεση απάτης μέσω διαδικτύου, διερευνά η Αστυνομία, μετά από σχετική καταγγελία γυναίκας ηλικίας 56…

10 Μαΐου, 2024

Διαμαρτυρήθηκαν έξω από το Προεδρικό οι αιγοπροβατοτρόφοι για επιπλέον γάλα στους τυροκόμους

Μετά την έκτακτη εκδήλωση διαμαρτυρίας στην οποία κατήλθαν σήμερα οι αιγοπροβατοτρόφοι έξω από το Υπουργείο…

10 Μαΐου, 2024

Αύξηση 15% στα έσοδα από τουρισμό τον Φεβρουάριο

Ανέκαμψαν τον Φεβρουάριο τα έσοδα από τον τουρισμό, τα οποία παρουσίασαν αύξηση 15% σε ετήσια…

10 Μαΐου, 2024

Πράσινο Υπουργικού για ΣΥΟΠ: Τι αλλάζει σε διάρκεια και μισθολογικές κλίμακες

Το Υπουργικό Συμβούλιο στη σημερινή του συνεδρία ενέκρινε πρόταση του Υπουργού Άμυνας, για εκσυγχρονισμό του…

10 Μαΐου, 2024

Επ. Διοικήσεως: Μη προσβάσιμα τα γήπεδα σε άτομα με αναπηρίες

Δυσμενείς διακρίσεις εις βάρος των ατόμων με αναπηρία προκύπτουν από την κατάσταση στην οποία βρίσκονται…

10 Μαΐου, 2024